Sernik złota rosa.rtf

(2 KB) Pobierz

Ciasto:

2 szklanki* mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ szklanki* cukru

1 łyżka cukru waniliowego

1 kostka miękkiej margaryny (ja daję Kasię)

3 żółtka (białka zostawić)

 

Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść ciasto aż będzie gładkie.

Prostokątną dużą blachę posmarować tłuszczem, wysypać mąką oblepić ciastem, łącznie z brzegami.

Masa:

1 kg twarogu (używam gotowego, zmielonego)

4 całe jaja

1 szklana cukru

1 budyń śmietankowy

1 cukier waniliowy

2 szklanki* zimnego mleka (3,2%)

sok z połowy cytryny

1/2 szklanki oleju

 

Białka od ciasta +1/2 szklanki cukru

Do twarogu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Następnie dodać budyń (w proszku), olej i sok z cytryny i ponownie zmiksować, na koniec dodać zimne mleko, wymieszać i wlać na blachę wyłożoną ciastem (UWAGA: ciasto serowe jest lejące).

Piec ok 1h w temperaturze ok 160 stopni w termoobiegu (bez termoobiegu ok 175 - 180 stopni).

Na 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć blaszkę i wyłożyć na ciasto pianę ubitą z 3 zostawionych białek z 1/2 szklanki cukru, wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.

Gdy ciasto ostygnie pojawią się na nim piękne krople, które będą wyglądały jak złota rosa (pod warunkiem, że na górze nie zrobi się beza)

Dobra rada: po ok 30 minutach (od wstawienia do piekarnika) włączam dodatkowo dolną grzałkę, aby podpiec spód (jeśli ktoś nie posiada to po prostu zestawić blaszkę na niższy poziom)...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin