SAŁATKA.doc

(148 KB) Pobierz
SAŁATKA „ASTORIA”

SAŁATKA „ASTORIA”

Dobra przy nadciśnieniu i podwyższonym poziomie cholesterolu

 

4 porcje po 130 kcal

 

2 dojrzałe gruszki

2 czerwone grejpfruty

1 strąk zielonej papryki

1 pęczek zielonej pietruszki

kilka orzechów laskowych

kilka świeżych liści sałaty

4 łyżki oleju

sól, pieprz, cukier - do smaku

 

              Gruszki obrać, wyjąć gniazda, pokroić w średnią kostkę. Grejpfruty obrać grubo ostrym nożem, wyjąć miąższ, pokroić.

Paprykę podzielić na ćwiartki, wypestkować umyć i pokroić w bardzo cienkie paski. Sałatę umyć, pokroić w paski. Olej, trochę soli pieprz i cukier włożyć do miski, dodać rozdrobnione składniki i dobrze wymieszać. Całość posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi i drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać jako przystawkę lub na kolację z grzankami.



SAŁATKA EWY

Dobra na podwieczorek latem

4 porcje po 150 kcal

 

2 pomarańcze                            3 kiwi

2 jabłka                                          100g rodzynek

2 banany                                          płatki migdałowe

1 jogurt np. anansowy              100 g suszonych moreli

 

Owoce umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę. Rodzynki i morelę namoczyć w gorącej wodzie. Morelę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt. W miarę możliwości nie dosładzać. Podawać jako przekąskę na niedzielny podwieczorek.

 

SAŁATKA „ASTORIA”

Dobra przy nadciśnieniu i podwyższonym poziomie cholesterolu

 

4 porcje po 130 kcal

 

2 dojrzałe gruszki

2 czerwone grejpfruty

1 strąk zielonej papryki

1 pęczek zielonej pietruszki

kilka orzechów laskowych

kilka świeżych liści sałaty

4 łyżki oleju

sól, pieprz, cukier - do smaku

 

              Gruszki obrać, wyjąć gniazda, pokroić w średnią kostkę. Grejpfruty obrać grubo ostrym nożem, wyjąć miąższ, pokroić.

Paprykę podzielić na ćwiartki, wypestkować umyć i pokroić w bardzo cienkie paski. Sałatę umyć, pokroić w paski. Olej, trochę soli pieprz i cukier włożyć do miski, dodać rozdrobnione składniki i dobrze wymieszać. Całość posypać rozdrobnionymi orzechami laskowymi i drobno pokrojoną zieloną pietruszką. Podawać jako przystawkę lub na kolację z grzankami.



SAŁATKA EWY

Dobra na podwieczorek latem

4 porcje po 150 kcal

 

2 pomarańcze                            3 kiwi

2 jabłka                                          100g rodzynek

2 banany                                          płatki migdałowe

1 jogurt np. anansowy              100 g suszonych moreli

 

Owoce umyć, obrać, pokroić w średnią kostkę. Rodzynki i morelę namoczyć w gorącej wodzie. Morelę pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jogurt. W miarę możliwości nie dosładzać. Podawać jako przekąskę na niedzielny podwieczorek.

 

SAŁATKA WIOSENNA

Zdrowa, niskokaloryczna

 

4 porcje po 160 kcal

 

4 łyżki majonezu niskokalorycznego                            1 mały kalafior

200g fasolki zielonej                                                        1 łyżeczka cukru

3 małe pomidory                                                        1 mała cebula

3 jaja ugotowane na twardo

natka pietruszki, szczypiorek, rzodkiewki do dekoracji.

 

Kalafior podzielić na różyczki, fasolę oczyść, pokroić na 2 cm .

Kawałki kalafiora gotować 10 min. w osolonej wodzie,

Fasolkę gotować 20 min z dodatkiem soli i cukru. Osączyć, ostudzić.

Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka. W salaterce układać warstwami: kalafior, fasolkę, pomidory, cebulę. Każdą warstwę smarować 1 łyżką majonezu niskokalorycznego. Jajka pokroić w grubą kostkę. Na wierzchu ułożyć jajka, posypać obficie natką, szczypiorkiem. Udekorować plasterkami rzodkiewki.



PRZYSMAK Z KURCZAKA

Zdrowy, lekki, szybki obiad

 

4 porcje po 180 kcal

 

600g piersi z kurczaka                                          jarzynka

2 torebki ryżu                                                                      sól

1 puszka ananasa                                                        pieprz

2 łyżki sezamu                                                        curry

oliwa z oliwek                                          2 łyżki majonezu niskokalorycznego

 

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podusić na małej ilości oliwy z oliwek. Jednocześnie ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki, soli i kropli oliwy ryż. Miękkie mięso i ugotowany ryż połączyć w salaterce, wymieszać ii poczekać aż ostygną. Ananas wyjąć z puszki i odsączyć. Pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki. Całość posypać sezamem, doprawić majonezem i przyprawić do smaku. Podawać jako obiad z ciemnym lub chrupkim pieczywem bez masła.

SAŁATKA WIOSENNA

Zdrowa, niskokaloryczna

 

4 porcje po 160 kcal

 

4 łyżki majonezu niskokalorycznego                            1 mały kalafior

200g fasolki zielonej                                                        1 łyżeczka cukru

3 małe pomidory                                                        1 mała cebula

3 jaja ugotowane na twardo

natka pietruszki, szczypiorek, rzodkiewki do dekoracji.

 

Kalafior podzielić na różyczki, fasolę oczyść, pokroić na 2 cm .

Kawałki kalafiora gotować 10 min. w osolonej wodzie,

Fasolkę gotować 20 min z dodatkiem soli i cukru. Osączyć, ostudzić.

Pomidory pokroić w ósemki, cebulę w piórka. W salaterce układać warstwami: kalafior, fasolkę, pomidory, cebulę. Każdą warstwę smarować 1 łyżką majonezu niskokalorycznego. Jajka pokroić w grubą kostkę. Na wierzchu ułożyć jajka, posypać obficie natką, szczypiorkiem. Udekorować plasterkami rzodkiewki.



PRZYSMAK Z KURCZAKA

Zdrowy, lekki, szybki obiad

 

4 porcje po 180 kcal

 

600g piersi z kurczaka                                          jarzynka

2 torebki ryżu                                                                      sól

1 puszka ananasa                                                        pieprz

2 łyżki sezamu                                                        curry

oliwa z oliwek                                          2 łyżki majonezu niskokalorycznego

 

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podusić na małej ilości oliwy z oliwek. Jednocześnie ugotować w wodzie z dodatkiem jarzynki, soli i kropli oliwy ryż. Miękkie mięso i ugotowany ryż połączyć w salaterce, wymieszać ii poczekać aż ostygną. Ananas wyjąć z puszki i odsączyć. Pokroić w drobną kostkę i dodać do sałatki. Całość posypać sezamem, doprawić majonezem i przyprawić do smaku. Podawać jako obiad z ciemnym lub chrupkim pieczywem bez masła.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin