Ryż smażony po chińsku
Przygotowanie: 10 min.Smażenie: 15 min.Trudność: łatwy
Składniki
•
2 szkl. ryżu ugotowanego na sypko
3-4 pieczarki, 3 łyżki natki pietruszki
1 jajko
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, olej sojowy
Etapy przygotowania
1.
Jajko rozmącić widelcem. Rozgrzać łyżkę oleju, wlać jajko podgrzewać na małym ogniu do ścięcia. Zdjąć z patelni, pokroić w kostkę.
2.
Pieczarki ogórek i paprykę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć lekko na patelni (nie rumienić).
3.
Do warzyw dodać ryż i jajko. Chwilę podgrzewać na małym ogniu. Doprawić sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę. Wymieszać.
4.
Ryż będzie smaczniejszy jeżeli do gotowania zamiast soli dodamy kostkę rosołową. Smacznego.
zlosliwa_malpa