· 250 g mięsa mielonego mieszanego
· 1 kopiasta łyżka koncentratu pomidorowego
· 1 jajko
· 1 -2 łyżki tartego parmezanu
· 1 mała cebula
· 1 -2 ząbki czosnku
· * natka pietruszki
· * curry, magi, gałka muszkatołowa, papryka słodka, pieprz, sól
1. Mięso, pokrojoną cebulę w kostkę oraz przeciśnięty w prasce czosnek i jajko starannie wymieszać. Następnie poszatkować drobno pietruszkę i dodać razem z przyprawami i koncentratem pomidorowym z parmezanem do mięsa i jeszcze raz starannie wymieszać.
2. Z mięsa formować małe wałeczki i nadziać je na patyki do szaszłyków. Gotowe szaszłyki dać na folię aluminiową i piec w piekarniku ok 10 minut do zrumienienia się mięsa. (parmezan zastępuje bułkę tartą)
misieko42