Pulpeciki
Składniki:
70g ugotowanej wieprzowiny, 1 litr warzywnego wywaru, 2 łyżki masła, 1 jajko, tarta bułka namoczona w łyżce mleka, sól, pieprz, gałązka zielonej pietruszki, 1/2 kg ziemniaków, brzoskwinie w syropie
Przygotowanie:
Ugotowane mięso przepuść przez maszynkę. Dodaj masło, jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Uformuj malutkie pulpeciki i gotuj około 20 minut w wywarze.
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, duże sztuki przekrój na dwie części. Włóż ziemniaki do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 40-50 minut.
Wyjmij na talerz ziemniaki, polej je uzyskanym sosem, połóż na nich mięso. Do tak przygotowanego posiłku podaj brzoskwinie w syropie.
asia2593