Śledź siekany.doc

(42 KB) Pobierz

Śledź siekany

Danie wegetariańskie: nie

Autor: Kulinarny Atlas Świata

http://kuchnia.gazeta.pl/img/px.gif

http://kuchnia.gazeta.pl/img/px.gif

http://kuchnia.gazeta.pl/img/px.gif

http://kuchnia.gazeta.pl/im/4/2764/z2764034A.jpg

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

 


http://kuchnia.gazeta.pl/img/kobieta/kuchnia/prenumerata.gif 

http://kuchnia.gazeta.pl/img/px.gif

Składniki:
- 50 dag filetów śledziowych (matiasów)
- 2-3 średnie cebule
- 4 jajka
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki cukru

Sposób przyrządzania:

Filety zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut (wody powinno być dużo, śledzie nie mogą być odkryte). Potem przełóż na sitko, aby odciekły, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem i drobniutko posiekaj. Posiekaj także cebulę i ugotowane na twardo, obrane jajka, dodaj do śledzi, wymieszaj. Wlej oliwę i ocet, dodaj cukier, jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin