Udziec barani.pdf

(137 KB) Pobierz
349206197 UNPDF
Udziec barani - 3-4 kg
ól- 15łyżek
saletra - 5łyżecek
ziele angielskie - 30 ziaren
cukier - 3łyżki
kolendra - 2łyżki
licielaurowe- 4 szt.
majeranek - 2łyżki
godiki- 4 szt.
czosnek - 3ąbki
Pryprawyrodrobnididokładniewymiead13łyżkamioliora4i2/3łyżeckamialetryCęcią
tejmieaninydobrenatredkulkębaraniąocyconątłucuipootawidwchłodnymmiejcu
na 6-8godwceluotudeniaWtymcaieprygotowadolankęnatrykowąwklancewody
rozpucid1/3łyżeckialetryora2łyżkioliagotowadotudidiladnadoadu
Zapomocąprycydonatrykiwania(lubtrykawkilekarkiej)wprowadiddogłębychwartwok
1/2klankiolanki(cególniewokolicekoci)Wykonad25-30 nastryknięd
Dobradtakienacynieabykulkawypełniałajewok2/3pojemnociidnowyypadcienkawartwa
mieankipeklującejktóranieotaławtartawynkęNatejwartwiepołożydkulkępoypadpo
wierchuretąmieankiinakrydtalerykiem(o rednicy2-3cmmniejejniżrednicanacynia)
Talerykobciążydłojemwodą(1-2litra)ipotawidnacyniemięemna48godwtemp
pokojowej(ok15tC)abyudiecpuciłokiwytworyłaiętwolankapeklującaPo2-ch dobach
udziec obrócidwnacyniunadrugątronęiprenieddochłodnejpiżarni(4-5 st.C), gdzie powinien
peklowadiępre3tygodnieWcaiepeklowaniacodrugidieonależyudiecprewracadboku
nabokkażdoraowopolewającolankąbierającąięnadnienaczynia.
Upeklowanyudiecprenieddochłodnegoiprewiewnegomiejcana2-3 dni w celu obsuszenia, a
natępniewędidimnymdymempre7dniiponownieouadpre3dni(dojrewanie)
Udiecnależyprechowywadawieonywchłodnejpiżarniwyróbtrwały
utorPremyław
Zgłoś jeśli naruszono regulamin