Aminokwasy,peptydy,białka i inne.docx

(98 KB) Pobierz

Aminokwasy

 

Są substancjami amfoterycznymi o wzorze ogólnym:

 



R – CH – COOH

 

                                                                            NH2

 

Posiadają asymetryczny atom C, dlatego wyróżniamy szeregi L i D, mogą wykazywać czynność optyczną, dlatego mogą być (+) lub (-).

 

Aminokwasy:

 

1.      Alifatyczne:

a.       Monokarboksylowe

i.  Glicyna

ii.                       Elanina

iii.                    Walina

iv.                     Leucyna

v.                       Izoleucyna

vi.                     Seryna

vii.                  Treonina

 

b.      Di karboksylowe

i.  Kwas asparaginowy

ii.                       Kwas glutaminowy

iii.                   

Asparagina                           

iv.                     Glutamina                            aminy

 

c.       Diaminomonokarboksylowe

i.  Lizyna

ii.                       Ornityna

iii.                    Arginina

 

d.      Siarkowe

i.  Cysteina

ii.                       Metionina

 

2.      Aromatyczne

i.  Fenyloalanina

ii.                       Tyrozyna

 

3.      Heterocykliczne

i.  Tryptofan

ii.                       Prolina

iii.                    Hydroksyprolina

iv.                     Histydyna

 

Glicyna – [Gly] – aminokwas mający działanie tonizujące na układ mięśniowy, stosowany szczególnie w stanach zmęczenia fizycznego.

 

Metionina – [Met] – aminokwas o działaniu ochronnym dla wątroby, pełni rolę w transformacji lipidów w konsekwencji chroni wątrobę przed stłuszczeniem i innymi niekorzystnymi zmianami.

 

Kwas glutaminowy – [Glu] – aminokwas stosowany jako środek tonizujący układ nerwowy, psychikę człowieka, nieodzowny składnik protoplazmy (wnętrza) komórek nerwowych.

 

Kwas asparaginowy – [Asp] – aminokwas tonizujący układ nerwowy stosowany w stanach wyczerpania, zmęczenia psychicznego, fizycznego; chorób serca i wieku starczego.

 

Tryptofan – [Trp] – aminokwas wywołujący sen fizjologiczny (wszystkie fazy snu).

 

Ornityna – aminokwas odtruwający komórki wątroby (intoksykacja), ma wpływ na metabolizm węglowodanów, tłuszczy i białek.

 

Arginina – aminokwas stosowany w chorobach metabolicznych wątroby, jest antagonistą amoniaku – powoduje jego wyparcie z surowicy krwi, zmniejsza jego stężenie.

 

 

Hydrolizaty białkowe – są to związki uzyskiwane najczęściej przez hydrolizę surowców białkowych np. mleka krowiego. Są to związki zawierające podstawowe aminokwasy oddzielone od białek.

 

Hydrolizat kazeiny – (kazeina – białko mleka krowiego) – stosowany jako pożywka do hodowli tkanek roślinnych, ze względu na dużą ilość azotu oraz jako pasza dla zwierząt.

 


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQTftnXcHMycuN4MHMpwh7MEnGfj3bUAYaNwHfGzYcEvYpOV9rJuJXjNN8Y
Pochodne tyrozyny – tyrozyna jest prekursorem biogennej aminy (powstaje w organizmie ludzkim) zwanej dopaminą. Fizjologicznie występuje w układzie pozapiramidowym człowieka, w którym jest neuroprzekaźnikiem. Układ pozapiramidowy mieści się w mózgu ludzkim i kontroluje ruchy, mimowolne kończyn; obniżony poziom endogennej dopaminy powoduje drżenia rąk lub innych części ciała (choroba Parkinsona). L – DOPA można substytuować (dostarczać z zewnątrz). Do celów farmaceutycznych otrzymywana jest syntetycznie, natomiast w codziennej diecie można sobie dostarczać dopaminy, która jest obecna w :

                                          Nasionach bobu – Semen Vicie

                                          Bób wielkonasienny – Viciae faba

                                          Motylkowate – Fabaceae

 

Pochodna tyroksyny, czyli trójjodotyroniny – jest to aminokwas jodowy występujący w organizmie jako hormon tarczycy o działaniu pobudzającym.

 

Pochodne kwasu γ – amino – masłowego (GABA) odgrywa ważną rolę w komórkach OUN, gdzie spełnia rolę neurotransmitera hamującego, szczególne znaczenie posiada w leczeniu padaczki. W świecie roślinnym wyizolowano GABA z grzybów klasy podstawczaków – Bazydiomycetes.

 


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTszDiujVLN-oAlVszfFzF1AXFvdS61_GUYN9q3lVfBrHClueQQ
Aminokwasy neurotoksyczne wyizolowane z :

1.      Groszek – Lathyrus Sp.

Motylkowate – Fabaceae

 

Aminokwasy neurotoksyczne wyizolowano z niedojrzałych części rośliny z grupy Lathyrus powodowało wywołanie choroby zwanej satyryzmem (porażenie kończyn i zniekształcenie kręgosłupa).

 

 

2.     
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQBuR3WS2hB5LDrRVtx7W-STF9Z6V3IR2rp68VluRaGieNzV2m5IA
Dynia zwyczajna – Cucurbita pepo

Dyniowate – Cucurbitaceae

 

Posiada trujacą kukurbitynę, która ma zdolność porażania układu nerwowego pasożytów, jest to działanie czerwiogubne. Aby kuracja czerwiogubna dała efekt należy jednorazowo zjeść 50 – 100 g niedojrzałych nasion dyni. Dla człowieka nie jest to szkodliwe.

 

Pochodne aminokwasu pirolidyny

Kwas kainowy – aminokwas także porażający układ nerwowy pasożytów, czyi czerwiogubny. Występuje w japońskich krasnorostach z rodzaju Diginea simpleks.


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS6TXInX-K-YXjBjeSOYA-tMUeMW4OFZtWHi7_E1t7Mvj6TMa9wMA

Aminokwasy pochodne izoksazolu – występujące w muchomorze czerwonym Amanita muscaria; jest to toksyna zwana amanityną, która zawiera rózne izomery, m.in. kwas ibofenowy, muska zon, muscimol. Związki te maja działanie psychotropowe. Toksyna hamuje działanie motoryczne organizmu człowieka, doprowadza do zatrucia wątroby.

 

 

Peptydy

 

Są to związki, które są połączeniem aminokwasów, w których grupa karboksylowa jednego aminokwasu łączy się z grupą aminową drugiego aminokwasu tworząc wiązanie peptydowe:

 





R – CH – CO – NH – CH – R1

 

                                                                              NH2                    COOH

 

 

Połączenie 2 aminokwasów to di peptyd. Połączenie 3 – 10 aminokwasów to oligopeptydy. Połączenie powyżej 10 aminokwasów to polipeptyd. Polipeptydy o masie cząsteczkowej większej od 10 tys. zwane są proteinami – białkami. 

 

Proteiny pochodzące z roślin posiadają w organizmie roślinnym działanie fizjologiczne (wspomagają procesy życiowe rośliny). W izolowanych z surowców roślinnych związkach farmakologicznie czynnych proteiny się usuwa. Stwierdzono, że całkowite usunięcie protein (odbalastowanie) prowadzi do zmniejszenia lub zaniku działania farmakologicznego czystego związku. Przykładem mogą być glikozydy naparstnicy.

 

Peptydy o działaniu immunosupresyjnym – zapobiegające odrzutom przeszczepionych organów:

 

a)      Cyklosporyna – peptyd złożony z 9 aminokwasów izolowany z hodowli mikroskopijnej wielkości grzybów z gatunku Tolypocladium inflatum. Cyklosporyna w przeciwieństwie do innych leków immunosupresyjnych (immunosupresantów) nie jest toksyczna dla komórek rdzenia kręgowego i limfocytów co powoduje, że organizm pacjenta po przeszczepie nie jest wrażliwy na infekcje ze strony patogennych mikroorganizmów bakterii, wirusów i grzybów.

 

Peptydowe toksyny grzybowe:

 

a.       Amanityna – polipeptyd izolowany głównie z muchomora sromotnikowego Amanita phalloides; występuje także w muchomorze wiosennym i jadowitym.

 

Białka

 

Pod względem chemicznym są to związki wielkocząsteczkowe o strukturze polipeptydowej typu linearnego u zwierząt i globularnego u roślin.

 

Do związków białkowych wykorzystywanych obecnie w przemyśle farmaceutycznym należą:

 

1.      Żelatyna – Gelatina – produkt białkowy powstały w wyniku częściowej hydrolizy (gotowanie) kolagenu

 


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQDzFYOTQkjgtnJ0MVYo2bhPKRK9xUlI3aaQuTHNiv9lIiqOfUy
Kolagen – podstawowe białko zwierzęce pochodzące ze skóry, tkanki łącznej, chrząstek około stawowych i kości.

 

Technicznie żelatyna otrzymywana jest z ubocznych produktów przemysłu mięsnego, które poddaje się działaniu przegrzanej pary wodnej. Surowy produkt jest oczyszczany, wybielany i formowany w cienkie plastry. Żelatyna pęcznieje w zimnej wodzie, w gorącej rozpuszcza się tworząc po oziębieniu żelowatą masę.

 

W przemyśle farmaceutycznym wykorzystywana jest do produkcji kapsułek oraz spieniona jako tzw. gąbka żelatynowa p/krwotoczna, którą umieszcza się w ranie pooperacyjnej i zaszywa. Gąbka sama się resorbuje i jest usuwana z organizmu, sama nie wyzwala reakcji immunologicznej – jest tolerowana przez organizm nie wywołując ubocznych reakcji.

 

2.      Katgut – resorbujące się nici chirurgiczne stanowiące produkt wytwarzany z jelit baranich, a także z innych surowców zwierzęcych zbudowanych z tkanki łącznej.

 

3.      Jedwab naturalny – na jego bazie sporządzono nieresorbujące się nici chirurgiczne. Otrzymywany jest z kokonów jedwabnika morwowego Bombyx Mori. Jedwab naturalny składa się z dwóch białek: zewnętrzne – seryna i wewnętrzne – fibroina. Aby mogły powstać nici chirurgiczne należy jedwabną nić pozbawić otoczki serynowej, która jest immunologicznie czynna (uczula).

 

Lektyny

 

Grupa substancji występująca w nasionach niektórych gatunków roślin szczególnie z rodziny motylkowatych.

 

Substancje te to związki o budowie glikoproteinowej, czyli połączenie białka z cukrem, mające zdolność aglutynacji (zlepiania) erytrocytów.

 

Badania nad lektynami wykazały, że lektyny mają zdolność do aglutynacji, czyli wybiałczania komórek nowotworowych.

 

Właściwości p/nowotworowe wykazują:

·         Rycyna

·         Abryna

·         Lektyny z jemioły oraz fasoli, robinii akacjowej i soczewicy.

 

Toksoalbuminy

 


http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPWimIoeGZ9IYInGlupkG9LSBk2l0G_Fnwc8LfCYUmQh-G847Z
Roślinne (Fitotoksyny) – występują w nasionach niektórych gatunków roślin. Są to białka o budowie dwułańcuchowej mające działanie toksyczne dla człowieka i zwierząt oraz działanie kancero statyczne (zatrzymujące rozwój nowotworu).

 

1)     Rycyna

 

Nasiona rącznika – semen ricini

Rącznik pospolity – Ricinus comminis

Wiesiołkowate – Euphorbiaceae

 

2)    
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQRknn3OOmFfuLnZsNVtgkDljS39iUl3NwnMXgWXAEho78LTbdEaQ
Abryna

 

Modligroszek – Abrus precatorius

Motylkowate – Fabaceae

Zastosowanie: okulistyka – leczenie

nowotworów gałki ocznej.

 

 

Bakteryjne efekt podawania odpowiednio przetworzonych toksyn bakteryjnych polega na immunizacji pacjenta.

 

1.      Maczugowiec błonicy                                          2. Laseczka tężca

Corynobacterium diphteriae                                              Clostrydium tetani


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSazpgo_1q6x5wWDzXZKt9UD-hKxu2IGhsNC2PL1_bGR2v4EtJc

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlZCVObX6L1Iy8OiFO9Yt78v3aoOYCg3dvZHTVjG5RU0LvxlFAUQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTm_SWqNmfqF7HB07PosyJCB0Czuw5-TbxBALTzYb_BcEr5gpl2jA
Jady owadów i zwierząt:

 

1.      Jad pszczeli – pochodzi z jadu pszczoły miodnej Apis melifica. Toksyczna w jadzie jest melityna. Melityna to zbiór 26 aminokwasów, które mają właściwości hemolityczne (rozpad krwi), enzymatyczne i histaminowe. Związki te po podaniu doskórnym wywołują ostrą reakcję zwaną anafilaktyczną, za którą odpowiada głównie histamina.

 

Histamina jest neuromediatorem, czyli związkiem występującym w organizmie ludzkim.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin