Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczeniedziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywaćsos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanychkostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowegososu serowego (zobacz strona 196).
Od 6-7 miesiąca (przetarty)Od 9 miesiąca (zgnieciony)Wystarcza na 3-6 porcjiNadaje się do zamrożenia
225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości15g masła bez dodatku soliświeżo wyciśnięty sok z cytryny150g brokuł, pociętych w różyczki
Do przygotowania sosu serowego:
25g masła bez zawartości soli1 płaska łyżka mąki uniwersalnej300ml pełnego mleka50g startego łagodnego sera Cheddarszczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowypoziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnikana 15 minut.• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciąglemieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub ażsos zgęstnieje.• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sosuzyska jednolitą konsystencję.• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitąmasę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymikawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem
"Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
syza7