Moja ulubiona sałatka grzybowa
Składniki
grzyby - ok.3 kg. ( aby po ugotowaniu było 1,5 l.)8 cebul3 łyżki oleju (ok.40g.)3 łyżki koncentratu pomidorowego (ok.45g.)ZALEWA 5-8 łyżek cukru (ok.85g.) 10 łyżek octu (ok.130g.) 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 10 listków laurowych
1 szkl. oliwy (250ml.) 1 szkl. wody (250ml.)
- Grzyby obrać, opłukać i pokroić na drobne kawałki.- Gotować do miękkości w osolonej wodzie i odcedzić.- 8 cebul usmażyć na 3 łyżkach oleju ( zeszklić ) i dodać koncentrat pomidorowy.- Zagotować zalewę ze wszystkich składników.- Do zagotowanej zalewy wkładamy grzyby i cebulę, solimy i pieprzymy do smaku
.- Zostawiamy na 24 godziny, po czym pasteryzujemy w słoiczkach.Polecam spróbować, bardzo ciekawie smakuje, a można do niej zużyć te nie "najpiękniejsze" okazy grzybów.
marzena898