Szkockie placuszki z karmelizowanymi bananami.pdf
(
171 KB
)
Pobierz
425121232 UNPDF
Szkockie placuszki z karmelizowanymi
bananami
Sk
ł
adniki:
3-4 banany, poci
ę
te w uko
ś
ne kawa
ł
ki (lepiej grubsze)
50 g drobnego cukru
50 g niesolonego mas
ł
a
kilka solidnych
ł
y
ż
ek rumu (ale trzeba wla
ć
wszystko jednocze
ś
nie)
troch
ę
wody (gdyby karmel wyszed
ł
za g
ę
sty)
lody waniliowe do dekoracji
100 g m
ą
ki pszennej
ł
y
ż
eczka proszku do pieczenia
szczypta soli
80 ml ma
ś
lanki
50 ml zimnej wody
2 du
ż
e jajka, rozmieszane
olej do sma
ż
enia (u
ż
y
ł
am rzepakowego)
troch
ę
cukru, je
ś
li kto
ś
woli bardziej s
ł
odko
Mieszamy w misce m
ą
k
ę
z proszkiem do pieczenia, sol
ą
, cukrem, robimy do
ł
ek, wlewamy
rozmieszane jajka i po
ł
ow
ę
wymieszanej z wod
ą
ma
ś
lanki. Mieszamy do uzyskania w miar
ę
g
ł
adkiej
konsystencji, spokojnie mo
ż
na to zrobi
ć
widelcem, a nie ubijaczk
ą
(bo jej nie mam, a miksera nie
chcia
ł
o mi si
ę
brudzi
ć
:P). Dodajemy drug
ą
cz
ęść
ma
ś
lanki z wod
ą
i znów mieszamy.
Rozgrzewamy na patelni kilka
ł
y
ż
ek oleju i sma
ż
ymy (na rozgrzanej patelni!) placuszki, po pó
ł
chochelki ciasta na jeden (albo mniej wi
ę
cej dwie sto
ł
owe
ł
y
ż
ki - jak kto
ś
woli mniejsze, to przecie
ż
nie ma problemu). Uwa
ż
amy, aby placków nie przypali
ć
, maj
ą
si
ę
zez
ł
oci
ć
, a sma
żą
si
ę
bardzo szybko.
Lepiej sma
ż
y
ć
cie
ń
sze ni
ż
grubsze, bo w grubszych na górze b
ę
dzie rzadkie ciasto, które nam b
ę
dzie
wyp
ł
ywa
ć
w czasie przewracania na drug
ą
stron
ę
.
Gdy ju
ż
usma
ż
yli
ś
my placki (albo mamy druga patelni
ę
), zaczynamy robi
ć
karmel. Gordonowi
wyszed
ł
ł
adniejszy ni
ż
mi, ale jeszcze b
ę
d
ę
próbowa
ć
, mo
ż
e za krótko podgrzewa
ł
am...
Patelnia musi by
ć
czysta i sucha. Wsypujemy na ni
ą
cukier, równo na ca
ł
ej powierzchni, nie
mieszamy, po prostu niech si
ę
roztapia. Gdy uzyska br
ą
zowy,
ł
adny kolor (uwaga! nie mo
ż
na
trzyma
ć
cukru za d
ł
ugo, bo si
ę
zrobi prawie czarny), zestawiamy z ognia i dodajemy mas
ł
o,
mieszamy. Dodajemy pokrojone banany, sma
ż
ymy 1-2 minuty,
ż
eby by
ł
y j
ę
drne - rozgotowana papka
nie jest fajna. Teraz najciekawszy moment :D Flambirowanie, czyli dodawanie alkoholu i podpalanie
zawarto
ś
ci patelni, w celu wypalenia alkoholu :D Od razu powiem,
ż
e mi troch
ę
nie wysz
ł
o, ale b
ę
d
ę
jeszcze próbowa
ć
:D
Za pierwszym razem doda
ł
am wermutu (hm, nie mia
ł
am rumu w domu), a za drugim rumowy aromat
(no có
ż
, wiem,
ż
e to nie to samo). Rumowy aromat chyba bardziej pasuje do tego deseru, b
ę
d
ę
musia
ł
a innym razem sprawdzi
ć
.
Wlewamy szybkim ruchem alkohol, przytykamy patelni
ę
do palnika, aby zapali
ć
alkohol i nie robimy
tak jak ja, wylewaj
ą
c karmel na kuchni
ę
:P Uwa
ż
amy,
ż
eby nie podpali
ć
siebie, domowników i sufitu
:D Alkohol wypali si
ę
sam, a aromat trunku pozostanie - o to chodzi :)
Nak
ł
adamy po 2-3 placuszki na talerz, banany, polewamy karmelem, a na wierzchu mo
ż
emy
udekorowa
ć
lodami.
Done, jak to mawia pan Ramsay.
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Poduszeczka narzeczonej.rtf
(5 KB)
MAKTWKA.doc
(20 KB)
KEKS Z AMARANTUSEM.doc
(19 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI(1).doc
(21 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin