maszyny.doc

(35 KB) Pobierz
1

1. Do zabiegów obróbki cieplnej zaliczamy: wyżarzanie, odpuszczanie, przesycanie ze starzeniem, hartowanie.

2. Stop żelaza z węglem zawierający do 2% węgla to: stal.

3. Kwasoodporność stalom nadaje: chrom, nikiel, mangan.

4. Żeliwo jest: kruche, odporne na ścieranie, lejne.

5. Żeliwo jest stopem żelaza z węglem: zawierającym 2,5-4,5% węgla, zawierającym węgiel w postaci związanej z żelazem jako cementyt lub w postaci wolnej jako grafit.

6. Wyżarzanie: powoduje ujednorodnienie składu chemicznego stopu, zanik naprężeń wew., zmiany wielkości i kształtu występujących składników strukturalnych.

7. Stopy miedzi z cyną: noszą nazwę brązów, na gorąco nie dają się obrabiać plastycznie.

8. Stopy aluminium: nadają się do odlewania, nadają się do obróbki plastycznej, podlegają obróbce cieplnej, noszą nazwę stopów lekkich (mały ciężar właściwy).

9. Teflon: jest tworzywem termoplastycznym o budowie krystalicznej, jest niepalny, ma bardzo niski współczynnik tarcia (ok. 0,05), odznacza się dużą odpornością na działanie rozpuszczalników, chemikaliów i wody; jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z produktami spożywczymi.

10. Poliamidy: są odporne na benzynę i są stosowane do wyrobu zbiorników benzynowych.

11. Polichlorek winylu: tworzywo termoplastyczne, ma pamięć kształtu, nosi nazwę PCV.

12. Do rodzajów obróbki plastycznej zaliczamy: walcowanie, kucie, tłoczenie.

13. Nawęglanie jest procesem: w trakcie którego do warstw powierzchniowych wprowadzany jest węgiel; po którym stal poddajemy hartowaniu i niskiemu odpuszczaniu; w wyniku którego uzyskuje się bardzo twardą powierzchnię; dla stali stosowanej w elementach pracujących ruchowo.

14. Kucie jest to rodzaj obróbki plastycznej: na gorąco, na zimno.

15. Walcowanie: to rodzaj obróbki plastycznej; może być przeprowadzane na gorąco, ciepło lub zimno.

16. Parametry obróbki cieplnej: temperatura wygrzewania; szybkość nagrzewania; szybkość chłodzenia; czas wygrzewania.

17. Celem odpuszczania jest: zmniejszenie naprężeń hartowniczych; podwyższenie właściwości plastycznych; podwyższenie sprężystości.

18. Martenzyt to składnik strukturalny stali: powstający w wyniku szybkiego chłodzenia; bardzo twardy i kruchy; przesycony roztworem stałym węgla w żelazie a; w którym występują bardzo duże naprężenia.

19. Połączenia rozłączne to: połączenia sworzniowe, klinowe, wpustowe, kołkowe, gwintowe, sprężyste, rurowe.

20. Połączenia nierozłączne: spawane, lutowane, zgrzewane, klejone, wciskowe (skurczowe, wtłaczane), nitowe.

21. W układach regulacji spotykamy człony: proporcjonalne, różniczkujące, całkujące, wzmacniające.

22. W zależności od podstawowych cech funkcjonalnych, sprzęgła można podzielić na: sztywne, podatne, włączalne.

23. Uszczelnianie łożysk: zabezpiecza przed wyciekaniem smaru, przed zanieczyszczeniami w postaci wody, przed zanieczyszczeniami w postaci pyłu.

24. Rozróżnia się uszczelnienia łożysk: stykowe, labiryntowe, odrzutnikowe.

25. W przekładniach łańcuchowych cięgnem jest: łańcuch typu drabinkowego, łańcuch Galla, łańcuch zębaty.

26. Wytrzymałość zmęczeniowa: przy naprężeniach zmiennych, to największe naprężenie które może przenieść określoną w normie liczbę razy; zależy od stanu powierzchni przedmiotu.

27. Szczególnym przypadkiem normalizacji jest: klasyfikacja, unifikacja, typizacja.

28. Twardością materiału nazywamy: odporność materiału na odkształcenie trwałe występujące pod wpływem obciążenia umiejscowionego.

29. Chropowatość powierzchni: określa się parametrem średniej arytmetycznej odchylenia profilu od linii średniej; parametrem wysokości chropowatości według dziesięciu punktów profilu.

30. Radełkowanie: to naniesienie na powierzchnię części maszyn regularnych, niewielkich wgłębień.

31. Osie to elementy części maszyn, które: umożliwiają ruch względny osadzonego na nich obrotowo elementu; posiadają czopy.

32. Łożyska ślizgowe: przenoszą większe obciążenia od łożysk tocznych; przenoszą siły poprzeczne; przenoszą siły wzdłużne.

33. Panewka łożyskowa: ma kształt połówek tulei z rowkami na powierzchni roboczej; to element łożyska oporowego wzdłużnego.

34. Sprzęgło hydrokinetyczne: może pracować jako sprzęgło bezpieczeństwa; może regulować prędkość obrotową wału napędzanego; może amortyzować nagłe przeciążenia.

35. Sprzęgło Cardana: przenosi moment obrotowy przy ustawieniu osi wałów pod pewnym kątem. 36.Wielkościami charakteryzującymi przekładnie są: przełożenie przekładni; moment obrotowy; moc; sprawność.

37. Wariatorem nazywamy przekładnię: przekładnia o zmiennym przełożeniu; redukcyjną, multiplikacyjną; pozwalającą uzyskać przełożenie zmienne w układzie bezstopniowym i stopniowym.

38. Pompy wyporowe to: tłokowe, skrzydełkowe, nurnikowe, zębate, różnicowe, rotacyjne, przeponowe.

39. Ustalony przez konstruktora wymiar przedmiotu to: wymiar nominalny.

40. Tolerancja to: różnica algebraiczna między wymiarem górnym i dolnym; różnica algebraiczna między odchyłką górną i dolną; obszar zawarty między liniami odpowiadającymi wymiarowi górnemu i dolnemu.

41. Pole tolerancji wymiaru określa się zależnie od: wielkości wymiaru, od wymaganej dokładności danej części; od charakteru planowanej współpracy danej części w skojarzeniu z inną częścią.

42. Wyróżniamy tolerancję: wymiarów liniowych; kształtu i położenia.

43. Warunek wytrzymałości na rozciąganie to:

44. Prawo Hooke’a wyraża się zależnością:

45. Sprzężenie zwrotne to: oddziaływanie wyjścia na wejście.

46. Zbieżność: jest to stosunek różnicy średnic podstaw stożka ściętego do długości tego stożka; dla ostrosłupa foremnego to stosunek różnicy wymiarów d i d1 ścian zbieżnych na ich końcach do wysokości lub długości; jest wielkością dwa razy większą od pochylenia tego samego elementu konstrukcyjnego.

47. Istnieją następujące rodzaje linii grubej: ciągła, punktowa.

48. Istnieją następujące rodzaje linii cienkiej: ciągła, kreskowa, punktowa, dwupunktowa, falista, zygzakowa.

49. Dla procesu krojenia teoretycznie: nie ma znaczenia co jest przemieszczane.

50. Równomierność wymieszania zależy od: czasu mieszania, współczynnika tarcia, rodzaju powierzchni mieszalnika, ilości surowca.

51. Fileciarka: maszyna do oddzielania mięśni od kręgosłupa.

52. Graniczna liczba obrotów w młynie kulowym zależy od: średnicy młyna.

53. Do mieszania stosujemy urządzenia: mechaniczne; pneumatyczne.

54. Farsz rybny uzyskujemy: podczas przetłaczania mięsa przez otwory; w urządzeniach zwanych separatorami; w prasach taśmowych.

55. Do produkcji lodu łuskowego stosujemy: urządzenia bębnowe.

56. Pompy dozujące stosowane w przemyśle spożywczym to: pompy krzywkowe; odśrodkowe; perystaltyczne.

57. Warunkiem poprawnego działania gniotownika walcowego jest by: kąt chwytu < 2x kąt tarcia; kąt chwytu = kąt tarcia.

58. Przy przesiewaniu: siła bezwładności działająca na cząstkę materiału musi być większa od siły tarcia; wymagana jest ciągłość podawania produktu; względna prędkość cząsteczki nie może być dowolna.

59. Współczynnik sprawności przesiewu zależy od: długości sita; prędkości ruchu produktu wzdłuż sita; grubości warstwy produktu; prędkości przechodzenia cząstek przez oczka sita; powierzchni przesiewania; względnej wielkości cząstek w stosunku do otworów sita.

60. Sortowanie pod względem długości: w sortownikach kaskadowych.

61. Łuszczarki: stosuje się do oczyszczenia ziarna; posiada element roboczy w postaci bębna (cylindra).

62. Jako czynniki chłodnicze są wykorzystywane: freony; dwutlenek węgla; amoniak.

63. Prasy ślimakowe wytwarzają ciśnienie przez: stopniowe zmniejszanie średnicy sita, skoku ślimaka lub średnicy rdzenia ślimaka.

64. Wilki: to urządzenie służące do rozdrabniania mięsa na cząstki o wielkości od 2 do 25 mm; to urządzenie w których surowiec jest przesuwany przenośnikiem ślimakowym; to urządzenie w którym ślimak pobierający ma inny skok niż przenośnik ślimakowy podający.

65. Do maszyn tnących zaliczamy: wilki, kutry, krajalnice, kostkownice, plasterkownice.

66. Wyparka składa się z: komory grzejnej; komory oparów; skraplacza.

67. Przeponowe wymienniki ciepła to: wymienniki ciepła z płaszczem grzejnym, wymienniki płaszczowo-rurowe, wymienniki ciepła płytowe.

68. Liofilizator: służy do suszenia żywności; wykorzystuje zjawisko sublimacji.

69. Każdy liofilizator składa się z: komory suszenia; systemu pomp próżniowych; wymrażacza; kondensatora.

70. Deflegmator: to element rektyfikatora.

71. Pompy do dozowania to: pompy perystaltyczne.

72. Cechą sterylizatorów rurowych jest: duża bezwładność; łatwość sterowania; małe gabaryty.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin