Spritzgebäck- niemieckie kruche ciasteczka świąteczne.pdf
(
273 KB
)
Pobierz
425125630 UNPDF
Spritzgebäck - niemieckie kruche
ciasteczka
ś
wi
ą
teczne
Spritzgebäck - to klasyczne kruche, ma
ś
lane i delikatne ciasteczka. Do ich przyrz
ą
dzenia
wystarcz
ą
podstawowe sk
ł
adniki, a dzi
ę
ki zachowanym proporcjom mi
ę
dzy nimi ciastka
daj
ą
si
ę
wyciska
ć
ze szprycy (lub z maszynek do ciastek ró
ż
nymi ozdobnymi ko
ń
cówkami)
i zachowuj
ą
swój kszta
ł
t. Wa
ż
ne jest by chwil
ę
je zapiec w wy
ż
szej temperaturze, by nie
straci
ł
y swojego kszta
ł
tu.
Sk
ł
adniki na oko
ł
o 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g mi
ę
kkiego mas
ł
a
2
ł
y
ż
eczki mleka
1
ś
redniej wielko
ś
ci jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o ma
ł
ych oczkach
270 g
m
ą
ki
pszennej
Cukier puder przesia
ć
. Mas
ł
o pokroi
ć
na kostki. Mas
ł
o utrze
ć
z cukrem na lekk
ą
,
puszyst
ą
mas
ę
. Stopniowo dodawa
ć
mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksuj
ą
c
po ka
ż
dym dodaniu.
Do masy ostro
ż
nie doda
ć
start
ą
czekolad
ę
i m
ą
k
ę
, wymiesza
ć
. Ciasto umie
ś
ci
ć
w
r
ę
kawie cukierniczym z ko
ń
cówk
ą
w kszta
ł
cie gwiazdy (lub w maszynce do
ciastek)*. Wyciska
ć
na blach
ę
wy
ł
o
ż
on
ą
papierem do pieczenia, w niedu
ż
ych
odst
ę
pach.
Piec w 180°C przez oko
ł
o 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w
190ºC i blisko grza
ł
ki, by si
ę
nie rozla
ł
y). Studzi
ć
na kratce.
Smacznego :)
* mas
ę
przed umieszczeniem w maszynce warto krótko sch
ł
odzi
ć
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Poduszeczka narzeczonej.rtf
(5 KB)
MAKTWKA.doc
(20 KB)
KEKS Z AMARANTUSEM.doc
(19 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI(1).doc
(21 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin