Zupa czosnkowa a la riojana
1/2 czerstwej pszennej bułki6 ząbków czosnku4 pomidory4 lyzki oleju1 łyżeczka zmielonej słodkiej papryki1,5 l wodysól
Bułkę pokroić na cienkie kromki. Jarzyny umyć, pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i przetrzeć przez sito. Papryki (bez gniazd nasiennych) pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i smażyć czosnek na małym ogniu 2 min. Powinien byc miękki i przezroczysty. Ciągle mieszając dodać pomidory i smażyć następne 2 min. Dodać pokrojoną paprykę, smażyć 5 min nie przerywając mieszania. Dodać bułkę i lekko przyrumienić, uważając by się nie przypaliła. Wsypać łyżeczkę mielonej papryki, wlać wodę, wymieszać i doprawić solą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 10 min.Gotową zupe podawać od razu na ogrzanych talerzach.
ulia.meow