½ kg spaghetti2 kubki pancetty (włoskiego boczku)2 łyżeczki oliwy z oliwek¼ kubka wytrawnego, białego wina lub wermutu4 jajka½ kubka startego Parmezanu¼ kubka śmietany kremówkiŚwieżo zmielony pieprzŚwieżo zmielona gałka muszkatołowaNa dużej patelni usmaż kosteczki pancetty. Wlej wino na patelnię i poczekaj, aż odparuje, tak żeby po kilku minutach został słonawy winny sos. Zdejmij patelnię z gazu.W misce ubij razem jajka, Parmezan, śmietanę i pieprz. Ugotuj makaron wg. instrukcji na opakowaniu, ale ma być al dente, więc zacznij sprawdzać 2 min. przed rekomendowanym czasem.Kiedy makaron będzie gotowy, weź około ½ kubka wody z gotowania przed odcedzeniem reszty. Włóż patelnię powrotem na ogień i dodaj makaron, dokładnie mieszając. Znów ściągnij patelnię z ognia i dodaj mieszankę z jajkiem i wymieszaj wszystko. Dodaj wody z makarony, jeśli trzeba trochę rozrzedzić danie. Spaghetti posyp pieprzem i gałką muszkatołową.
peterek57