Szaron Szaron.pdf

(100 KB) Pobierz
221586753 UNPDF
S Z A R O N
Szaron , zwany też persymonem lub kaki ( Diaspyros kaki )
rośnie na drzewach hebanowcach osiągających wysokość
8 m. Sam owoc przypomina wyglądem duże, pomarańczo-
we pomidory, ale za to smak ma dużo słodszy. Od dawna
uprawiany jest w Chinach i Japonii, a obecnie również
w Europie Południowej i Kalifornii.
Mało znany owoc
Szarony jada się na surowo lub suszone. Robi się
z nich też przetwory. Te pomarańczowe owoce zawie-
rają około 20% cukrów, garbniki i witaminy – głównie
C i A. Lepiej nie spożywajmy niedoj-
rzałych szaronów, ponieważ za-
wierają bardzo dużo taniny
i mają nieprzyjemny smak.
Ryż mleczny z szaronem
Składniki: 2-3 szarony, 400 ml mleka, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, duży kawałek skórki
z cytryny, 100 g ryżu, 200 g bitej śmietany, 1 łyżka cukru pudru, 1-2 łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzania: Szarony obrać ze skórki i włożyć na trzy godziny do lodówki. Mleko
z masłem, cukrem i skórką cytryny zagotować, cały czas mieszając. Dodać ryż, przykryć
i przez 25 minut gotować na jak najmniejszym ogniu. Jeśli wyparuje zbyt dużo wody,
dolać więcej mleka. Następnie wyrzucić skórkę cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno
z cukrem pudrem i umieścić w woreczku z dużym otworem w kształcie gwiazdki. Szarony
ułożyć w głębokich talerzach i polać sokiem z cytryny. Nałożyć do owoców gorącego
ryżu, a wierzch udekorować dużymi porcjami bitej śmietany. Serwować od razu.
www.swiatkonsumenta.pl
świat konsumenta | kwiecień 2008 47
221586753.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin