Zimne przekąski w Sylwestra.pdf

(206 KB) Pobierz
425139947 UNPDF
Zimne przek ą ski w Sylwestra
Mini kanapeczki (na krakersach lub kromeczkach bagietki):
z w ę dzonym ł ososiem - krakersy smarujemy je serkiem ś mietankowym i uk ł adamy
ł ososiem
z past ą serowo-oliwkow ą - oliwki, czarne i zielone posieka ć zmiesza ć z serem
twarogowym, przyprawi ć
z past ą pieczarkow ą - jajka, szczypiorek, ostry ser ż ó ł ty, majonezu, odrobina
musztardy, sól, pieprz
z past ą z awokado i fet ą - awokado rozgnie ść z fet ą , doda ć ś wie żą bazyli ę i odrobin ę
czosnku
w zale ż no ś ci od inwencji twórczej: ser ż ó ł ty, serek twarogowy np. z ogórkiem czy
zio ł ami, chuda w ę dlina, ogórek, papryka, pomidor, szczypiorek, gotowane jaja, co ś
marynowane pieczarki, patisony, papryka, ogóreczki, kukurydza z mas ł em, listkiem
sa ł aty, plastrem sera mozzarella i pomidorkiem koktajlowym
Koreczki:
z serem ple ś niowym typu camembert i bia ł ymi winogronami bezpestkowymi
z kabanosem, kulk ą czerwonego winogrona i rulonikiem z ż ó ł tego sera
z ż ó ł tym serem, papryk ą konserwow ą , korniszonem, parówk ą drobiow ą
z pomidorkami koktajlowymi, ś wie żą bazyli ą , mozzarell ą (w kszta ł cie kulki) - tak
przygotowane koreczki zanurzy ć na ok. 30 minut w przygotowanej zalewie (oliwa
zmieszana z octem, sol ą i pieprzem), ż eby ko ń ce szpadek pozosta ł y nie zamoczone
sera fety pokrojonej w ma łą kostk ę , listka bazylii i orzecha w ł oskiego
z ogórka zielonego, sera fety, pomidorków koktajlowych i czarnych oliwek
z krakersa, sera goudy, rzodkiewki, kawa ł ka kiwi, listka mi ę ty
Muffiny na pikantnie
Sk ł adniki: 3 szklanki m ą ki, 10 dag mas ł a, 2 ł y ż eczki proszku do pieczenia, 3 ł y ż ki cukru, 1
1/3 szkl. mleka, 2 jajka, 20 dag szynki, 15 , 15 dagstartego ż ó ł tego sera, sól, szczypta ostrej
papryki w proszku
Przygotowanie: M ą k ę , proszek do pieczenia, cukier wymiesza ć . Doda ć mas ł o, mleko, jajka.
Zmiksowa ć na g ł adkie ciasto. Boczek pokroi ć mo ż liwie jak najdrobniej, obsma ż y ć na patelni
tak, aby wysma ż y ł si ę t ł uszcz. Szynk ę drobniutko posieka ć . Ser, szynk ę i boczek wrzuci ć do
ciasta, wymiesza ć . Doprawi ć do smaku sol ą i papryk ą . Foremki do muffinek wype ł ni ć do 3/4
ich obj ę to ś ci. Piec 20-25 minut w temp. 170 stopni.
Szparagi zawijane w szynce
Sk ł adniki: szparagi konserwowe, szynka konserwowa, majonez
425139947.012.png 425139947.013.png 425139947.014.png 425139947.015.png 425139947.001.png 425139947.002.png 425139947.003.png 425139947.004.png 425139947.005.png 425139947.006.png 425139947.007.png 425139947.008.png 425139947.009.png
Przygotowanie : Ka ż dy plasterek szynki smarujemy majonezem, nie za du ż o aby nie wyp ł ywa ł ,
k ł adziemy na to jednego szparaga, zawijamy.
Sa ł atka Gyros
Sk ł adniki: kapusta peki ń ska, 2 filety z kurczaka, kukurydza, 4 ogórki konserwowe, por,
majonez, ketchup, przyprawa gyros
Przygotowanie: Filety pokroi ć w kostk ę , obsma ż y ć razem z przypraw ą na niewielkiej ilo ś ci
oliwy. Kapust ę peki ń sk ą poszatkowa ć , doda ć ods ą czon ą kukurydz ę , ogórki i por pokrojony w
kostk ę , kurczaka. Wymiesza ć ł kubka majonezu i pó ł kubka ketchupu. Sos wla ć do sa ł atki i
razem wymiesza ć .
Ciasteczka francuskie na ostro
Sk ł adniki : ciasto francuskie, kabanosy, ser ż ó ł ty, papryczki chili, ketchup, koncentrat
pomidorowy, mieszanka zió ł , jajko
Przygotowanie : Ciasto francuskie pokroi ć na 5-6 cm kwadraty, posmarowa ć rozbe ł tanym
jajkiem. Ka ż dy kwadrat posmarowa ć mieszank ę ketchupu, koncentratu i zió ł . Po ł o ż y ć
kawa ł ek kabanosa, ostr ą papryczk ę , plaster sera ż ó ł tego, zapieka ć w piekarniku oko ł o 10-12
minut.
Zapiekanka z kabanosami
Sk ł adniki : 6 kabanosów drobiowych, opakowanie makaronu ś widerki, 3 pomidory bez skórki,
puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, starty ż ó ł ty ser, serek topiony pieczarkowy
d ł ugi, ostra papryka w proszku
Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Na odrobinie oleju sma ż ymy pokrojone w
talarki kabanosy, jak si ę podsma żą , to dodajemy pokrojonego w kostk ę pomidora, fasol ę i
kukurydz ę , ca ł o ść dusimy. Podlewamy odrobin ą wody, dajemy ostr ą przypraw ę i serek
topiony. Znowu dusimy. Jak zg ę stnieje, to wrzucamy do ca ł o ś ci makaron i razem sma ż ymy
jakie ś 2 min. Wk ł adamy do naczynia ż aroodpornego, posypujemy serem ż ó ł tym i zapiekamy
przez 15 minut.
Boeuf strogonow
Sk ł adniki: 1 kg wo ł owiny lub wieprzowiny, 2 ł y ż ki m ą ki, 2 cebule, 2 szklanki bulionu
wo ł owego, 4 ł y ż ki mas ł a, 2 ł y ż ki przecieru pomidorowego, szklanka ś mietany, ł y ż ka s ł odkiej
papryki w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie: Mi ę so pokroi ć na paski grubo ś ci oko ł o 1 cm i d ł ugo ś ci 4 cm. Oprószy ć m ą k ą ,
posypa ć sol ą i pieprzem. Cebule obra ć , pokroi ć w talarki. Podsma ż y ć na ł y ż ce mas ł a, doda ć
przecier pomidorowy, wymiesza ć . Pozosta ł e mas ł o rozgrza ć , obsma ż y ć mi ę so, stale
mieszaj ą c. Doda ć cebul ę , wla ć bulion. Dusi ć na wolnym ogniu kilkana ś cie minut. Pod koniec
doda ć papryk ę i ś mietan ę , przyprawi ć sol ą i pieprzem. Ś mietan ę wymiesza ć z kilkoma
ł y ż kami ciep ł ego sosu, aby si ę nie zwarzy ł a.
Flaczki drobiowe
Sk ł adniki : 3 piersi kurczaka, 3 marchewki, 2 pietruszki, seler, por, 1 cebula, 2 z ą bki czosnku,
425139947.010.png
1 ł y ż ka oleju, imbir, ziele angielskie, sól, pieprz, 4 ł y ż ki posiekanej zielonej pietruszki
Przygotowanie : Piersi umy ć , pokroi ć w cienkie paski tak jak flaki. Na patelni lekko
podsma ż y ć mi ę so, doda ć drobno posiekany czosnek, posoli ć , podla ć 1/4 szklanki wody.
Dusi ć na ma ł ym ogniu. Warzywa umy ć , oczy ś ci ć , pokroi ć w s ł upki, posoli ć , doda ć do
dusz ą cego si ę mi ę sa. Dusi ć , w miar ę potrzeby podlewaj ą c wrz ą c ą wod ą . Pod koniec duszenia
doda ć przyprawy.
Tradycyjna Lazania
Sk ł adniki : 500 g mi ę sa mielonego, 2 cebule, 2 z ą bki czosnku, puszka pomidorów z puszki, sos
beszamelowy (3 ł y ż ki margaryny, 2 ł y ż ki m ą ki, mleko), makaron lazania, ser ż ó ł ty, sól,
pieprz, zio ł a
Przygotowanie : W garnku na na oliwie podsma ż y ć cebul ę i czosnek. Doda ć mi ę so mielone.
Gdy si ę podsma ż y doda ć pomidory z puszki i gotowa ć przyprawiaj ą c sol ą , pieprzem, zio ł ami
do smaku. Wy ł o ż y ć sos na dno ż aroodpornego naczynia. U ł o ż y ć warstw ę makaronu.
Posmarowa ć sosem beszamelowym (w ma ł ym rondelku rozpu ś ci ć margaryn ę , doda ć m ą k ę ,
stale mieszaj ą c powoli doda ć mleko a ż sos zg ę stnieje, na koniec osoli ć ). U ł o ż y ć kolejne
warstwy, przek ł adaj ą c serem. Dalej kolejn ą warstw ę mi ę sa i sosu beszamelowego. Zapieka ć
w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 20 – 30 minut.
Parówki z serem w cie ś cie francuskim
Sk ł adniki : parówki, plasterki ż ó ł tego sera, ciasto francuskie
Przygotowanie : Ka ż d ą parówk ę zawija ć w plaster ż ó ł tego sera, a nast ę pnie w plaster ciasta
francuskiego. U ł o ż y ć na blaszce do ść lu ź no i zapieka ć w piekarniku przez oko ł o 12-15 minut.
Zupa meksyka ń ska
Sk ł adniki: 0,5 kg mi ę sa mielonego np. indyczego, pomidory w puszcze w kawa ł kach, 2 puszki
czerwonej fasoli, soja, kukurydza, 6 z ą bków czosnku, koncentrat pomidorowy 2-3 ł y ż ki, mini
kolby kukurydzy konserwowej, 2 papryki ( ż ó ł ta i zielona), 3 cebule, zio ł a prowansalskie,
chili, curry, pieprz, sól, kostka roso ł owa, starty ż ó ł ty ser
Przygotowanie: Mi ę so podsma ż amy na ma ł ej ilo ś ci oliwy. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Po
chwili dodajemy pokrojon ą w kostk ę cebul ę oraz drobno posiekany czosnek. Nast ę pnie
dodajemy pokrojon ą w kostk ę papryk ę . Ca ł o ść podsma ż a ć do momentu, gdy cebula wraz z
papryk ą b ę d ą mi ę kkie. Kukurydz ę , fasol ę i soj ę (wraz z zalewami) oraz pomidory wrzucamy
do garnka. Dodajemy szklank ę wody z rozpuszczon ą kostk ą roso ł ow ą . Gotujemy na ma ł ym
ogniu. Po chwili dodajemy mi ę so. Doprawi ć sol ą , pieprzem, chili, curry, zio ł ami. Zup ę
podajemy posypan ą startym ż ó ł tym serem.
Propozycje sylwestrowe we2.pl s ą jedynie kropl ą w morzu mo ż liwo ś ci. Jeste ś my przekonani,
ż e wybierzecie co ś nietuzinkowego i wieczór sylwestrowy b ę dzie niezapomniany.
Szampa ń skiej zabawy sylwestrowej i przede wszystkim smacznego!
425139947.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin