Analiza makroskopowa.doc

(27 KB) Pobierz
Analiza makroskopowa

Analiza makroskopowa

 

 

Analiza makroskopowa obejmuje doraźne określenie, bez użycia przyrządów, następujących cech gruntu: rodzaju, stanu, barwy, wilgotności, zawartości węglanu wapnia w gruncie.

 

Rodzaj i stan gruntów spoistych – w celu rozpoznania rodzaju i stanu gruntów spoistych stosujemy metodę wałeczkowania.

 

Rodzaj i stan gruntów sypkich – grunty sypkie łatwo odróżnić od gruntów spoistych, gdyż ziarenka piaskowe i żwirowe są widoczne gołym okiem i nie tworzą spoistych bryłek; grunty sypkie nie wałeczkują się.

 

Barwa gruntu – określamy ją na przełomie bryłki gruntu o naturalnej wilgotności. Barwę zasadniczą uzupełnia się określeniem odcienia i intensywności.

 

Wilgotność gruntu – wyróżniamy tu grunty:

a)      suchy: nie zawilgaca palców, a grunt spoisty przy nacisku nie odkształca się plastycznie;

b)     mało wilgotny – nie zawilgaca palców, grunt spoisty odkształca się plastycznie;

c)      wilgotny – papier lub palce przyłożone do gruntu stają się wilgotne;

d)     mokry – przy ściskaniu gruntu w dłoni odsącza się woda;

e)      nawodniony – z gruntu płynnego lub nasyconego wodą woda odsącza się grawitacyjnie

 

Zawartość węglanu wapnia ( CaCO3 ) – oznaczamy po skropieniu gruntu kroplą                 20-procentowego kwasu solnego.

Jeżeli grunt:

a)      burzy się intensywnie i długo, to jest to grunt silnie wapnisty (CaCO3 jest > 5%),

b)     burzy się intensywnie, lecz krótko, to jest to grunt wapnisty (CaCO3 jest 3-5%),

c)      burzy się słabo i krótko, to jest to grunt słabo wapnisty (CaCO3 jest 1-3%),

d)     burzy się bardzo słabo lub wcale, to jest to grunt bezwapnisty (CaCO3 jest < 1%).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin