Truflowy sernik z mascarpone.doc

(92 KB) Pobierz
Truflowy sernik z mascarpone

Truflowy sernik z mascarpone

Składniki na spód:

·         120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek

·         70 g posiekanych orzechów włoskich

·         40 g masła, miękkiego

Wszystkie składniki wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. W dno wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Ostudzić.

Masa serowa:

·         500 g serka mascarpone

·         200 g gorzkiej czekolady

·         150 ml śmietany kremówki

·         4 jajka

·         130 g drobnego cukru

·         2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru

·         2 łyżki mąki pszennej

Kremówkę delikatnie podgrzewać na małym ogniu. Jak zrobi się ciepła, wrzucić połamaną czekoladę. Cały czas mieszjąc, podgrzewać na małym ogniu (bardzo powoli), aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną na gładką masę. Natychmiast ściągnać z palnika (masa będzie mocno gęstniała).

Do naczynia wrzucić mascarpone, jajka (bez oddzielania na żółtka i białka), cukier, alkohol, mąkę. Zmiksować na gładką masę. Wlać ciepłą czekoladę, zmiksować do połączenia. Masa powinna być gładka.

Masę serową wylać na podpieczony spód. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC, aż środek będzie ścięty i nie trzęsący. Nie sprawdzać patyczkiem (nic to nie da). Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Sernik mimo to opadnie. Włożyć do lodówki na 12 h. Przed podaniem udekorować owocami sezonowymi.

Smacznego ):

* w wersji białej orzechy w spodzie zastąpić posiekanymi migdałami, użyć ciastek bez czekolady gorzkiej, a w masie serowej czekoladę gorzką zastąpić białą, zredukować ilość cukru

Truflowy sernik z mascarpone

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin