Dorsz z sosem serowym i brokułami.doc

(22 KB) Pobierz
Dorsz z sosem serowym i brokułami

Dorsz z sosem serowym i brokułami

Połączenie ryby i pysznego sosu to wspaniały sposób na dostarczenie
dziecku odżywczego, pełnego energii posiłku. Zamiast przygotowywać
sos serowy specjalnie do tej potrawy, możesz użyć rozmrożonych, podgrzanych
kostek (6-8 sztuk) przygotowanego wcześniej podstawowego
sosu serowego (zobacz strona 196).


Od 6-7 miesiąca (przetarty)
Od 9 miesiąca (zgnieciony)
Wystarcza na 3-6 porcji
Nadaje się do zamrożenia


225g filetów z dorsza, pozbawionych skóry i ości
15g masła bez dodatku soli
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
150g brokuł, pociętych w różyczki

 

Do przygotowania sosu serowego:

 25g masła bez zawartości soli
1 płaska łyżka mąki uniwersalnej
300ml pełnego mleka
50g startego łagodnego sera Cheddar
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej


• Rozgrzej piekarnik do 200°C/180°C z termoobiegiem/piekarnik gazowy
poziom 6. Umieść filet z dorsza na kawałku folii, nałóż punkciki masła,
skrop sokiem z cytryny i zawiń szczelnie folię. Włóż do rozgrzanego piekarnika
na 15 minut.
• W międzyczasie ugotuj na parze brokuły przez 10 minut.
• Przygotowanie sosu serowego: stop masło w rondlu z powłoką nieprzywierającą.
Wyłącz kuchenkę i powoli dodawaj mąkę, ciągle mieszając.
Włącz kuchenkę na poziom średni i dodawaj stopniowo mleko, ciągle
mieszając. Zredukuj temperaturę i gotuj przez około 10 minut lub aż
sos zgęstnieje.
• Dodaj ser i gałkę muszkatołową i mieszaj na wolnym ogniu aż sos
uzyska jednolitą konsystencję.
• Dla dzieci w wieku sześciu miesięcy przetrzyj rybę i brokuły na jednolitą
masę. Dla starszych dzieci, które mogą sobie poradzić z większymi
kawałkami, możesz je pognieść widelcem. Potem wymieszaj z sosem

 "Książka kucharska dla maluchów i niemowląt" Gina Ford
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin