Jajka po benedyktyńsku:Składniki: -jajka -bekon -szalotka -pomidory -masło -sos tabasco -ocet winny -oliwa z oliwek -sól -pieczywo tostowe Jajka rozbij i włóż delikatnie do gotującego się wrzątku z dodatkiem odrobiny octu winnego na 3-4 minuty. Żółtko niech nakryje się białkiem. Następnie wyłóż je na papierową serwetkę.Sparz pomidora wrzucając go na wrzątek, potem przełóż na chwilę do zimnej wody z lodem. Zdejmij skórkę z pomidora. Przekrój pomidora na pół i go wydrąż. W międzyczasie drobno pokrój szalotkę. Przygotowanie sosu zabajone: Do garnka wlej trochę wody i octu winegret. Wrzuć do tego 2 surowe żółtka i dokładnie roztrzep. Dodaj 1/3 kostki masła i trochę sosu tabasco. Całość skrop sokiem z cytryny i dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć jedwabistą konsystencję. Usmaż 3 plastry bekonu i przełóż je na papierową serwetkę. Na patelni usmaż tosty. Pokrój je w słupki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć na nią małą garść posiekanej szalotki i wydrążony miąższ z pomidora. Dodaj szczyptę soli. Wszystko wymieszaj. Serwowanie:Na talerz połóż dwie połówki wydrążonego pomidora. Wypełnij je ugotowanymi wcześniej jajkami. Ułóż obok plastry bekonu i pokrojone w słupki tosty. Całość polej sosem zabajone. Usmażoną szalotkę z miąższem pomidora wyłóż na pomidory polane już sosem zabajone.
Owsianka podawana w jabłkuSkładniki: -Jabłko -Płatki owsiane -Mleko tłuste -Sól -Oliwa z oliwek -Cukier -Masło -Listki świeżej mięty do dekoracji Obierz i wydrąż jabłko. Na patelni rozpuść trochę masła i wyłóż na patelnię wydrążone jabłko, aby lekko się zarumieniło. Do garnka wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, dodaj trochę masła. Do tego wrzuć wydrążony z jabłka miąższ i trochę płatków owsianych. Intensywnie wymieszaj. Dodaj sporą szczyptę cukru i całość lekko spraż. Dodaj ok. 150 ml mleka - ponieważ garnek będzie nagrzany mleko zacznie się gotować. Dokładnie wszystko mieszaj. Owsianka wchłania mleko więc jeśli konsystencja będzie za gęsta możesz dodać jeszcze trochę mleka. Zdejmij garnek z palnika i dodaj trochę wody. Serwowanie: Usmażone jabłko wyłóż na talerz. Jabłko wypełnij owsianką, ozdób liściem mięty. Przygotowanie smoothie: Zmiksuj ze sobą kawałki ananasa z 2 plastrami arbuza bez pestek, dodaj obrane mango. Całość zmiksuj. Jeśli wolisz wersję słodszą smoothie możesz dodać łyżeczkę miodu.
Krystian Stajla - Naleśniki z jajecznicą Składniki na ciasto naleśnikowe: -1 jajko -Mleko -Szczypta cukru -Szczypta soli -Mąka -Oliwa z oliwek 1 jajko połącz z niepełną szklanką mleka i odrobina wody. Dodaj szczyptę soli i cukru. Wymieszaj. Dodaj trochę mąki i odrobinę oliwy z oliwek. Patelnie skrop oliwą z oliwek, usmaż naleśniki. Uważaj, żeby ciasto nie było zbyt wypieczone. Przygotuj jajecznicę z 3 jaj, dodaj 2 garści pokrojonych sparzonych i wydrążonych pomidorów. Zadbaj o to, aby pomidory były lekko ciepłe. Jajecznicę zawiń w naleśnika, z którego możesz uformować rożek. Roszponkę wyłóż na talerz. Skrop ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Posyp szczyptą soli i cukru.
benaa