Pieczarki faszerowane szpinakiem.txt

(0 KB) Pobierz
Pieczarki faszerowane szpinakiem

Pieczarki faszerowane szpinakiem

Skladniki:

12 duzych pieczarek 
150 g szpianku w lisciach 
100 g boczku w plastrach 
100 g z�ltego sera 
1 zabek czosnku 
1 cebula 
1 peczek natki pietruszki 
ewent. 40 g orzeszk�w pinii 
2 lyzki smietany 36% 
2 lyzki masla 
s�l, pieprz, galka muszkatulowa 



Opis przygotowania:
Pieczarki myjemy i odcinamy trzonki tak, aby zostaly same kapelusze.

Szpinak myjemy, zalewamy wrzatkiem i szybko odcedzamy. Czosnek, cebule i boczek kroimy w kosteczke i podsmazamy na lyzce masla. Nastepnie dodajemy posiekany szpinak. Pozostawiamy do przestygniecia, po czym dodajemy posiekana natke, starty ser, orzeszki i smietane. Mieszamy. Na koniec doprawiamy farsz sola, pieprzem i galka muszkatolowa.

Do kapeluszy nakladamy po lyzce nadzienia i wstawiamy (w naczyniu zaroodpornym wysmarowanym maslem) do piekarnika nagrzanego do 150st na 15minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin