RAFAELLO(1).doc

(21 KB) Pobierz
RAFAELLO

RAFAELLO

Ciasto:
7 jajek
20 dkg cukru
20 dkg mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno ,dodac cukier i dalej ubijac, dodać żółtka,mąke i proszek do pieczenia.
Wylać na blache posmarowaną olejem i obsypaną maką.
Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krem:
3/4 litra mleka
2 łyżki mąki przennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 żółtka
Z mleka odlać 2/3 szklanki i wymieszać ze wszystkimi składnikami.Resztę mleka zagotować
i do gotujacego sie mleka wlać rozmieszane składniki,ugotować tak jak budyń ciagle mieszajac.
Odstawić do całkowitego wystygniecia. Jak masa będzie zimna to utrzeć ja robotem z 1 kostką margaryny.

Wiórka kokosowe:
Z kostki margaryny odciać pasek na pół centymetra,włożyć do rondla i roztopić.
Dodać paczkę wiórek kokosowych(10 deko),3/4 szlkanki cukru,10 dkg posiekanych orzechów włoskich,zrumienić na złoty kolor cały czas mieszajac

Upieczone ciasto przeciąc na pół (na dwa placki) tak  jak torta,, jeden placek posmarować połową masy budyniowej, przykryć drugim plackiem i posmarować pozostała masą,
na wierzch posypac grubo usmażonymi wiórkami

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin