Ananasek cytrynowy
Składniki
Biszkopt:3 jaja 6 łyżek cukru6 łyżek oleju6 łyżek mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaPianka ananasowa:1 puszka ananasa2 śnieżki1 łyżka żelatynyPoncz:3/4 szklanki przegotowanej wody1 łyżka soku z cytryny1 łyżka cukrukilka kropli aromatu rumowegoPonadto:
2-3 paczki herbatników2 galaretki cytrynowepolewa czekoladowa
Wykonanie:
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier.Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wlać do blaszki 24x30 i piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.Pianka ananasowa: ananasy odsączyć. Na zimnym soku z ananasów (powinna być 1 szklanka) ubić śnieżki.Żelatynę rozpuścić w 100ml wody. Ostudzoną połączyć z pianką ananasową.Składniki na poncz wymieszać.Biszkopt po ostudzeniu nasączyć (zostawić pare łyżek na wierzch)Ananasa pokroić w kostkę (ja użyłam pół puszki) i ułożyć na biszkopcie.Następnie włożyć piankę ananasową i wstawić do lodówki żeby troszkę stężała.Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć wylać na piankę ananasową.Na wierzchu położyć herbatniki (najlepiej jak galaretka nie zastynie jeszcze całkowicie-będą się wtedy lepiej trzymały).Herbatniki nasączyć resztą ponczu.Polać polewą czekoladową. Można posypać wiórkami.
marzena898