1. Obliczam gęstość glikolu etylenowego:
ts = 0oC
ds = 1,1257
= -0,5713 t = 19oC
= -2,766 t = 26oC
= 10,9 t = 30oC
* dla temperatury t = 19oC
dGE = 1,1257 + 10-3(-0,5713)(19) + 10-6(-2,766)(19)2 + 10-9(10,9)(19)3 =
= 1,1257 + (-0,010855) + (-0,0009985) + (0,0000748) =
= 1,11392 [g/cm3]
* dla temperatury t = 26oC
dGE = 1,1257 + 10-3(-0,5713)(26) + 10-6(-2,766)(26)2 + 10-9(10,9)(26)3 =
= 1,1257 – 0,01485 – 0,0018698 + 0,0001916 =
= 1,10917 [g/cm3]
* dla temperatury t = 30oC
dGE = 1,1257 + 10-3(-0,5713)(30) + 10-6(-2,766)(30)2 + 10-9(10,9)(30)3 =
= 1,1257 – 0,017139 – 0,0024894 + 0,0002943 =
= 1,106366 [g/cm3]
Wniosek: Gęstość badanej cieczy zależy od temperatury. Wzrost temperatury powoduje zmniejszanie się gęstości cieczy (gdyż wraz ze wzrostem temperatury wzrasta objętość cieczy).
2. Obliczam lepkość względna cieczy dla 3 różnych temperatur pomiaru.
gdzie:
- lepkość badanego roztworu
d – gęstość badanego roztworu
t – czas przepływu badanego roztworu
w , dw , tw – te same wielkości dla cieczy wzorcowej (woda destylowana)
* lepkość względna glikolu etylenowego w tem. t = 19oC
* lepkość względna glikolu etylenowego w tem. t = 26oC
* lepkość względna glikolu etylenowego w tem. t = 30oC
Wniosek: Lepkość zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury.
Lepkość względna jest wielkością bezwymiarową, dlatego żadna z powyższych wartości nie jest wyrażona w jednostkach lepkości .
3. Obliczam energię aktywacji lepkości E dla dwóch skrajnych temperatur:
gdzie: R = 8,313 J/K
T1 = 292 K
T2 = 303 K
Odp.: Energia aktywacji lepkości glikolu etylenowego wynosi 23,05 kJ.
GMO