Babka czekoladowa(1).doc

(20 KB) Pobierz
Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

 

7 żółtek

0,5 szklanki cukru pudru

1 i 1/5 gorzkiej czekolady (lub 12 dg czekolady w proszku)

1,5 szklanki mąki tortowej

4 dag drożdży

0,5 szkl. mleka

10 dag rodzynków

2 łyżki osączonej skórki pomarańczowej

0,5 laski wanilii.

 

W ciepłym mleku rozprowadzamy łyżkę cukru, łyżkę mąki, drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia

Czekoladę ucieramy na drobnej tarce jarzynowej.

Żółtka z cukrem ucieramy na puch, dodajemy czekoladę, utłuczoną na puder wanilię
(cukier wanilinowy może zepsuć smak babki).

Gdy składniki się połączą, wlewamy wyrośnięte drożdże i – stale ubijając – przesianą przez sitko mąkę.

Gdy ciasto stanie się gładkie i jednolite, dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy i od razu przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy.

Ciasto ustawiamy w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 min. w temp. 180oC. Czas pieczenia zależy od wysokości babki i może być nieco inny.

Uwaga: do ciasta nie dodajemy tłuszczu!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin