Piernik przekładany budyniem
Pyszny na święta:)
Przygotowanie: ok. 2hPieczenie: ok. 40 minutKaloryczność: 400 kcal/porcjaTrudność: dość łatwy
Składniki na 12 porcji
Na ciasto:
•
3 szkl mąki pszennej
1,5 szkl cukru
1,5 szkl mleka
3/4 szkl oleju
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
2 łyzki przyprawy do piernika
Na masę budyniową:
1,5 torebki proszku budyniowego
torebeczka cukru waniliowego
500 ml mleka
1/4 kostki masła
Na polewę:
tabliczka mlecznej czekolady rozpusczona w 2 łyżkach mleka
posypać orzechami
Etapy przygotowania
1.
Ciasto:wszystkie składniki wkładamy do miski i delikatnie miksujemy do połączenia składników.Ciasto wylać na blaszkę 40/24cm .Upiec w tem 180st. przez ok 40 min(najlepiej sprawdzić patyczkiem ). Wystudzić i przekroić wzdłuż( najlepiej nitką).
2.
Wykonanie budyniu: zagotować 350 ml mleka,w reszcie rozpuścić proszek budyniowy i cukier. Wlać na gotujące się mleko,cały czas mieszając.Powstały budyń odstawić do wystygnięcia i przykryć folią spożywczą(aby nie powstał kożuch).Zimny budyń zmiksować z masłem i przekładać nim placki.
3.
Rada:Ciasto najlepiej smakuje udekorowane rozpuszczoną czekoladą (w dwóch łyżkach mleka) oraz posypane orzechami.
4.
Smacznego!:)
zlosliwa_malpa