Ser żółty
1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła (ewentualnie pół na pół masło z olejem), płaska łyżeczka soli, płaska łyżeczka sody, 2 jaja, 2 łyżki śmietany (jaja i śmietanę razem roztrzepujemy).Gotujemu mleko, ustawiamy czas 7 minut, temperaturę 90o obroty poz. 3. Dodajemy pokruszony twaróg, gotujemy, przez 6 minut temp. 90o obroty poz. 2. Przelewamy przez sitko, odcedzając ugotowany twaróg. Nie myjąc naczynia, rozpuszczamy w nim masło przez 30 s, temp. 70 o obr.2. Dodajemy odcedzony ser i smażymy czas 6 minut, temperaturę 70 – 80o obroty poz. 3. Podczas smażenia dodajemy pozostałe składniki. Gotowy ser formujemy w wałek. Można przygotować ser z dodatkami, dodając pod koniec smażenia pokrojoną w kostkę świeżą, czerwoną paprykę lub pieczarki
Shaima