Ser żółty.doc

(6 KB) Pobierz
Ser żółty

Ser żółty

 

1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła (ewentualnie pół na pół masło z
olejem), płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka sody, 2 jaja, 2 łyżki śmietany
(jaja i śmietanę razem roztrzepujemy).
Gotujemu mleko, ustawiamy czas 7 minut, temperaturę 90o obroty poz. 3. Dodajemy
pokruszony twaróg, gotujemy, przez 6 minut temp. 90o obroty poz. 2. Przelewamy
przez sitko, odcedzając ugotowany twaróg. Nie myjąc naczynia, rozpuszczamy w
nim masło przez 30 s, temp. 70 o obr.2. Dodajemy odcedzony ser i smażymy czas 6
minut, temperaturę 70 – 80o obroty poz. 3. Podczas smażenia dodajemy pozostałe
składniki. Gotowy ser formujemy w wałek.
Można przygotować ser z dodatkami, dodając pod koniec smażenia pokrojoną w
kostkę świeżą, czerwoną paprykę lub pieczarki

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin