SKłADOWANIA og przeznaczenia.DOC

(34 KB) Pobierz
INSTRUKCJA BHP

INSTRUKCJA BHP

SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE

TOWARÓW W MAGAZYNIE OGÓLNEGO PRZEZNACZENIA

 

I.                  UWAGI OGÓLNE

 

1.       Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia  powinny być magazynowane  w pomieszczeniach i miejscach do tego przeznaczonych.

2.       Składowanie i magazynowanie towarów  w magazynie ogólnego przeznaczenia  uzależnione jest od formy magazynowania (palety, regały, stojaki itp.).

3.       Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia należy składować wg zasad technologicznych i organizacyjnych, wynikających z rodzaju i właściwości przechowywanych materiałów, ich wielkości, rodzaju opakowania i właściwości.  

 

II.             SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE TOWARÓW.

 

1.       Pomieszczenia magazynowe powinny spełniać wymagania bezpieczeństwa, stosownie do rodzaju i właściwości składowanych w nich towarów. W szczególności należy:

-         zachować czystość pomieszczeń,

-         podłogi, ściany, regały itp. powinny być łatwo zmywalne, odporne na zawilgocenie, nie powodujące zapylenia,

-         zapewniać właściwe oświetlenie,

-         pomieszczenia składowe powinny być wyposażone w odpowiednie instalacje: elektryczną i wentylacyjną,

2.       Przyjęcia towarów należy dokonywać na zapleczu magazynowym.

3.       Miejsce przyjmowania towarów i przeprowadzania ich kontroli ilościowej powinno znajdować się w pobliżu drzwi prowadzących z zewnątrz do zaplecza.

4.       W czasie przyjmowania i wydawania towarów, ruch pracowników w pomieszczeniach powinien być ograniczony.

5.       Przy składowaniu towarów należy:

-         określić dla każdego rodzaju składowanego towaru nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia urządzeń przeznaczonych do składowania (regałów, podestów itp.)

-         zapewnić, aby masa składowanego materiału, łącznie z masą urządzeń przeznaczonych do jego składowania  i transportu nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia podłóg i stropów, na których odbywa się składowanie,

-         wywiesić czytelne informacje o dopuszczalnym obciążeniu podłóg i stropów  i urządzeń przeznaczonych do składowania.

6.       Regały powinny mieć odpowiedni wytrzymałą i stabilną konstrukcję oraz zabezpieczania przed ich przewróceniem.

7.       Sposób układania towarów na regałach i ich zdejmowanie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa  pracowników.

8.       Towary należy układać w wyznaczonych miejscach tak, aby jedne i te same towary leżały możliwie stale w jednym miejscu, na jednym regale lub stosie.

9.       Towary łatwo tłukące się, niebezpieczne substancje i preparaty chemiczne oraz towary o największej masie powinny być składowane na najniższych półkach regałów.

10.   Towary, których wymiary, kształty i masa decydują o ich indywidualnym sposobie składowania, powinny być składowane lub układane z uwzględnieniem położenia ich środka ciężkości, tak aby zapobiec ich wywróceniu się lub spadnięciu.

11.   Przy składowaniu towarów w stosach należy zapewnić stateczność stosów poprzez składowanie na wysokość uzależnioną od rodzajów towarów, ich wymiarów , masy, kształtów oraz wytrzymałości opakowań.

12.   Przy składowaniu towarów należy zwrócić na zachowanie bezpiecznych przejść, szerokość ich w magazynach sklepów o powierzchni 15 do 30 m2 nie powinna być mniejsza niż 0,9 m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30m2 minimum 1,2 m.

13.   Przy składowaniu towarów na paletach lub w kontenerach szerokość odstępu między regałami powinna być odpowiednia do stosowanych środków transportowych oraz powinna umożliwiać bezpieczne operowanie tymi środkami i ładunkami.

14.   Jeżeli powierzchnia magazynu, przekracza 100m2 lub są składowane beczki, skrzynie lub towary w opakowaniach powyżej 20 kg należy stosować urządzenia dźwigowe.

15.   W sytuacjach w którym magazyn jest w piwnicy wskazane jest używanie podnośników pionowych.

16.   Magazyn i jego zaplecze  powinno być wyposażone w ręczne urządzenia transportowe (wózki transportowe, wózki niskiego podnoszenia), w sprzęt ułatwiający składowanie i zdejmowanie towarów ( drabinki zaczepne, rozstawne, schodki dwustopniowe), w narzędzia do otwierania opakowań, w naczynia i pojemniki.

17.   Sprzęt i naczynia używane w pomieszczeniach magazynowych powinny być w dobrym stanie technicznym i czyste.

 

     CZYNNOŚCI ZABRONIONE

 

 

1.      Ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie

     przekraczającej  ustalone normy jest niedopuszczalne.

                   2. Niedozwolone jest ustawianie w przejściach na traktach

                       komunikacyjnych w magazynach paczek, worków, skrzyń lub innych

                       przedmiotów.

3.      Nie wolno grupować razem towarów, które oddziaływują na siebie w sposób szkodliwy lub wzajemnie tworzą związki szkodliwe.

4.      Nie powinny być usytuowane przy wyjściach ewakuacyjnych stoiska z artykułami łatwo palnymi.

5.      Niedopuszczalne  jest stosowanie różnicy poziomów oraz progów między zapleczem a pozostałymi pomieszczeniami

 

UWAGI KOŃCOWE

 

1.      W magazynie  powinna znajdować się łatwo dostępna i   dobrze wyposażona  apteczka I pomocy.

2.      Magazyn i jego  zaplecze   powinny być wyposażone w niezbędny sprzęt gaśniczy.

3.      Pomieszczenia magazynu powinny być nie rzadziej niż 6 miesięcy objęte zabiegami dezynsekcji i deratyzacji.

4.      Warunki higieniczno sanitarne w pomieszczeniach sklepowych i

 

 

 

Opracował:                  

Zatwierdzam:

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin