Literatura do przedmiotu Tech. Mem.doc

(155 KB) Pobierz
Literatura

Literatura polska (1996-2010):

 

1.      Bednarski W. Plodzien T.J. Tomasik J. Krzemieniewski M., Zastosowanie technik membranowych w uzdatnianiu wody odzyskanej w przetwórstwie mleka, Przegląd Mleczarski, 2005, 09, 36-39

2.      Bodzek M. Bohdzewicz J., Membrany w procesie denitryfikacji wody pitnej, Biotechnologia, 1996, 3, 131-154

3.      Bodzek M., Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody, Oficyna Wydawnicza Projprzem-EKO, Bydgoszcz, 2005.

  1. Chojnowski W., H. Nowak, B. Dec, M. Stachelska, 2005, Zastosowanie mikrofiltracji do oczyszczania solanki serowarskiej, Przegląd Mleczarski 04, 4-6.

5.      Chojnowski W., B. Dec, 2008, Procesy membranowe w mleczarstwie, Rozdział 10 w „Mleczarstwo tom 1”, pod red. S. Ziajki, Wydawnictwo UW-M w Olsztynie, Olsztyn, 337-388.

  1. Czakaj J. Czuba J., Oczyszczanie i charakterystyka endoksylanazy z Chaetomium globusom, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 2003, 58, 74-85

7.      Dajnowiec F. Reps A. Iwanczak M. Wasilewski R., Wpływ koncentratu białek mleka na zwięzłość skrzepu podpuszczkowego, Przegląd Mleczarski, 1997, 03, 80

  1. Dankow R. Wojtowski J. Pikul J., Roczniki Naukowe Zootechniki. Suplement, Wpływ przechowywania serów podpuszczkowych z mleka owczego pełnego i zagęszczonego metoda ultrafiltracji na cechy fizykochemiczne, 2001, 11, 233-239
  2. Dec B., W. Chojnowski, 2006, Możliwości zastosowania elektrodializy w przemyśle spożywczym, Przemysł Spożywczy 4, 18-23.

10.  Dec B., W. Chojnowski, 2003, Zastosowanie procesu nanofiltracji w przetwórstwie serwatki, Przegląd Mleczarski 04, 134-136.

  1. Demczuk A. Bednarski W. Kowalewska-Piontas J. Gorska J., Wzbogacanie w oligosacharydy odcieków po ultrafiltracji mleka i ich zastosowanie w produkcji jogurtu, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2004, 11, 3, 53-62
  2. Domagala J., Wpływ parametrów ultrafiltracji na skład i właściwości fizykochemiczne retentatu i permeatu mleka koziego, Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej w Krakowie. Technologia Żywności, 2000, 12, 29-38

13.  Dzwolak W. Ziajka S., Ultrafiltracja enzymatycznych hydrolizatów koncentratu białek serwatkowych, Przegląd Mleczarski, 1999, 05, 145-148

14.  Glukopol P, Jedrychowska B. Sawicka-Zukowska R. Ryszka L., Wpływ wybranych metod na stopień oczyszczenia preparatu enzymatycznego, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 1998, 53, 73-88

15.  Jaron E. Dajnowiec Z. Szczepanski S. Robaczewska M. Korybut-Daszkiewicz E., Analiza procesu ultrafiltracji ukwaszonej maślanki, Roczniki Instytutu Mleczarstwa, 1997, 32, 23-34

  1. Jasinska M., Filtracja membranowa w przemyśle mleczarskim, Dostawcy dla Przemysłu Mleczarskiego, 2004, 3, 42-44
  2. Jedrychowska B. Sawicka-Zukowska R. Ryszka L., Próby oczyszczania preparatu enzymatycznego Proteopol BP-S, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 1998, 53, 89-100

18.  Kopec W. Trziszka T., Lizozym i jego charakterystyka. Część II. Izolacja i możliwości praktycznego wykorzystania, Przemysł Spożywczy, 1997, 51, 03, 36-37

  1. Kowalska E. Pikul J. Oziemkowski P., Ocena fizykochemiczna jogurtu naturalnego otrzymanego z mleka zagęszczonego przy użyciu ultrafiltracji oraz metodą tradycyjną, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2000, 07, 3, 78-88
  2. Krakowiak A. Sawicka-Zukowska R. Jedrychowska B. Ajzenberg W., Próby otrzymywania preparatu lipazy z Rhizopus cohnii i jego wstępna charakterystyka, Prace Instytutów i Laboratoriów Badawczych Przemysłu Spożywczego, 1999, 54, 20-31

21.  Kroll J. Budzynski J., Mikrofiltracja solanki - wyniki z zastosowania w Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, Przegląd Mleczarski, 2002, 06, 266-268

22.  Kroll J. Budzynski J. Ottosen N., Zachowanie i kontrola jakości solanki poprzez zastosowanie mikrofiltracja, Przegląd Mleczarski, 2001, 04, 171-173

23.  Kroll J., J. Budzyński, Zastosowanie procesów membranowych w produkcji serów, Przegląd Mleczarski, 5/2001; 211-212

24.  Kroll J., J. Budzyński, Zastosowanie procesów membranowych w przetwórstwie serwatki, Przegląd Mleczarski, 2/2001; 66-68

25.  Kukielko A., Odwrócona osmoza jako metoda demineralizacji wody do zasilania kotłów parowych, Magazyn Przemysłu Spożywczego, 2001, 5, 6-8

  1. Kurkowska A., Przegląd Mleczarski, Standaryzacja białek mleka za pomocą techniki membranowej, 2001, 06, 277-281
  2. Kycia K. Ziarno M., Wzrost i przeżywalność bakterii jogurtowych w retentatach UF mleka, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2006, tom 13, nr 4, 100-109
  3. Lesnierowski G. Kijowski J., Otrzymywanie lizozymu z białka jaja kurzego metoda bezpośredniej ultrafiltracji, Żywność Nauka Technologia Jakość, 2000, 07, 2, 59-69

29.  Marjanowski J. Ksiazek K., Techniki membranowe w uzdatnianiu wód pitnych i technicznych w przemyśle mleczarskim, Magazyn Przemysłu Spożywczego, 2000, 3, 40-43

30.  Najdeker M. Raczko W. Obrusiewicz T., Próby obliczeń parametrów hydraulicznych i doboru optymalnego układu przepływów w płytowych modułach ultrafiltracyjnych typ 01HE1,...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin