Żywność - czy zawsze zdrowa.doc

(61 KB) Pobierz
Żywność – czy zawsze zdrowa

Żywność – czy zawsze zdrowa?

 

Substancje obce w żywności – to takie, które nie spełniają warunków określonych dla środków spożywczych i używek, a mogą znajdować się w nich albo na ich powierzchni

 

Kontaminacja żywności:

Ø       Techniczna – substancje, które w toku produkcji lub obrotu przenikają do środków spożywczych albo pozostają na ich powierzchni, mimo zastosowania prawidłowych technologii

Ø       Przypadkowa – substancje, które dostają się do środków spożywczych w sposób niezamierzony albo wskutek nieprzestrzegania zasad higieny lub podczas nieprawidłowego postępowania w czasie produkcji i obrotu

 

Substancje naturalne działające karcynogennie

v      Aldehyd octowy [soki owocowe]

v      Amid kwasu octowego [utlenione wina]

v      Benzo(b)fluoranten [oleje jadalne]

v      Safrole [kwiat imbiru, pieprz, gałka muszkatołowa, buraki, cynamon]

v      Metyloeugenol [gałka muszkatołowa, goździki, ziele angielskie, orzechy włoskie; syntetyzowany sztucznie, dodawany do lodów, ciast, ciastek, gum do żucia, pasztetów, sosów]

v      Hydrazyna [grzyby]

 

Substancje naturalne działające karcynogennie, mutagennie i teratogennie

v      Furokumaryna [seler, pietruszka, figi]

v      Amigdalina [migdały, brzoskwinie, morele, śliwki, wiśnie]

v      Saponiny [soja, szpinak, szparagi, buraki]

v      Tomatyna [pomidory]

v      Teobromina [kawa, kakao, herbata]

v      Vicyna [fasola]

v      Izocyjanek allylu [rzodkiew]

 

Układ pokarmowy stanowi główną drogę dostawania się wraz z żywnością substancji obcych wykazujących właściwości karcynogenne, mutagenne, teratogenne.

 

Działanie wielu substancji obecnych w pożywieniu naturalnym ma bardzo złożone skutki, np. indol-3-metanol obecny m. in. w kapuście: spożyty wcześniej niż produkt zanieczyszczony aflatoksyną B1, redukuje jej własności karcynogenne, a podany później  - wzmacnia proces karcynogenezy

 

Substancje naturalne działające antykarcynogennie i antyoksydacyjnie

v      Witamina A [olej rybi, wątroba, jaj, mleko i przetwory, warzywa, owoce

v      Witamina C [warzywa, owoce]

v      Witamina E [ryby, soja, oleje roślinne, szpinak, jaja]

v      Lykopen [pomidory]

v      Reveratrol [czerwone wino]

v      Flawonidy [herbata, soja, warzywa, owoce]

v      Selen [owoce morza, cebula, pomidory, kukurydza, orzechy, drożdże piekarnicze]

 

Antykarcynogeny i antymutanty – kwas linolenowy, witaminy A, C, E, B-karoten, selen, kobalt, lej arachidowy, kwas kofeinowy – zawierają jabłka, banany, winogrona, owoce cytrusowe, brokuły, kapusta i pomidory

 

Kalafior i brukselka zawierają związki, które są korzystne w prewencji nowotworów, a jednocześnie występują inne, które zaburzają czynność tarczycy i hamują aktywność jej hormonów [glukosinolaty, goitryna, tiocyjanina] oraz powodują podrażnienie wątroby i jej powiększenie [S-metylocysteina, nitryle, synapina = synapocholina]

 

Antywitaminy, występujące w pożywieniu, zmniejszają lub znoszą działanie witamin

v      Anty-A: nadmiar witaminy E, lipoksydaza [soja], cytral [olejek pomarańczowy]

v      Anty-B: gorczyca, proso, brukselka, czerwona kapusta, jeżyny, surowa soja, siemię lniane, białko jaj, surowe ryby

v      Anty-D: soja, zielone części warzyw, wątroba świń

v      Anty-E: niektóre gatunki fasoli

v      Anty-K: nadmiar witaminy A, związki kumaryny [rodentycydy]

 

Niektóre produkty pokarmowe zawierają inhibitory enzymów

·         Amylaz – ziarna pszenicy

·         Trypsyny i chymotrypsyny – soja, fasola, bób, groch, pszenica, kukurydza, ziemniaki

·         Proteinaz – owies, proso, kukurydza, brukselka, cebula, orzechy

·         Cholinesterazy – zielone części ziemniaków i pomidorów

 

Wiele szkodliwych substancji powstaje też w niedojrzałych, przejrzałych i psujących się produktach

 

Alkaloidy

v      produkty uboczne procesów metabolicznych zachodzących w roślinach [np. kofeina, teofilina, trebromina, chinina, atropina, kodeina, nikotyna, morfina, kokaina]

v      mogą aktywować witaminę D, prowadząc do zatrucia nią

v      glikozydy cyjanogenne, np. amygdalina [nasiona moreli, migdałów, brzoskwiń, pigwy, wiśni, jazrębiny], sambunigryna [liście, owoce i nasiona bzu czarnego], wicjanina [nasiona wyki, niektórych gatunków fasoli], ulegają hydrolizie z wydzieleniem cyjanowodoru, który może powodować zaburzenia oddychania komórkowego

v      mają właściwości karcynogenne, mutagenne, teratogenne

 

Metale ciężkie

 

Ołów

ü       Funkcja: zaburzenia enzymatyczne, uszkodzenia białek komórkowych

ü       Skutki nadmiaru – anemia, uszkodzenia mózgu, nerwów obwodowych, śródmiąższowe zwłóknienie nerek

Rtęć

ü       Funkcja: Zaburzenia struktury i funkcji białek, uszkodzenia błon komórkowych

ü       Skutki nadmiaru – zaburzenia pola widzenia, mowy, słuchu, czucia; niezborność chodu, zaburzenia umysłowe, bóle głowy, zapalenie dziąseł, rozchwianie i wypadanie zębów

 

Kadm

ü       Funkcja: zaburzenia metabolizmu

ü       Skutki nadmiaru – zaburzenia metabolizmu

Cyna

ü       Funkcja: zaburzenia biosyntezy hemu, zakłócenia transportu jonów w błonach mitochondrium, hamowanie procesów oddychania

ü       Skutki nadmiaru – uszkodzenia układu nerwowego i grasicy

Cynk

ü       Funkcja: składnik enzymów metabolizmu białek i węglowodanów, a także insuliny

ü       Skutki nadmiaru – obniżenie poziomu HDL, anemia, uszkodzenia trzustki, nerek i wątroby, zaburzenia żołądkowo – jelitowe

Chrom

ü       Funkcja: składnik enzymów metabolizmu białek, tłuszczy i węglowodanów

ü       Skutki nadmiaru – alergia, owrzodzenia, karcynogeneza [nowotwory płuc], teratogeneza

Kobalt

ü       Funkcja: składnik witaminy B12, insuliny, enzymów metabolizmu tłuszczy i węglowodanów

ü       Skutki nadmiaru – kardiomiopatie, powiększenie tarczycy

Mangan

ü       Funkcja: metabolizm węglowodanów, tłuszczy, wapnia i fosforu, kofaktor enzymów

ü       Skutki nadmiaru – obniżony poziom neurotransmiterów, uszkodzenia wątroby

Miedź

ü       Funkcja: wchłanianie żelaza i witaminy C, składnik enzymów i koenzymów, synteza białek podporowych i mieliny

ü       Skutki nadmiaru – nadciśnienie, zawał mięśnia sercowego, uszkodzenia układu nerwowego

Molibden

ü       Funkcja: metabolizm żelaza, składnik enzymu detoksykacji alkoholowej

ü       Skutki nadmiaru – zaburzenia układu nerwowego

Nikiel

ü       Funkcja: aktywator enzymów, wchłanianie żelaza, wapnia i cynku

ü       Skutki nadmiaru – alergia, zburzenia układu trawiennego, działanie karcynogenne [rak nosa, zatok przynosowych, płuc]

Selen

ü       Funkcja: metabolizm lipidów, reakcje przeciwko infekcjom wirusowym, przeciwutleniacz, ułatwia wchłanianie i działanie witaminy E, ograniczanie pobierania jodu

ü       Skutki nadmiaru – niedokrwistość, zesztywnienie kończyn, wypadanie włosów, próchnica zębów, zaburzenia czynności układu  pokarmowego, wątroby, nerek

Wanad

ü       Funkcja: blokowanie syntezy białek, metabolizm lipidów

ü       Skutki nadmiaru – niedokrwistość, bóle i zawroty głowy

Arsen

ü       Funkcja: zaburzenie procesów oddechowych

ü       Skutki nadmiaru – działanie karcynogenne, uszkodzenia nerwów obwodowych [polineuropatia], zmiany skórne [rogowacenie naskórka dłoni i podeszw, zmiany zapalne z owrzodzeniami]

 

 

Pestycydy:

v      Naturalne pestycydy wykryto w jabłkach, bananach, winogronach, owocach cytrusowych, brokułach, kapuście, pomidorach, selerze i pietruszce, ziemniakach

v      Największą grupę stanowią środki ochrony roślin – charakteryzują się dużą toksycznością dla ssaków, w tym dla człowieka; stąd okresy karencji [czas, który musi upłynąć od ostatniego zabiegu do konsumpcji] i czas prewencji [okres, w którym po zabiegu nie wolno wchodzić na dany teren]

v      Klasy pestycydów w zależności od LD50 [dawki powodującej śmierć ½ osobników]

-          I - do 50

-          II – do 150

-          III – do 500

-          IV – do 5000

-          V –  > 5000 mg/kg masy [szczura]

v      Pestycydy klasy I i II to trucizny, III i IV – substancje szkodliwe, V – nieszkodliwe

v      Insektycyd DDT [dichlorodifenylotrichloroetan] nadal występuje, mimo wycofania go z użycia przed wieloma laty, w środowisku i organizmach

 

Zanieczyszczenia wody pitnej mogą być źródłem poważnych zagrożeń zdrowia

§         Azotany i azotyny [niewłaściwe stosowanie nawozów]

§         Czynniki biotyczne [wirusy, bakterie, grzyb, obleńce, pierwotniaki

§         Dezynfekcja polega na wprowadzeniu silnie utleniających środków chemicznych [chlor, ozon]

§         Chlor powoduje powstanie substancji chloroorganicznych, szkodliwych dla człowieka, sprzyja powstawaniu chlorometanów, kwasu trójchlorooctowego, chlorofenoli  - wzrost ryzyka u ciężarnych urodzenia martwego płodu

§         Wykorzystywanie do dezynfekcji ozonu również sprzyja powstawaniu szkodliwych związków [formaldehyd, acetoaldehyd]

 

Inne szkodliwe czynniki

Ø       Napoje alkoholowe zawierają wiele karcynogenów, zwiększających częstość występowania w populacji człowieka nowotworów krtani i przewodu pokarmowego

Ø       Dodawanie do żywności środków poprawiających [hormonów wzrostu, antybiotyków]

Ø       Sposób przygotowania żywności [karcynogenne substancje odnaleziono w mięsie wędzonym, z grilla]

Ø       Bakterie są częstym czynnikiem zatruć [Salmonella sp., Shigella sp., Clostridium sp.]

Ø       Pasożyty - cysty pierwotniaków[Toxoplasma gondii], metacerkarie przywr, larwy tasiemców, nicieni

Ø       Mikotoksyny – aflatoksyny B1, B2, G1, G2 powstające z grzybni Aspergillus Flavus rozwijających się na nasionach bawełny, orzeszkach ziemnych, ziarnach pszenicy, jęczmienia;

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin