Piernik przekładany budyniem.docx

(32 KB) Pobierz

Piernik przekładany budyniem

Pyszny na święta:) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: ok. 2h
http://gotowanie.onet.pl/0
Pieczenie: ok. 40 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Kaloryczność: 400 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: dość łatwy
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 12 porcji


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0
Na ciasto:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 szkl mąki pszennej

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 szkl cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 szkl mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3/4 szkl oleju

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 jajka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 łyżki miodu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżeczki sody

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki kakao

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyzki przyprawy do piernika

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Na masę budyniową:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1,5 torebki proszku budyniowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

torebeczka cukru waniliowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

500 ml mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/4 kostki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Na polewę:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

tabliczka mlecznej czekolady rozpusczona w 2 łyżkach mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

posypać orzechami

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto:wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylać na blaszkę 40/24cm .Upiec w tem 180st. przez ok 40 min(najlepiej sprawdzić patyczkiem ). Wystudzić i przekroić wzdłuż( najlepiej nitką).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Wykonanie budyniu: zagotować 350 ml mleka,w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszając.Powstały budyń odstawić do wystygnięcia i przykryć folią spożywczą(aby nie powstał kożuch).Zimny budyń zmiksować z masłem i przekładać nim placki.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Rada:Ciasto najlepiej smakuje udekorowane rozpuszczoną czekoladą (w dwóch łyżkach mleka) oraz posypane orzechami.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Smacznego!:)

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://img384.imageshack.us/img384/1456/piernikorzechowy141nc3.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin