Kołaczyki z serem.docx

(44 KB) Pobierz

Kołaczyki z serem

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 1 godz.
http://gotowanie.onet.pl/0
Kaloryczność: 300 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0 

Składniki na 4 porcje


http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

2 dag drożdży

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 dag cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3/4 szklanki mleka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

30 dag mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 dag masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

sól

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Nadzienie:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

20 dag sera tłustego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 dag cukru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

skórka z 1/2 cytryny

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukier puder

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

jajko

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Etapy przygotowania


http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka, odstaw do wyrośnięcia. Mąkę, resztę mleka, cukru, żółtka, szczyptę soli i miękkie masło połącz z rozczynem. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Ser zmiel, dodaj, żółtka, cukier i starta skórkę z cytryny wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na placek 2-cm grubości, wykrawaj kubkiem krążki. Kołaczyki ułóż na natłuszczonej blasze (zachowaj odległości, bo będą jeszcze rosły), przykryj i zostaw do wyrośnięcia. W środku każdego kołaczyka zrób wgłębienie i nałóż w nie nadzienie z sera. Wierzchy kołaczyków posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 220°C. Po upieczeniu gorące oprósz cukrem pudrem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://m.onet.pl/_m/d09d2f5519af57750590d4dd178c7b06,5,12.jpg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin