Oponki.pdf

(130 KB) Pobierz
425139496 UNPDF
Oponki
Sk ł adniki na oko ł o 30 oponek:
500 g bia ł ego sera (mo ż e by ć zmielony)
3 jajka
3 ł y ż ki kwa ś nej ś mietany
3 ł y ż ki cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego - 16 g
1 ł y ż eczka sody oczyszczonej
2 - 3 szklanki m ą ki (da ł am 3)
Wszystkie sk ł adniki umie ś ci ć w naczyniu
i zagnie ść na mi ę kkie, nie klej ą ce ciasto (zacz ąć od 2 szklanek m ą ki i w razie
potrzeby podsypywa ć ). Ciasto rozwa ł kowa ć na grubo ść oko ł o ½ cm i wycina ć
oponki, np. przy pomocy szklanki i zakr ę tki/kieliszka. Wrzuca ć na g łę bszy,
425139496.006.png 425139496.007.png 425139496.008.png 425139496.009.png 425139496.001.png 425139496.002.png 425139496.003.png 425139496.004.png
rozgrzany olej, sma ż y ć z obu stron, os ą czy ć z t ł uszczu na bibule, posypa ć obficie
cukrem pudrem.
Smacznego :)
425139496.005.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin