INSTRUKCJA BHP
SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE
TOWARÓW W MAGAZYNIE OGÓLNEGO PRZEZNACZENIA
1. Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia powinny być magazynowane w pomieszczeniach i miejscach do tego przeznaczonych.
2. Składowanie i magazynowanie towarów w magazynie ogólnego przeznaczenia uzależnione jest od formy magazynowania (palety, regały, stojaki itp.).
3. Towary w magazynie ogólnego przeznaczenia należy składować wg zasad technologicznych i organizacyjnych, wynikających z rodzaju i właściwości przechowywanych materiałów, ich wielkości, rodzaju opakowania i właściwości.
II. SKŁADOWANIE I MAGAZYNOWANIE TOWARÓW.
1. Pomieszczenia magazynowe powinny spełniać wymagania bezpieczeństwa, stosownie do rodzaju i właściwości składowanych w nich towarów. W szczególności należy:
- zachować czystość pomieszczeń,
- podłogi, ściany, regały itp. powinny być łatwo zmywalne, odporne na zawilgocenie, nie powodujące zapylenia,
- zapewniać właściwe oświetlenie,
- pomieszczenia składowe powinny być wyposażone w odpowiednie instalacje: elektryczną i wentylacyjną,
2. Przyjęcia towarów należy dokonywać na zapleczu magazynowym.
3. Miejsce przyjmowania towarów i przeprowadzania ich kontroli ilościowej powinno znajdować się w pobliżu drzwi prowadzących z zewnątrz do zaplecza.
4. W czasie przyjmowania i wydawania towarów, ruch pracowników w pomieszczeniach powinien być ograniczony.
5. Przy składowaniu towarów należy:
- określić dla każdego rodzaju składowanego towaru nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia urządzeń przeznaczonych do składowania (regałów, podestów itp.)
- zapewnić, aby masa składowanego materiału, łącznie z masą urządzeń przeznaczonych do jego składowania i transportu nie przekraczała dopuszczalnego obciążenia podłóg i stropów, na których odbywa się składowanie,
- wywiesić czytelne informacje o dopuszczalnym obciążeniu podłóg i stropów i urządzeń przeznaczonych do składowania.
6. Regały powinny mieć odpowiedni wytrzymałą i stabilną konstrukcję oraz zabezpieczania przed ich przewróceniem.
7. Sposób układania towarów na regałach i ich zdejmowanie nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa pracowników.
8. Towary należy układać w wyznaczonych miejscach tak, aby jedne i te same towary leżały możliwie stale w jednym miejscu, na jednym regale lub stosie.
9. Towary łatwo tłukące się, niebezpieczne substancje i preparaty chemiczne oraz towary o największej masie powinny być składowane na najniższych półkach regałów.
10. Towary, których wymiary, kształty i masa decydują o ich indywidualnym sposobie składowania, powinny być składowane lub układane z uwzględnieniem położenia ich środka ciężkości, tak aby zapobiec ich wywróceniu się lub spadnięciu.
11. Przy składowaniu towarów w stosach należy zapewnić stateczność stosów poprzez składowanie na wysokość uzależnioną od rodzajów towarów, ich wymiarów , masy, kształtów oraz wytrzymałości opakowań.
12. Przy składowaniu towarów należy zwrócić na zachowanie bezpiecznych przejść, szerokość ich w magazynach sklepów o powierzchni 15 do 30 m2 nie powinna być mniejsza niż 0,9 m, a w magazynach o powierzchni powyżej 30m2 minimum 1,2 m.
13. Przy składowaniu towarów na paletach lub w kontenerach szerokość odstępu między regałami powinna być odpowiednia do stosowanych środków transportowych oraz powinna umożliwiać bezpieczne operowanie tymi środkami i ładunkami.
14. Jeżeli powierzchnia magazynu, przekracza 100m2 lub są składowane beczki, skrzynie lub towary w opakowaniach powyżej 20 kg należy stosować urządzenia dźwigowe.
15. W sytuacjach w którym magazyn jest w piwnicy wskazane jest używanie podnośników pionowych.
16. Magazyn i jego zaplecze powinno być wyposażone w ręczne urządzenia transportowe (wózki transportowe, wózki niskiego podnoszenia), w sprzęt ułatwiający składowanie i zdejmowanie towarów ( drabinki zaczepne, rozstawne, schodki dwustopniowe), w narzędzia do otwierania opakowań, w naczynia i pojemniki.
17. Sprzęt i naczynia używane w pomieszczeniach magazynowych powinny być w dobrym stanie technicznym i czyste.
1. Ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie
przekraczającej ustalone normy jest niedopuszczalne.
2. Niedozwolone jest ustawianie w przejściach na traktach
komunikacyjnych w magazynach paczek, worków, skrzyń lub innych
przedmiotów.
3. Nie wolno grupować razem towarów, które oddziaływują na siebie w sposób szkodliwy lub wzajemnie tworzą związki szkodliwe.
4. Nie powinny być usytuowane przy wyjściach ewakuacyjnych stoiska z artykułami łatwo palnymi.
5. Niedopuszczalne jest stosowanie różnicy poziomów oraz progów między zapleczem a pozostałymi pomieszczeniami
1. W magazynie powinna znajdować się łatwo dostępna i dobrze wyposażona apteczka I pomocy.
2. Magazyn i jego zaplecze powinny być wyposażone w niezbędny sprzęt gaśniczy.
3. Pomieszczenia magazynu powinny być nie rzadziej niż 6 miesięcy objęte zabiegami dezynsekcji i deratyzacji.
4. Warunki higieniczno sanitarne w pomieszczeniach sklepowych i
Opracował:
Zatwierdzam:
berlingo2008