Porady o grillu.doc

(23 KB) Pobierz
Porady o grillu

Porady o grillu

 

Zanim rzucisz na ruszt

Najlepiej, gdy decyzja o kolacji z grilla nie jest spontaniczna. Mięso trzeba bowiem przygotować wcześniej. - Drobiowe, wieprzowe czy wołowe, należy dzień wcześniej zamoczyć w specjalnej, aromatycznej zalewie. Sporządza się ją z oleju wymieszanego z bazylią, cząbrem, gorczycą albo po prostu z przyprawą do grilla, solą i pieprzem. Ważne, by była pikantna, to doda naszym potrawom aromatu.

Zanim wrzucimy mięso na ruszt, należy przygotować palenisko. - Musimy poczekać, aż węgiel drzewny trochę się przepali, bo duży ogień może tylko zepsuć nasze mięso. Do upieczenia potraw potrzebujemy żaru, który co jakiś czas trzeba rozruszać metalowym pogrzebaczem. Jeśli zauważymy, że ogień jest za duży, wystarczy go przytłumić wodą, ale trzeba uważać, żeby nie polać nią mięsa. Aby nasze danie pachniało niepowtarzalnie, a wokół panował niezwykły klimat, do węgla drzewnego można dodać gałązkę jałowca albo drzewa owocowego, np. wiśni lub śliwki. Pomoże to nam wyeliminować zapach palonego węgla. 

 

Nie odchodź od grilla

Z grillem trzeba obchodzić się bardzo delikatnie. Mięso należy położyć na ruszcie, lepiej nie dziurawić go widelcem, bo wytopi się cały tłuszcz i będzie za suche w środku. - Wszystko trzeba robić z odpowiednią precyzją. Mięso należy co chwilę obracać, nie można powiedzieć z zegarkiem w ręku jak często, bo to zależy od kawałka. Pamiętajmy, że drób smaży się szybciej niż mięso wołowe czy wieprzowe. Nie możemy pozwolić, żeby od razu zrobiło się ciemne, musi dochodzić powoli, aż uzyska złotobrązowy kolor.

Najważniejsze to nie odchodzić od grilla nawet na krok, bo to nie piec gazowy, może być nieprzewidywalny. Wystarczy podmuch wiatru, a pojawi się ogień, który może zamienić nasze smakołyki w węgiel.

 

Coś dla tych, którzy nie lubią mięsa

Na grillu można też przyrządzić dania wegetariańskie, na przykład kotlety z jajek i pieczarek, soi czy sera. Takie potrawy cieszą się coraz większym powodzeniem. Warzyw nie powinno się kłaść bezpośrednio na ruszcie, ale na blasze, na przykład takiej, na której zwykle pieczemy ciasto.

 

Podać z sercem

Choć grill to impreza polowa, niekoniecznie należy podawać mięso, w którego upieczenie włożyliśmy tyle serca, na plastikowych tackach. Jeszcze lepiej będzie smakowało, kiedy podamy je na porcelanowych naczyniach, obok finezyjnie ułożonych sałatek, z pieczywem czosnkowym upieczonym również na grillu i z lampką dobrego wina.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin