Lekkie dania.rtf

(163 KB) Pobierz
\*cv\:

\*cv\:

W KUCHNI NR 6

- z Ewą Wiśniewską

i Krzysztofem Kowalewskim rozmowy

nie tylko o jedzeniu i brydżu

- z boczniaków dania tatwe i trudniejsze

- prawdziwie letnie serniki z owocami

-niedoceniana jagnięcina

skarb wśd warzyw; smakowite i lekkostrawne szparagi

-jak gotować, smaż, i dusić po chińsku

- rynkowy przegląd czekoladek,

wafelków, batoników dla matych

i dużych tasuchów

już wkrótce KUCHNIA NR 7

a w niej królestwo owoców, warzyw i kwiatów

DANIE Z OKŁADKI

- zupa z nasturcjami

DANIE MIESIĄCA

- mięsa z gruszkami, morelami i winogronami

CIASTA

- z czereśniami, które sąwnież doskonałe DLA ZDROWIA I URODY

BLIŻEJ RYNKU

- dla spragnionych rzeka soków z owoców

i warzyw

SPECJAŁY

- oliwa: stonce w potrawach

isów Ma

UWAGA! wraz z lipcową KUCHNIĄ druga część

Піа Z lelewizyinego programu „GotU" 7 KnrnniPm"

LEKKIE DANIA

czyli PRZYSTAWKI

ZIMNE

Cygara z łososia

20 dag wędzonego łososia,

1 serek homogenizowany

naturalny (20 dag),

_______3 dag kawioru;_______

do przybrania: 1 cytryna,

1/2 zielonej papryki,

kilka listków sałaty,

kilka gałązek natki pietruszki

Łososia pokroić w cienkie plastry.

Serek wymieszać z kawiorem. Plastry

łososia posmarowaćwnomiernie serkiem i zwinąć w rulony. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać i pokroić na ósemki. Sałatę, natkę pietruszki oraz paprykę umyć i osaczyć, paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i dowolnie pokroić.

Cygara z łososia przybrać listkami sałaty, natką pietruszki, cząstkami cytryny i papryką.

(4-5 porcji)

Koreczki z łososiem

^^J^ogórgk wąż (30 dag); jojMgybrania: plasterki cytryny, gałązki koperku

FARSZ

10 dag wędzonego łososia,

1 łka soku z cytryny, 1 łka

oleju, 1 łka ziaren sezamu,

__________sól, pieprz__________

Ogórek umyć, wyciąć w skórce podłne ozdobne rowki, a następnie pokroić go na plastry grubości 1 cm i łeczką wyjąć miąższ z pestkami, pozostawiając cienki spód.

Przygotować farsz: łososia drobno posiekać i połączyć z sokiem z cytryny, olejem, ziarnem sezamowym, solą oraz pieprzem.

Plastry ogórka osuszyć papierowym ręcznikiem i nał na nie farsz. Przybrać plasterkami cytryny i gałązkami koperku.

(5-10 porcji)

dzony pstrąg  1Ш5 z sosem wiśniowym

2 wędzone pstrągi (50 dag);

do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny,

______kilka liści sałaty_______

_____i gałązek koperku______

SOS 10 dag wiśni bez pestek

________(mrożonych________

lub pasteryzowanych),

______3 łki majonezu,______

______4 łki wiśniaku,_______

10 dag kwaśnej, gęstej

śmietany 22-procentowej,

cukier, sól, biały pieprz

Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2 łkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny.

Z pstrąw zdjąć skó. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić z ości. Sałatę oraz koperek opłukać i osaczyć. Na talerzu rozł liście sałaty, na nich uł w gwiazdę kawałki pstrąga. Polać je częścią sosu i przybrać wiśniami lub plasterkami cytryny oraz gałązkami koperku. Resztę sosu podać oddzielnie w sosjerce.

(4 porcje)

Pomidory faszerowane frutti di marę

б dużych pomidorów (1 kg),

________2 łki masła;________

________do przybrania:________

______6 czarnych oliwek______

FARSZ

4 jajka, 1/4 szklanki mleka,

25 dag mrożonych paluszków

krabowych lub krewetek koktajlowych, 2 łki kaparów, 1 pęczek koperku, sól, pieprz Pomidory umyć, z każdego ściąć czubek, a pozostałą część wydrąż, osaczyć, wewnątrz posolić i popieprzyć. Przygotować farsz: paluszki kra-bowe rozmrozić, opłukać zimną wodą, osaczyć i pokroić na kawałki. Koperek umyć, osuszyć i połowę posiekać. Jajka roztrzepać z mlekiem, posolić, popieprzyć, dodać paluszki krabowe, kapary i posiekany koperek.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C i zapiec pomidory (5 min). Masło stopić na patelni, wlać jajka z dodatkami i ciągle mieszać, aż jajka lekko się zetną. Pomidory napełnić farszem, przykryćczapeczkami", przybrać oliwkami i koperkiem. Podawać ze świeżym pieczywem, na ciepło lub na zimno.

(6 porcji)

Pomidory  Щ faszerowane kuskusową

sałatką 8 małych pomidorów (70 dag)

FARSZ

10 dag kaszy kuskus,

10 dag krewetek koktajlowych,

2 łki świeżej bazylii lub natki pietruszki,

3 łki oliwy, 1 ząbek czosnku, kilka kropli sosu chili

lub tabasco, sól, pieprz

Pomidory umyć, ściąć z nich czubki, a pozostałą część wydrąż.

Przygotować farsz: kuskus zalać w misce posolonym wrzątkiem, tak aby woda sięgała 1 cm ponad powierzchnię kaszy, i pozostawić do napęcznienia. Czosnek obrać i posiekać. Gdy kasza ostygnie, dodać krewetki, bazylię, czosnek, oliwę oraz przyprawy i delikatnie wymieszać.

Wydrążone pomidory napełnić sałatką i przybrać zieleniną.

(4 porcje)

Torcik  D^5 z camemberta z salami i ogórkiem 1 ser camembert, 6 plasterków wąskiego salami (4 dag),

_____1 ogórek konserwowy

_____lub kiszony (10 dag),_____

1/8 czerwonej papryki, 1 liść sałaty, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek pokroić w plasterki. Paprykę umyć i pokroić w paseczki. Sałatę umyć i osaczyć. Układać kolejno warstwami: ser, salami, ser, ogórek, sałatę i ser. Wierzch torciku przybrać pasecz-kami papryki i natką pietruszki.

Torcik można podać w całci, tak aby każdy mó odkroić sobie kawałek, lub już pokrojony na 4-6 części. (2 porcje)

Torcik z camemberta

z wędzoną rybą

i ogórkiem

______1 ser camembert,______

1/4 świeżego ogórka,

______1/4 wędzonej ryby_____

_____(makrela lub śledź),_____

1/8 czerwonej papryki, gałązka natki pietruszki Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ogórek umyć, osaczyć i pokroić na plasterki. Rybę oczyścić z ości i rozdrobnić. Paprykę umyć i pokroić w cienkie paseczki. Natkę opłukać. Układać kolejno warstwami: ser, wędzoną rybę, paseczki papryki, ser, plasterki ogórka i ser. Wierzch torciku przybrać kawałkami ogórka, natką i papryką. (2 porcje)

Torcik z camemberta

z szynką i ananasem ______1 ser camembert,______

2 plasterki szynki (5 dag),

______2 plastry ananasa______

z puszki, 2 liście sałaty

Ser przekroić poziomo na trzy plastry. Ananas osaczyć z zalewy. Sałatę umyć i osaczyć. Szynkę zwinąć w rożki lub ruloniki. Układać kolejno warstwami: ser, szynkę, ser, plaster ananasa, liść sałaty i ser. Wierzch torciku przybrać pozostałym plastrem ananasa i listkiem sałaty.

(2 porcje)

Korki z sera 20 dag żółtego sera, 1 czerwona papryka (10 dag), _____15 dag korniszonów

Ser pokroić w kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paseczki. Większe korniszony przekroić na pół. Na wykałaczki nadziewać kostki sera z paskiem papryki lub korniszonem.

Paluszki z sera tylżyckiego

20 dag drobnej kaszy kukurydzianej, 1 jajko,

_____10 dag startego sera_____

tylżyckiego, 1/3 szklanki mleka,

______1 łka masła, sól;______

do wysmarowania blachy: 2 łki masła lub margaryny Kaszę posiekać z masłem, dodać jajko, mleko, ser, sól i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 5 mm i pokroić na wąskie paski długości około 10 cm. Paluszki układać na posmarowanej blasze i piec 8-12 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C. Podawać do piwa lub czystych zup. (2-4 porcje)

Kulki mięsne

80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wotowego,

______1 cebula (15 dag),______

1 czerstwa kajzerka (10 dag),

10 dag bułki tartej, 2 jajka,

1 szklanka mleka, 1 ł...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin