Spritzgebäck- niemieckie kruche ciasteczka świąteczne.pdf

(273 KB) Pobierz
425125630 UNPDF
Spritzgebäck - niemieckie kruche
ciasteczka ś wi ą teczne
Spritzgebäck - to klasyczne kruche, ma ś lane i delikatne ciasteczka. Do ich przyrz ą dzenia
wystarcz ą podstawowe sk ł adniki, a dzi ę ki zachowanym proporcjom mi ę dzy nimi ciastka
daj ą si ę wyciska ć ze szprycy (lub z maszynek do ciastek ró ż nymi ozdobnymi ko ń cówkami)
i zachowuj ą swój kszta ł t. Wa ż ne jest by chwil ę je zapiec w wy ż szej temperaturze, by nie
straci ł y swojego kszta ł tu.
Sk ł adniki na oko ł o 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g mi ę kkiego mas ł a
2 ł y ż eczki mleka
425125630.007.png 425125630.008.png 425125630.009.png 425125630.010.png
 
1 ś redniej wielko ś ci jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o ma ł ych oczkach
270 g m ą ki
pszennej
Cukier puder przesia ć . Mas ł o pokroi ć na kostki. Mas ł o utrze ć z cukrem na lekk ą ,
puszyst ą mas ę . Stopniowo dodawa ć mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksuj ą c
po ka ż dym dodaniu.
Do masy ostro ż nie doda ć start ą czekolad ę i m ą k ę , wymiesza ć . Ciasto umie ś ci ć w
r ę kawie cukierniczym z ko ń cówk ą w kszta ł cie gwiazdy (lub w maszynce do
ciastek)*. Wyciska ć na blach ę wy ł o ż on ą papierem do pieczenia, w niedu ż ych
odst ę pach.
Piec w 180°C przez oko ł o 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w
190ºC i blisko grza ł ki, by si ę nie rozla ł y). Studzi ć na kratce.
Smacznego :)
* mas ę przed umieszczeniem w maszynce warto krótko sch ł odzi ć
425125630.001.png 425125630.002.png 425125630.003.png 425125630.004.png 425125630.005.png
425125630.006.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin