Soja Soja.pdf

(121 KB) Pobierz
47_SOJAAAAqxd
SOJA
MA¸O ZNANA ROÂLINA
(Glicyne)
to roÊlina z rodziny bobowatych. Pochodzi z Azji
lub Afryki – zdania sà podzielone, ale jedno jest
pewne: ludzie jedzà soj´ od niepami´tnych cza-
sów. Pierwsi nauczyli si´ jà wykorzystywaç
Chiƒczycy – ju˝ ponad 1100 lat p.n.e. Do Europy
soja dotar∏a dopiero w XVI w. DziÊ cieszy si´ tu,
równie˝ w Polsce, coraz wi´kszà popularnoÊcià.
A w Chinach, Japonii i Korei soja jest wr´cz
nazywana Êwi´tà roÊlinà.
Nic dziwnego, soja wyró˝nia si´ bowiem
wyjàtkowà wszechstronnoÊcià zastosowania,
a zawarte w niej bia∏ko (soja zawiera go 40%
– najwi´cej spoÊród innych warzyw oraz wszyst-
kich kasz) jest bardzo wartoÊciowe. Jego sk∏ad
jest najbardziej spoÊród produktów roÊlinnych
zbli˝ony do bia∏ka mi´sa. Soja zawiera te˝
dobroczynne nienasycone kwasy t∏uszczowe.
Przyczynia si´ dzi´ki temu do obni˝ania tzw.
z∏ego cholesterolu. Jedzàc soj´ dostarczamy
naszemu organizmowi równie˝ wielu witamin
(g∏ównie z grupy B) i sk∏adników mineralnych.
Badania naukowe wskazujà, ˝e soja mo˝e przy-
czyniaç si´ do zmniejszenia ryzyka zachorowania
na nowotwory i mia˝d˝yc´. Jest te˝ zalecana dla
kobiet po menopauzie, poniewa˝ zawarte
w soi izoflawony przyczyniajà si´
do z∏agodzenia jej objawów.
Shake sojowo-jagodowy
Sk∏adniki: 250 ml mleka sojowego, 150 g tofu,
1 fili˝anka jagód
Nic wi´c dziwnego, ˝e dziÊ panuje moda na soj´.
Mo˝emy kupiç ju˝ tysiàce ró˝nych daƒ z soi,
takich jak kotlety, pasztet, gulasz. Najbardziej
popularne produkty sojowe to mleko sojowe,
tofu i sos sojowy.
Sposób przyrzàdzania: Wszystkie sk∏adniki
dok∏adnie zmiksowaç. Rozlaç do szklanek
i podawaç od razu albo po sch∏odzeniu.
Napój zawiera 20 g bia∏ka sojowego.
ÂWIAT KONSUMENTA k w i e c i e ƒ 2 0 0 6
47
SOJA
425282948.001.png
HIGH LIFE
ÂWIAT KONSUMENTA c z e r w i e c 2 0 0 5
48
425282948.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin