Śniadania w Hotelu Mercure Grand.doc

(30 KB) Pobierz

Jajka po benedyktyńsku:

Składniki:
-jajka
-bekon
-szalotka
-pomidory
-masło
-sos tabasco
-ocet winny
-oliwa z oliwek
-sól
-pieczywo tostowe

Jajka rozbij i włóż delikatnie do gotującego się wrzątku z dodatkiem odrobiny octu winnego na 3-4 minuty. Żółtko niech nakryje się białkiem. Następnie wyłóż je na papierową serwetkę.
Sparz pomidora wrzucając go na wrzątek, potem przełóż na chwilę do zimnej wody z lodem. Zdejmij skórkę z pomidora. Przekrój pomidora na pół i go wydrąż. W międzyczasie drobno pokrój szalotkę.

Przygotowanie sosu zabajone:
Do garnka wlej trochę wody i octu winegret. Wrzuć do tego 2 surowe żółtka i dokładnie roztrzep. Dodaj 1/3 kostki masła i trochę sosu tabasco. Całość skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć jedwabistą konsystencję.
Usmaż 3 plastry bekonu i przełóż je na papierową serwetkę. Na patelni usmaż tosty. Pokrój je w słupki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na nią małą garść posiekanej szalotki i wydrążony miąższ z pomidora. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wymieszaj.

Serwowanie:
Na talerz połóż dwie połówki wydrążonego pomidora. Wypełnij je ugotowanymi wcześniej jajkami. Ułóż obok plastry bekonu i pokrojone w słupki tosty. Całość polej sosem zabajone. Usmażoną szalotkę z miąższem pomidora wyłóż na pomidory polane już sosem zabajone.

Owsianka podawana w jabłku

Składniki:

-Jabłko
-Płatki owsiane
-Mleko tłuste
-Sól
-Oliwa z oliwek
-Cukier
-Masło
-Listki świeżej mięty do dekoracji

Obierz i wydrąż jabłko. Na patelni rozpuść trochę masła i wyłóż na patelnię wydrążone jabłko, aby lekko się zarumieniło. Do garnka wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj trochę masła. Do tego wrzuć wydrążony z jabłka miąższ i trochę płatków owsianych. Intensywnie wymieszaj. Dodaj sporą szczyptę cukru i całość lekko spraż. Dodaj ok. 150 ml mleka - ponieważ garnek będzie nagrzany mleko zacznie się gotować. Dokładnie wszystko mieszaj. Owsianka wchłania mleko więc jeśli konsystencja będzie za gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka. Zdejmij garnek z palnika i dodaj trochę wody.

Serwowanie:
Usmażone jabłko wyłóż na talerz. Jabłko wypełnij owsianką, ozdób liściem mięty.

Przygotowanie smoothie:
Zmiksuj ze sobą kawałki ananasa z 2 plastrami arbuza bez pestek, dodaj obrane mango. Całość zmiksuj. Jeśli wolisz wersję słodszą smoothie możesz dodać łyżeczkę miodu.

Krystian Stajla - Naleśniki z jajecznicą

Składniki na ciasto naleśnikowe:

-1 jajko
-Mleko
-Szczypta cukru
-Szczypta soli
-Mąka
-Oliwa z oliwek

1 jajko połącz z niepełną szklanką mleka i odrobina wody. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wymieszaj. Dodaj trochę mąki i odrobinę oliwy z oliwek. Patelnie skrop oliwą z oliwek, usmaż naleśniki. Uważaj, żeby ciasto nie było zbyt wypieczone.
Przygotuj jajecznicę z 3 jaj, dodaj 2 garści pokrojonych sparzonych i wydrążonych pomidorów. Zadbaj o to, aby pomidory były lekko ciepłe. Jajecznicę zawiń w naleśnika, z którego możesz uformować rożek.
Roszponkę wyłóż na talerz. Skrop ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posyp szczyptą soli i cukru.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin