Warzywa po marokańsku.pdf

(253 KB) Pobierz
425124528 UNPDF
Warzywa po marokańsku
425124528.001.png
4 ś redniej wielko ś ci marchewki, obrane i pokrojone w s ł upki
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostk ę
1 cebula, obrana i pokrojona drobno
3-4 ł y ż ki oliwy
3 z ą bki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 puszka ciecierzycy o wadze ok. 400 g, ods ą czonej (lub suszona ciecierzyca namoczona dzie ń
wcze ś niej i ugotowana)
2 ł y ż eczki kurkumy (do nabycia w wi ę kszych sklepach w dziale z przyprawami)
1 ł y ż eczka cynamonu
2 ł y ż eczki kminu rzymskiego lub indyjskiego (to nie jest nasz poczciwy kminek, cho ć bardzo do niego
podobny)
2 ł y ż eczki miodu
1/4 ł y ż eczki pieprzu
1 ł y ż eczka soli
1 p ę czek kolendry
Do podania: g ę sty jogurt, cytryna pokrojona na ć wiartki, arabski chlebek, itp
W garnku rozgrza ć oliw ę . Doda ć cebul ę i czosnek. Ca ł y czas mieszaj ą c, poddusi ć ok. 5 minut. Doda ć
przyprawy (kurkum ę , cynamon, kmin, pieprz) i miód oraz marchew. Wla ć tyle wody, by przykry ł a
warzywa (1/2 -3/4 szklanki), przykry ć garnek i na ś rednim ogniu gotowa ć 15 minut.
Doda ć ziemniaki, sól i ciecierzyc ę . Gotowa ć kolejne 10 minut (ziemniaki musz ą zmi ę kn ąć ).
Doda ć posiekan ą kolendr ę .
Podawa ć z jogurtem i cytryn ą .
Zgłoś jeśli naruszono regulamin