Fasolowa zupa z boczkiem.doc

(120 KB) Pobierz
Fasolowa zupa z boczkiem

Fasolowa zupa z boczkiem

składniki

·         200 g fasoli drobnej

·         100 g wędzonego boczku

·         3 ziemniaki średnie

·         1 marchew

·         1 cebula

·         1 pomidor lub 1 łyżeczka koncentratu

·         1 łyżeczka majeranku

·         1 łyżeczka mąki

·         sól, pieprz

·         posiekana natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

1.      Fasolę namoczyć dzień wcześniej. Ugotować w 1,5 litra wody do miękkości.

2.      Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w kostkę, dodać do fasoli.

3.      Pokrojony w kostkę boczek podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulę i obrany ze skórki pomidor, chwilę podsmażyć, oprószyć mąką, wymieszać. Dodać do fasoli, ugotować, żeby ziemniaki i marchew były miękkie.

4.      Zupę doprawić solą, pieprzem, wsypać majeranek, chwilę podgotować.

  1. Przed podaniem na talerzu posypać posiekaną pietruszką lub koperkiem.

 

             

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin