Aromatyczna zupa czosnkowa z pulpecikami mięsnymi została przygotowana z:
Zupa czosnkowa - fot. TVN Warszawa
4 główek czosnkuwywaru z warzyw2 jajek1/3 kostki masła30 dkg mielonej cielęciny pół litra śmietany - 22%2 łyżek mąki ziemniaczanejszczypty pieprzuszczypty Vegetycukru do smakuZupę przygotowujemy na bazie bulionu, do którego dodajemy wyciśnięty czosnek z czterech główek. Do smaku dodajemy szczyptę pieprzu i odrobinę cukru. Dodajemy też śmietanę i masło, aby zupa stała się bardziej intensywna. Jeśli ktoś woli, całość można zagęścić jeszcze mieszaniną mąki ziemniaczanej i wody.Pulpeciki cielęce przygotowujemy ze zmielonego mięsa, do którego wbijamy jajka, całość doprawiamy pieprzem i mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy pulpeciki, które następnie gotujemy we wrzątku z dodatkiem vegety.Warkocz Kwiryny, czyli zaplatanego indyka, przygotowujemy z:
Warkocz Kwiryny - fot. TVN Warszawa
1 dużego filetu z indyka100 ml sosu sojowego100 ml olejukilku ząbków czosnku1 opakowania mrożonych podgrzybków 3 łyżek śmietany1 kostki masłaFilet z indyka kroimy w paski, które zaplatamy w warkocz, spinając końce wykałaczkami. Układamy je w marynacie z sosu sojowego, oleju, posiekanych ząbków czosnku i szczypty pieprzu. Mięso marynuje się około 2 godzin. Następnie smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju. Powinniśmy smażyć na nie zbyt dużym ogniu, by mięso miało szansę się dosmażyć w środku.Warkocz jest serwowany z sosem grzybowym.Rozmrożone podgrzybki (albo inne dostępne nam grzyby), zasmażamy wraz z masłem, śmietaną na patelni. Zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej z zimną wodą.Tak przygotowanym sosem polewamy przygotowany warkocz.Zachęcamy do wspólnego gotowania. Sprawdźcie, jak aromatyczne i niezwykłe są smaki, odkryte przez Krystiana w Nowolipiu za Drzwiami. Smacznego!
benaa