Składniki:
Ciasto:
· 4 ¾ szklanki mąki
· 15 dag masła
· 2-3 jajka
· ¾ szklanki cukru
· 4 ½ łyżki miodu sztucznego
· 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Masa serowa:
· 1 kg białego sera
· 10 dag masła
· 1 szklanka cukru
· 2 cukry waniliowe (2x16g)
· 4 jajka
· 1 szklanka mleka
· 2 budynie śmietankowe
Do dekoracji:
· gotowa biała polewa czekoladowa
Sposób wykonania:
Do mąki dodać miękkie masło, jajka, cukier, miód i sodę oczyszczoną. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Każdą część rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie (25 x cm).
Piec ok. 10 minut w temperaturze 160-180 °C. Każdy surowy placek ponakłuwać widelcem, aby równo wyrósł.
Ser dwukrotnie zmielić i przełożyć do garnka. Następnie do sera dodać masło, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. W szklance zimnego mleka rozpuścić budynie śmietankowe i wlać do gotującej się masy serowej. Chwile pogotować, a następnie gorącą masą przekładać upieczone i ostudzone placki, lekko dociskając.
Całość udekorować białą polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi, trzeci dzień.
marzena898