Warzywa po marokańsku.pdf
(
253 KB
)
Pobierz
425124528 UNPDF
Warzywa po marokańsku
4
ś
redniej wielko
ś
ci marchewki, obrane i pokrojone w s
ł
upki
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostk
ę
1 cebula, obrana i pokrojona drobno
3-4
ł
y
ż
ki oliwy
3 z
ą
bki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 puszka ciecierzycy o wadze ok. 400 g, ods
ą
czonej (lub suszona ciecierzyca namoczona dzie
ń
wcze
ś
niej i ugotowana)
2
ł
y
ż
eczki kurkumy (do nabycia w wi
ę
kszych sklepach w dziale z przyprawami)
1
ł
y
ż
eczka cynamonu
2
ł
y
ż
eczki kminu rzymskiego lub indyjskiego (to nie jest nasz poczciwy kminek, cho
ć
bardzo do niego
podobny)
2
ł
y
ż
eczki miodu
1/4
ł
y
ż
eczki pieprzu
1
ł
y
ż
eczka soli
1 p
ę
czek kolendry
Do podania: g
ę
sty jogurt, cytryna pokrojona na
ć
wiartki, arabski chlebek, itp
W garnku rozgrza
ć
oliw
ę
. Doda
ć
cebul
ę
i czosnek. Ca
ł
y czas mieszaj
ą
c, poddusi
ć
ok. 5 minut. Doda
ć
przyprawy (kurkum
ę
, cynamon, kmin, pieprz) i miód oraz marchew. Wla
ć
tyle wody, by przykry
ł
a
warzywa (1/2 -3/4 szklanki), przykry
ć
garnek i na
ś
rednim ogniu gotowa
ć
15 minut.
Doda
ć
ziemniaki, sól i ciecierzyc
ę
. Gotowa
ć
kolejne 10 minut (ziemniaki musz
ą
zmi
ę
kn
ąć
).
Doda
ć
posiekan
ą
kolendr
ę
.
Podawa
ć
z jogurtem i cytryn
ą
.
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Poduszeczka narzeczonej.rtf
(5 KB)
MAKTWKA.doc
(20 KB)
KEKS Z AMARANTUSEM.doc
(19 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI(1).doc
(21 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin