Literatura polska (1996-2010):
1. Bednarski W. Plodzien T.J. Tomasik J. Krzemieniewski M., Zastosowanie technik membranowych w uzdatnianiu wody odzyskanej w przetwórstwie mleka, Przegląd Mleczarski, 2005, 09, 36-39
2. Bodzek M. Bohdzewicz J., Membrany w procesie denitryfikacji wody pitnej, Biotechnologia, 1996, 3, 131-154
3. Bodzek M., Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody, Oficyna Wydawnicza Projprzem-EKO, Bydgoszcz, 2005.
5. Chojnowski W., B. Dec, 2008, Procesy membranowe w mleczarstwie, Rozdział 10 w „Mleczarstwo tom 1”, pod red. S. Ziajki, Wydawnictwo UW-M w Olsztynie, Olsztyn, 337-388.
7. Dajnowiec F. Reps A. Iwanczak M. Wasilewski R., Wpływ koncentratu białek mleka na zwięzłość skrzepu podpuszczkowego, Przegląd Mleczarski, 1997, 03, 80
10. Dec B., W. Chojnowski, 2003, Zastosowanie procesu nanofiltracji w przetwórstwie serwatki, Przegląd Mleczarski 04, 134-136.
13. Dzwolak W. Ziajka S., Ultrafiltracja enzymatycznych hydrolizatów koncentratu białek serwatkowych, Przegląd Mleczarski, 1999, 05, 145-148
14. Glukopol P, Jedrychowska B. Sawicka-Zukowska R. Ryszka L., Wpływ wybranych metod na stopień oczyszczenia preparatu enzymatycznego, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 1998, 53, 73-88
15. Jaron E. Dajnowiec Z. Szczepanski S. Robaczewska M. Korybut-Daszkiewicz E., Analiza procesu ultrafiltracji ukwaszonej maślanki, Roczniki Instytutu Mleczarstwa, 1997, 32, 23-34
18. Kopec W. Trziszka T., Lizozym i jego charakterystyka. Część II. Izolacja i możliwości praktycznego wykorzystania, Przemysł Spożywczy, 1997, 51, 03, 36-37
21. Kroll J. Budzynski J., Mikrofiltracja solanki - wyniki z zastosowania w Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, Przegląd Mleczarski, 2002, 06, 266-268
22. Kroll J. Budzynski J. Ottosen N., Zachowanie i kontrola jakości solanki poprzez zastosowanie mikrofiltracja, Przegląd Mleczarski, 2001, 04, 171-173
23. Kroll J., J. Budzyński, Zastosowanie procesów membranowych w produkcji serów, Przegląd Mleczarski, 5/2001; 211-212
24. Kroll J., J. Budzyński, Zastosowanie procesów membranowych w przetwórstwie serwatki, Przegląd Mleczarski, 2/2001; 66-68
25. Kukielko A., Odwrócona osmoza jako metoda demineralizacji wody do zasilania kotłów parowych, Magazyn Przemysłu Spożywczego, 2001, 5, 6-8
29. Marjanowski J. Ksiazek K., Techniki membranowe w uzdatnianiu wód pitnych i technicznych w przemyśle mleczarskim, Magazyn Przemysłu Spożywczego, 2000, 3, 40-43
30. Najdeker M. Raczko W. Obrusiewicz T., Próby obliczeń parametrów hydraulicznych i doboru optymalnego układu przepływów w płytowych modułach ultrafiltracyjnych typ 01HE1,...
wesmi