Zimne przekąski w Sylwestra.pdf
(
206 KB
)
Pobierz
425139947 UNPDF
Zimne przek
ą
ski w Sylwestra
Mini kanapeczki
(na krakersach lub kromeczkach bagietki):
z w
ę
dzonym
ł
ososiem - krakersy smarujemy je serkiem
ś
mietankowym i uk
ł
adamy
ł
ososiem
z past
ą
serowo-oliwkow
ą
- oliwki, czarne i zielone posieka
ć
zmiesza
ć
z serem
twarogowym, przyprawi
ć
z past
ą
pieczarkow
ą
- jajka, szczypiorek, ostry ser
ż
ó
ł
ty, majonezu, odrobina
musztardy, sól, pieprz
z past
ą
z awokado i fet
ą
- awokado rozgnie
ść
z fet
ą
, doda
ć
ś
wie
żą
bazyli
ę
i odrobin
ę
czosnku
w zale
ż
no
ś
ci od inwencji twórczej: ser
ż
ó
ł
ty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy
zio
ł
ami, chuda w
ę
dlina, ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek, gotowane jaja, co
ś
marynowane pieczarki, patisony, papryka, ogóreczki, kukurydza z mas
ł
em, listkiem
sa
ł
aty, plastrem sera mozzarella i pomidorkiem koktajlowym
Koreczki:
z serem ple
ś
niowym typu camembert i bia
ł
ymi winogronami bezpestkowymi
z kabanosem, kulk
ą
czerwonego winogrona i rulonikiem z
ż
ó
ł
tego sera
z
ż
ó
ł
tym serem, papryk
ą
konserwow
ą
, korniszonem, parówk
ą
drobiow
ą
z pomidorkami koktajlowymi,
ś
wie
żą
bazyli
ą
, mozzarell
ą
(w kszta
ł
cie kulki) - tak
przygotowane koreczki zanurzy
ć
na ok. 30 minut w przygotowanej zalewie (oliwa
zmieszana z octem, sol
ą
i pieprzem),
ż
eby ko
ń
ce szpadek pozosta
ł
y nie zamoczone
sera fety pokrojonej w ma
łą
kostk
ę
, listka bazylii i orzecha w
ł
oskiego
z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek
z krakersa, sera goudy, rzodkiewki, kawa
ł
ka kiwi, listka mi
ę
ty
Muffiny na pikantnie
Sk
ł
adniki: 3 szklanki m
ą
ki, 10 dag mas
ł
a, 2
ł
y
ż
eczki proszku do pieczenia, 3
ł
y
ż
ki cukru, 1
1/3 szkl. mleka, 2 jajka, 20 dag szynki, 15 , 15 dagstartego
ż
ó
ł
tego sera, sól, szczypta ostrej
papryki w proszku
Przygotowanie:
M
ą
k
ę
, proszek do pieczenia, cukier wymiesza
ć
. Doda
ć
mas
ł
o, mleko, jajka.
Zmiksowa
ć
na g
ł
adkie ciasto. Boczek pokroi
ć
mo
ż
liwie jak najdrobniej, obsma
ż
y
ć
na patelni
tak, aby wysma
ż
y
ł
si
ę
t
ł
uszcz. Szynk
ę
drobniutko posieka
ć
. Ser, szynk
ę
i boczek wrzuci
ć
do
ciasta, wymiesza
ć
. Doprawi
ć
do smaku sol
ą
i papryk
ą
. Foremki do muffinek wype
ł
ni
ć
do 3/4
ich obj
ę
to
ś
ci. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.
Szparagi zawijane w szynce
Sk
ł
adniki:
szparagi konserwowe, szynka konserwowa, majonez
Przygotowanie
: Ka
ż
dy plasterek szynki smarujemy majonezem, nie za du
ż
o aby nie wyp
ł
ywa
ł
,
k
ł
adziemy na to jednego szparaga, zawijamy.
Sa
ł
atka Gyros
Sk
ł
adniki:
kapusta peki
ń
ska, 2 filety z kurczaka, kukurydza, 4 ogórki konserwowe, por,
majonez, ketchup, przyprawa gyros
Przygotowanie:
Filety pokroi
ć
w kostk
ę
, obsma
ż
y
ć
razem z przypraw
ą
na niewielkiej ilo
ś
ci
oliwy. Kapust
ę
peki
ń
sk
ą
poszatkowa
ć
, doda
ć
ods
ą
czon
ą
kukurydz
ę
, ogórki i por pokrojony w
kostk
ę
, kurczaka. Wymiesza
ć
pó
ł
kubka majonezu i pó
ł
kubka ketchupu. Sos wla
ć
do sa
ł
atki i
razem wymiesza
ć
.
Ciasteczka francuskie na ostro
Sk
ł
adniki
: ciasto francuskie, kabanosy, ser
ż
ó
ł
ty, papryczki chili, ketchup, koncentrat
pomidorowy, mieszanka zió
ł
, jajko
Przygotowanie
: Ciasto francuskie pokroi
ć
na 5-6 cm kwadraty, posmarowa
ć
rozbe
ł
tanym
jajkiem. Ka
ż
dy kwadrat posmarowa
ć
mieszank
ę
ketchupu, koncentratu i zió
ł
. Po
ł
o
ż
y
ć
kawa
ł
ek kabanosa, ostr
ą
papryczk
ę
, plaster sera
ż
ó
ł
tego, zapieka
ć
w piekarniku oko
ł
o 10-12
minut.
Zapiekanka z kabanosami
Sk
ł
adniki
: 6 kabanosów drobiowych, opakowanie makaronu
ś
widerki, 3 pomidory bez skórki,
puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, starty
ż
ó
ł
ty ser, serek topiony pieczarkowy
d
ł
ugi, ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Gotujemy makaron al dente. Na odrobinie oleju sma
ż
ymy pokrojone w
talarki kabanosy, jak si
ę
podsma
żą
, to dodajemy pokrojonego w kostk
ę
pomidora, fasol
ę
i
kukurydz
ę
, ca
ł
o
ść
dusimy. Podlewamy odrobin
ą
wody, dajemy ostr
ą
przypraw
ę
i serek
topiony. Znowu dusimy. Jak zg
ę
stnieje, to wrzucamy do ca
ł
o
ś
ci makaron i razem sma
ż
ymy
jakie
ś
2 min. Wk
ł
adamy do naczynia
ż
aroodpornego, posypujemy serem
ż
ó
ł
tym i zapiekamy
przez 15 minut.
Boeuf strogonow
Sk
ł
adniki:
1 kg wo
ł
owiny lub wieprzowiny, 2
ł
y
ż
ki m
ą
ki, 2 cebule, 2 szklanki bulionu
wo
ł
owego, 4
ł
y
ż
ki mas
ł
a, 2
ł
y
ż
ki przecieru pomidorowego, szklanka
ś
mietany,
ł
y
ż
ka s
ł
odkiej
papryki w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mi
ę
so pokroi
ć
na paski grubo
ś
ci oko
ł
o 1 cm i d
ł
ugo
ś
ci 4 cm. Oprószy
ć
m
ą
k
ą
,
posypa
ć
sol
ą
i pieprzem. Cebule obra
ć
, pokroi
ć
w talarki. Podsma
ż
y
ć
na
ł
y
ż
ce mas
ł
a, doda
ć
przecier pomidorowy, wymiesza
ć
. Pozosta
ł
e mas
ł
o rozgrza
ć
, obsma
ż
y
ć
mi
ę
so, stale
mieszaj
ą
c. Doda
ć
cebul
ę
, wla
ć
bulion. Dusi
ć
na wolnym ogniu kilkana
ś
cie minut. Pod koniec
doda
ć
papryk
ę
i
ś
mietan
ę
, przyprawi
ć
sol
ą
i pieprzem.
Ś
mietan
ę
wymiesza
ć
z kilkoma
ł
y
ż
kami ciep
ł
ego sosu, aby si
ę
nie zwarzy
ł
a.
Flaczki drobiowe
Sk
ł
adniki
: 3 piersi kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, 1 cebula, 2 z
ą
bki czosnku,
1
ł
y
ż
ka oleju, imbir, ziele angielskie, sól, pieprz, 4
ł
y
ż
ki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie
: Piersi umy
ć
, pokroi
ć
w cienkie paski tak jak flaki. Na patelni lekko
podsma
ż
y
ć
mi
ę
so, doda
ć
drobno posiekany czosnek, posoli
ć
, podla
ć
1/4 szklanki wody.
Dusi
ć
na ma
ł
ym ogniu. Warzywa umy
ć
, oczy
ś
ci
ć
, pokroi
ć
w s
ł
upki, posoli
ć
, doda
ć
do
dusz
ą
cego si
ę
mi
ę
sa. Dusi
ć
, w miar
ę
potrzeby podlewaj
ą
c wrz
ą
c
ą
wod
ą
. Pod koniec duszenia
doda
ć
przyprawy.
Tradycyjna Lazania
Sk
ł
adniki
: 500 g mi
ę
sa mielonego, 2 cebule, 2 z
ą
bki czosnku, puszka pomidorów z puszki, sos
beszamelowy (3
ł
y
ż
ki margaryny, 2
ł
y
ż
ki m
ą
ki, mleko), makaron lazania, ser
ż
ó
ł
ty, sól,
pieprz, zio
ł
a
Przygotowanie
: W garnku na na oliwie podsma
ż
y
ć
cebul
ę
i czosnek. Doda
ć
mi
ę
so mielone.
Gdy si
ę
podsma
ż
y doda
ć
pomidory z puszki i gotowa
ć
przyprawiaj
ą
c sol
ą
, pieprzem, zio
ł
ami
do smaku. Wy
ł
o
ż
y
ć
sos na dno
ż
aroodpornego naczynia. U
ł
o
ż
y
ć
warstw
ę
makaronu.
Posmarowa
ć
sosem beszamelowym (w ma
ł
ym rondelku rozpu
ś
ci
ć
margaryn
ę
, doda
ć
m
ą
k
ę
,
stale mieszaj
ą
c powoli doda
ć
mleko a
ż
sos zg
ę
stnieje, na koniec osoli
ć
). U
ł
o
ż
y
ć
kolejne
warstwy, przek
ł
adaj
ą
c serem. Dalej kolejn
ą
warstw
ę
mi
ę
sa i sosu beszamelowego. Zapieka
ć
w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.
Parówki z serem w cie
ś
cie francuskim
Sk
ł
adniki
: parówki, plasterki
ż
ó
ł
tego sera, ciasto francuskie
Przygotowanie
: Ka
ż
d
ą
parówk
ę
zawija
ć
w plaster
ż
ó
ł
tego sera, a nast
ę
pnie w plaster ciasta
francuskiego. U
ł
o
ż
y
ć
na blaszce do
ść
lu
ź
no i zapieka
ć
w piekarniku przez oko
ł
o 12-15 minut.
Zupa meksyka
ń
ska
Sk
ł
adniki:
0,5 kg mi
ę
sa mielonego np. indyczego, pomidory w puszcze w kawa
ł
kach, 2 puszki
czerwonej fasoli, soja, kukurydza, 6 z
ą
bków czosnku, koncentrat pomidorowy 2-3
ł
y
ż
ki, mini
kolby kukurydzy konserwowej, 2 papryki (
ż
ó
ł
ta i zielona), 3 cebule, zio
ł
a prowansalskie,
chili, curry, pieprz, sól, kostka roso
ł
owa, starty
ż
ó
ł
ty ser
Przygotowanie:
Mi
ę
so podsma
ż
amy na ma
ł
ej ilo
ś
ci oliwy. Doprawiamy sol
ą
i pieprzem. Po
chwili dodajemy pokrojon
ą
w kostk
ę
cebul
ę
oraz drobno posiekany czosnek. Nast
ę
pnie
dodajemy pokrojon
ą
w kostk
ę
papryk
ę
. Ca
ł
o
ść
podsma
ż
a
ć
do momentu, gdy cebula wraz z
papryk
ą
b
ę
d
ą
mi
ę
kkie. Kukurydz
ę
, fasol
ę
i soj
ę
(wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy
do garnka. Dodajemy szklank
ę
wody z rozpuszczon
ą
kostk
ą
roso
ł
ow
ą
. Gotujemy na ma
ł
ym
ogniu. Po chwili dodajemy mi
ę
so. Doprawi
ć
sol
ą
, pieprzem, chili, curry, zio
ł
ami. Zup
ę
podajemy posypan
ą
startym
ż
ó
ł
tym serem.
Propozycje sylwestrowe we2.pl s
ą
jedynie kropl
ą
w morzu mo
ż
liwo
ś
ci. Jeste
ś
my przekonani,
ż
e wybierzecie co
ś
nietuzinkowego i wieczór sylwestrowy b
ę
dzie niezapomniany.
Szampa
ń
skiej zabawy sylwestrowej i przede wszystkim smacznego!
Plik z chomika:
Aniulajda
Inne pliki z tego folderu:
Poduszeczka narzeczonej.rtf
(5 KB)
MAKTWKA.doc
(20 KB)
KEKS Z AMARANTUSEM.doc
(19 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI(1).doc
(21 KB)
PIERNIK STAROPOLSKI.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kiełbasy
kuchnie regionalne#=
łakocie
mięso=#
przepisy=#
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin