Kotleciki z tuńczyka
Składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (2x185g)1 jajko1/2 puszki kukurydzy (około 150g)1/2 dużej cebuli lub jedna mała10 dag startego sera żółtego2 łyżki stołowe majonezu, najlepiej light1 łyżka stołowa otrąb pszennych
(niekoniecznie)2 lub 3 łyżki stołowe bułki tartej (2 jeśli dodamy otręby, a 3 jeśli ich nie dodamy)sól lub ulubiona przyprawa warzywna - około 1 łyżeczka do herbatypieprz - wedle gustupapryka słodka - wedle gustu2-3 łyżki stołowe oleju do smażeniabułka tarta do panierowania
Tuńczyka osączyć z zalewy, ale nie za mocno tak, żeby pozostał mokry, wrzucić do miski, cebulę zetrzeć na tarce o grubych
oczkach lub posiekać drobno, dodać do tuńczyka, połączyć z resztą składników. Dobrze wyrobić ręką na jednolitą masę. Z masy formować kotleciki na kształt mielonych, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron
. Odwracać je delikatnie, żeby się nie rozpadły
marzena898