CANNELLONI-różne przepisy.doc

(73 KB) Pobierz
CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM

CANNELLONI Z FARSZEM MIĘSNYM

Czas wykonania:

Trudność: bardzo łatwe

--------------------------------------------------------------------------------

 

Składniki:

Czas przygotowania: 30 min; czas zapiekania: 35 min

 

12 sztuk makaronu cannelloni, 1 łyżka oliwy, sól; na farsz: 40 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, 1 cebula, po 1 łyżce mleka, masła i bułki tartej, 6 łyżek śmietany 18%, 3 dag startego parmezanu, 1 białko, po 1 łyżce: posiekanej natki pietruszki i świeżego tymianku, sól; ; do smażenia: 2 łyżki oliwy; na sos: 4 łyżki masła, 2 szklanki mleka, 7 dag startego parmezanu, 2 łyżki mąki

 

 

Wykonanie:

Rurki cannelloni gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oliwy (ok. 3 min), przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia.Przygotowujemy farsz: mięso smażymy ok. 5 min na rozgrzanej i przekładamy do miski. Cebulę obieramy, drobno kroimy, lekko rumienimy na maśle i dodajemy do mięsa. Dodajemy bułkę tartą wymieszaną z mlekiem, śmietanę, parmezan oraz białko, przyprawiamy solą i świeżymi ziołami, mieszamy. Przygotowujemy sos: rozpuszczamy w garnku 3 łyżki masła, wsypujemy mąkę i, mieszając, wlewamy zimne mleko. Ciągle mieszając, dodajemy ser i gotujemy na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Dodajemy resztę masła i chwilę mieszamy lub ubijamy rózgą, aż powstanie gęsty, jednolity sos. Rurki cannelloni napełniamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym na cienkiej warstwie sosu. Pozostałym sosem polewamy makaron i zapiekamy potrawę 30 min pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp.180 st.C. Zdejmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 5 min, aż powierzchnia zapiekanki lekko się zrumieni.

 

 

CANNELLONI Z GRZYBAMI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

 

   Pyszne makaronowe ruloniki, nadzieniem leśnymi grzybami śmietanki i żółtego sera przypadną do gustu także tym, którzy nie są miłośnikami włoskiej kuchni (sprawdzone!) 

 

czas:  90 minut

ilosc porcji:  4

 

skladniki:  500 g makaronu cannelloni

500 g leśnych grzybów (mogą być mieszane)

2 cebule

1 szklanka śmietany, przynajmniej 18 %

1 szklanka tartego żółtego sera

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy z oliwek

tłuszcz do smarowania formy

sól, pieprz, tymianek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki 

 

przyrzadzanie:  Cebule pokroić w kostkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone grzyby i dusić na wolnym ogniu ok. pół godziny, często mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem mniej więcej w połowie duszenia .

 

W tym czasie przygotować cannelloni. Wrzucić je do dużego garnka, do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Gotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Odsączyć, przelać zimną wodą. 

 

Każdy rulonik nadziewać grzybami. Układać obok siebie (ale nie piętrowo) w formie do zapiekania, wysmarowanej wcześniej tłuszczem.

 

Aby przygotować sos śmietankowy, stopić w rondelku masło. Wlać śmietankę i chwilę ją gotować, cały czas mieszając. Wsypać połowę szklanki startego sera. Połączyć ser ze śmietanką, nadal podgrzewając. Delikatnie doprawić do smaku.

 

Cannelloni polać sosem, posypać resztą sera. Zapiekać przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki.

 

 

uwagi:  Zamiast grzybów można - w ostateczności - użyć pieczarek, ale są one znacznie mniej aromatyczne. 

 

CANNELLONI Z MIĘSEM I FETĄ

 

Składniki

12 cannelloni,

20 dkg.chudej wołoniny,

10 dkg.fety,

olej,

8 dużych pieczarek,

2 cebule,

1/2łyżeczki oregano i bazylii,

4 oliwki,

1/2szkl.wywaru z kurczaka(moze byc z kostki rosołowej)

koncentrat,

sól, pieprz, papryka w proszku(słodka lub ostra -jak kto woli),

parmezan ,

zielenina-natka,

odrobina bazylii

 

Sposób przygotowania

Posiekać cebulę.Pieczarki pokroic w plasterki, usmażyć z cebulą, doprawić.

Zmielić wołowinę, pokroić drobno oliwki, przesmażyć na patelni ok. 5 minut. Dodać pieczarki. Dodać rozkruszoną fetę, przesmażyc, mieszając jeszcze 3 minuty.

 

Cannelloni wrzucić na osolony wrzątek,ugotować al-dente. Odcedzić, rozłożyc każda rurkę osobno.

 

Farsz zmiksować końcówka tnącą miksera, dodać zieleninę posiekaną, doprawić. Napełnić rurki masą, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Koncentrat wymieszać z rosołem, polać makaron.

 

Przykryć folia aluminiową i zapiekać 1 godz. Posypać startym drobno parmezanem i zieleniną.

 

CANNELLONI Z BROKUŁAMI I BIAŁYM SERKIEM

 

Cannelloni – to włoski makaron wyglądem przypominający duże rurki o średnicy ponad 2 cm, które można wypełniać różnym farszem - mięsnym lub warzywnym, sojowym a następnie zapiekać w piecyku. Tym razem z farszem z białego sera i brokuł.

 

Składniki:

opakowanie Cannelloni

parmezan tarty

2 łyżki oleju

zuchelek masła

2 posiekane ząbki czosnku

4 drobno posiekane szalotki (lub dymka albo zwykła cebula)

brokuły

4 pieczarki

150 g białego serka (np. bieluch)

2 jajka

szklanka mleka, szklanka maślanki lub śmietany 18 procentowej

sól, pieprz, zioła mielone (rustikana, prowansalskie lub inne)

 

1. Brokuły zblanszować, cebulę zeszklić na maśle, dodając do niej pokrojone pieczarki.

2. Ostudzone brokuły i cebulę wymieszać z białym serkiem, dodać pokrojony drobno czosnek, doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wypełnić tym farszem rurki Cannelloni i ułożyć je następnie w żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym olejem.

3. Rozmieszać mleko, maślankę (śmietanę) i jajka, dosypać zioła i tarty parmezan. Wylać tę mieszankę na rurki - powinny być całkowicie nią przykryte.

4. Wsadzić do nagrzanego piecyka (180 stopni C) i zapiekać 25 minut.

 

CANNELLONI Z TWAROGIEM I BAZYLIĄ

 

Cannelloni (mniej więcej 10-12 sztuk)

1 kostka twarogu

1 jajko

bazylia

500 ml pasty pomidorowej

15 dag sera żółtego lub opakowanie Mozzarelli

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Rozgniatamy widelcem w misce kostkę twarogu, dodajemy bazylię (zazwyczaj korzystam z kostek Knorra - jedna wystarcza, ale nadaje się każda postać bazyli - świeża czy ususzona), wkładamy twaróg na przynajmniej godzinę do lodówki (czasami przygotowuję twaróg po prostu poprzedniego dnia). Na dłonie wylewany troche oliwy z oliwek i natłuszczamy każde cannelloni. Do garnka wlewamy pastę pomidorową (zazwyczaj korzystam z gotowej z kartonika, czasami używam pomidorów z puszki, a latem świeżych uprzednio zmiksowanych), dodajemy bazylię (zazwyczaj jedna kostka, ale według gustu), solimy i pieprzymy. Niech się powoli gotuje i "przegryza". Do twarogu dodajemy jedno jajko i dokładnie mieszamy. Każde cannelloni wypełniamy twarogiem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze (lekko "naoliwionej"), zalewamy pasta pomidorową, na wierzch ucieramy ser lub układamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę. Pieczemy aż cannelloni nie zmięknie (standardowo opakowanie podaja około 40 minut, ale trzeba pilnować, żeby się nie przypaliło).

 

SOS BESZAMELOWY:  

 

Skladniki:

 

* 1 lyzka masla

* 1 lyzka maki

* mleko

* bialy pieprz, sol, galka muszkatalowa, bazylia lub oregano

* ½ gestej smietany

 

Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy maslo i wsypujemy make. Mieszamy trzepaczka , zeby nie powstaly grudki. Dolewamy na przemian mleko i smietane, az do uzyskania konsystencji gestej smietany. Sos robimy na malym ogniu, ciagle mieszajac trzepaczka i pilnujac, zeby sie nie gotowal. Gdy uzyskamy pozadana gestosc, odstawiamy sos z ognia i doprawiamy sola, pieprzem, galka muszkatalowa. Na koniec wsypujemy ok. ½ lyzeczki oregano lub bazylii.

 

 

 

CANNELLONI BOLOGNESE

 

2 łyżek stołowych smaruje masłem albo oliwkowy olej

4 pancetta plasterków, świetnie ukrojonego w kostkę ( albo 2 bekonu plasterków)

1 dużej cebuli, świetnie ukrojonej w kostkę

1 czosnku goździków, zgniecionego

2 selera naciowego kijów, świetnie ukrojonego w kostkę

1 marchwi, świetnie ukrojonej w kostkę

800g siekanego mięsa wołowiny

1 - 2 pomidora łyżek stołowych sklej

˝ filiżanka czerwone wino

2 x 400g puszek ukroiło w kostkę pomidory

1 towaru wołowiny filiżanki

Sól i pieprz

500g beztłuszczowego

1 pakietu ( 8 arkuszy świeży lasagne)

700ml passata butelki, albo pure pomidora

100g parmesan, utartego na tarce

 

Masło cieplne albo olej w dużym rondlu. Dodaje pancetta albo bekon i gotują do tłustych biegów i to zaczyna się do rzeczowego. Dodaje cebula, czosnek, seler naciowy i marchew i gotują, aż rośliny miękną i są przeświecające.

 

Dodaj siekane mięso i ugotuj, ruszając do brązów wołowiny. Dodaj pomidor kleją, ruszają się dobrze i gotują 1 minuty. Dodaj wino i ugotuj do zmniejszony o połowę. Dodają pomidory i towar; rusz się dobrze, by połączyć się i odejść, by ugotować 1 godziny albo, aż sos jest zredukowany i gruby. Przyprawa kontrolna.

 

Mieszanina siekanego mięsa transferu do dużej miski i ochłodź kilka godzin albo do zimnego.

 

Kość pół z beztłuszczowego do 6mm sześcianów. Krata pozostająca beztłuszczowym.

 

Zmieszaj ukrojonego w kostkę beztłuszczowego do mieszaniny siekanego mięsa.

 

Oddzielne arkusze lasagne i przepołów wszerz. Podziel 1 filiżanki passata między dwoma 1.5 daniami pieczenia litra.

 

Łyżką około filiżanka siekanego mięsa wzdłuż długiej strony każdego kawałka makaronu; potocz się, by załączyć napełnianie. Powtórka z pozostawaniem siekanym mięsem i makaronem.

 

Rozmieść 8 cannelloni w każdym daniu pieczenia. Szczyt z pozostawaniem passata i łączył tarte sery. Upiecz o 170 ° C / 150 ° fan C zmuszony dla 30 minut albo do złoty brązowiej i wrząc.

 

Serwuj natychmiast.

 

  NADZIEWANE CANNELLONI Z SOSEM BOLOGNESE Z PIECZARKAMI W PŁASZCZU SEROWYM

 

Porcje: 3-4

Czas: 40-50 minut

Składniki:

- 9-12 rurek makaronu cannelloni,

- 4 łyżki oliwy,

- 400 g mięsa mielonego (wołowego),

- 400 g sosu Bolognese z pieczarkami

- 4 łyżki masła,

- 1/2 szklanki mleka,

- 1-2 łyżki mąki pszennej,

- 1 szklanka startego parmezanu,

- sól,

- pieprz.

Jak przyrządzić?

 

1) Makaron gotować na półtwardo we wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy.

2) Mięso smażyć na oliwie, aż straci czerwony kolor, dodać sos Uncle Ben's® Molto bene Bolognese z pieczarkami (dawniej bolognese z pieczarkami) i gotować aż do uzyskania gęstego farszu.

3) Tak powstałym nadzieniem napełnić rurki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

4) Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dolać do niej mleko, poczekać, aż zgęstnieje i

dodać połowę szklanki sera. Przyprawić do smaku. Tak powstałym sosem równomiernie zalać

rurki, posypać serem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 20-25 minut.

 

CANNELLONI z warzywami i pieczarkami

1 opakowanie makaronu Cannelloni
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
5 pieczarek
1 marchewka
pół czerwonej papryki
pół szklanki mrożonego groszku
1 puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
20 dag strtego żółtego sera
2 szkl mleka
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka masła

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso, przyprawy i dusimy. Pieczarki i marchew szatkujemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ugotowany wcześniej groszek. Na końcu dodajemy pomidory z puszki, a sok pozostawiamy do sosu. Doprawiamy jeszcze do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.

Roztapiamy masło i zrumieniamy na nim mąkę. Następnie dolewamy mleko, sok z pomidorów i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Do przestudzonego farszu dodajemy garść startego sera. Farszem napełniamy makaronowe rurki i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli zostało nam trochę farszu, to dodajemy go do sosu. Polewamy sosem makaron i posypujemy serem. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200*C na ok 50 min. Pod koniec pieczenia sprawdzamy widelcem czy makaron jest już miękki, jeżeli tak to zedjmujemy pokrywkę i zapiekamy jeszcze 3 min, żeby ser był chrupiący.

 

Warzywne cannelloni

 

Składniki:

12 dużych rurek cannelloni gotowych do pieczenia

225 g tartej mozzarelli

Nadzienie

2 łyżki oliwy z oliwek

1 zmiażdżony ząbek czosnku

2 drobno posiekane dymki

2 cienko pokrojone pory

1 pokrojona w paski czerwona papryka

1 posiekany pęczek szpinaku

200 g odsączonego sera ricotta

315 g kukurydzy z puszki, zmielonej w malakserze

2 łyżki mielonej papryki

Sos pomidorowy

1 łyżka oliwy z oliwek

1 posiekana cebula

400 g przecieru pomidorowego (duża puszka)

2 łyżki wytrawnego białego wina

  Sposób przygotowania:

1 Podgrzewamy oliwę na patelni.

Dodajemy czosnek, dymkę, pory i smażymy na małym ogniu przez 4 min, aż pory zmiękną.

2 Dodajemy paprykę i szpinak, smażymy dalsze 3 min.

Odlewamy płyn.

3 Przekładamy warzywa do dużej miski, dodajemy ser ricotta, kukurydzę i sproszkowaną paprykę, dokładnie mieszamy.

4 Łyżeczką nakładamy nadzienie do rurek.

Rurki umieszczamy ciasno obok siebie w wysmarowanym żaroodpornym naczyniu.

Odstawiamy.

5 Przygotowujemy sos:

podgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy cebulę i smażymy, mieszając 3 min.

Dodajemy przecier pomidorowy i wino, dusimy na wolnym ogniu 4 min.

Polewamy rurki sosem i posypujemy mozzarellą.

Pieczemy 40 min lub dopóki ciasto nie będzie miękkie, a ser  złoty.

 

Cannelloni z farszem serowym

 

Składniki:

400 g makaronu cannelloni (grube 10 – centymetrowe rurki)

2 łyżki masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

Farsz

500 g tłustego twarogu

100 g tartego, żółtego sera

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 jajka

1 łyżeczka papryki

dodatkowo 50 g tartego żółtego sera i wiórki masła do posypania przed zapiekaniem

 

Sposób przyrządzania:

Makaron gotujemy al dente i odcedzamy (nie gotujemy makaronu wtedy, gdy przed zapiekaniem zalewamy makaron np.: sosem beszamelowym, chodzi o to, żeby mógł wchłonąć odpowiednią ilość płynu). Składniki farszu ucieramy na gładką masę lub miksujemy. Napełniamy nim delikatnie ugotowany al dente makaron. Układamy w posmarowanej masłem brytfance, posypujemy tartym żółtym serem i wiórkami masła. Zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC.

 

 

 

 

 

Cannelloni z warzywami i kurczakiem

 

Składniki:

- 12 rurek cannelloni

- pierś kurczaka

- mała cukinia

- 10- cm kawałek pora

- po pół papryki żółtej i pomarańczowej

- mała marchew

- mały kawałek selera

- łyżka świeżych ziół (tymianek, natka, mięta)

- mała śmietana 36-proc.

- świeżo starty parmezan

- sól

- pieprz

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody wrzucić cannelloni i gotować 8- 10 min. Delikatnie przełożyć makaron do misy z zimną wodą, aby ostygł.

Potem odcedzić. Osuszyć, np. papierowym ręcznikiem.

Makaron przygotować jak w poprzednim przepisie. Warzywa pokroić w paseczki. Podsmażyć. Ostudzić.

Surowe mięso z kurczaka zmielić, wymieszać z warzywami i ziołami.

Formę napełnić makaronem, zalać śmietaną lub sosem beszamelowym, posypać parmezanem, zapiekać.

 

 

Cannelloni ze szparagami

 

Składniki:

- 1 pudełko cannelloni

- po 50 dag białych i zielonych szparagów.

Sos:

- 1 cebula

- 4 pomidory

- 2 ząbki czosnku

- oliwa

- ocet balsamiczny

- kieliszek czerwonego wina

- sól morska i pieprz

Sposób przyrządzania:

Cannelloni ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.

W tym czasie obierz szparagi (z białych zdejmij całą skórkę, z zielonych - tylko z dolnej części).

Gotuj razem 3- 4 minuty (nie powinny być zbyt miękkie).

Do każdego cannelloni włóż po 3- 4 szparagi.

Zrób pikantny sos: drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na gorącej oliwie, dodaj świeże, pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory.

Przypraw 2-3 łyżkami octu balsamicznego i czerwonym winem.

Dodaj sól i pieprz do smaku.

Cannelloni podawaj polane sosem.

Canelloni po Sycylijsku

 

Składniki:

8 rurek canelloni

10 dag cielęciny

10 dag wieprzowiny

5 dag sera pecorino

1 cebula

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz, zioła do smaku: oregano, tymianek, rozmaryn, bazylia.

 

Sos pomidorowy:

25 dag pomidorów pokrojonych w kostkę

50 ml oliwy z oliwek

1 cebula

1 łyżka masła

2 ząbki czosnku siekanego

sól, cukier.

 

Sos beszamelowy:

5 dag masła

5 dag mąki

500 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Opis wykonania:

Gotowe rurki canelloni wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, by nieco zmiękły. Odcedzamy i delikatnie odkładamy do nadziewania. Tak samo robimy z domowymi płatami ciasta.Farsz przyrządzamy przesmażając wołowinę i cielęcinę razem z cebulką i ziołami na oliwie. Gdy mięso jest miękkie, mielimy je dwukrotnie, dodajemy ser pecorino i łyżkę miękkiego masła i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, a w tym czasie przyrządzamy sos pomidorowy podsmażając na oliwie cebulę i czosnek. Dodajemy zmiksowane pomidory, masło i natkę pietruszki i doprawiamy. Przygotowujemy sos beszamelowy przesmażając na patelni mąkę z masłem, a następnie podlewając je stopniowo mlekiem. Cały czas mieszamy doprowadzając sos do wrzenia.Gotujemy, aż zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Gotowe canelloni nadziewamy farszem. Układamy w żaroodpornym naczyniu z sosem pomidorowym. Cał...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin