Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 5 godz.1 kg flakow wolowych,750 g nozek cielecych lub wieprzowych,100 g kielbasy z papryka,100 g krwistej kiszki,1/2 ostrej czerwonej papryki,2 duze cebule,4 zabki czosnku,2 pomidory,1 lyzka maki,150 ml octu,2 lyzki oleju,3 liscie laurowe,10 gozdzikow,10 ziaren czarnego pieprzu,1/2 lyzeczki galki muszkatolowej,1 lyzeczka czerwonej papryki,4 l wody,sol.
1. Flaki pokroic na duze platy, dokladnie umyc i zdrapac nozem lub szczoteczkaresztki loju. Posolic, zalac octem, dobrae wymieszac i plukac tak dlugo, azzniknie zapach octu. Umyte flaki zalac zimna woda i gotowac 15 min. Wode odlac, a flaki wyplukac w zimnej wodzie.2. Nozki cielece lub wieprzowe oczyscic, umyc, zalac wrzaca woda i gotowac 2min. Wyjac i oplukac pod biezaca woda. Cebule i czosnek obrac i oplukac.3. Do duzego garnka wlac wode, wlozyc flaki, nozki, krwista kiszke (w calosci),1 cebule, 2 zabki czosnku, 1/2 ostrej papryki, liscie laurowe, gozdziki,pieprz i galke muszkatolowa. Gotowac na malym ogniu bez przykrycia ok. 3godz.4. Drobno posiekac 1 cebule i 2 zabki czosnku. Wrzucic na goracy olej i smazycaz beda miekkie, ale nie zrumienione. Dodac pomidory, 1 lyzeczke papryki,sol i kielbase pokrojona w plasterki. Dusic na malym ogniu 5 min. Oproszycmaka, zagotowac i dodac do flakow. Gotowac jeszcze 15 min.5. Ugotowane flaki i nozke wyjac z wywaru. Z nozki wyjac kosci. Mieso pokroicna male kawalki. Flaki pokroic na kwadraciki o boku 3 cm.6. Do wywaru wlozyc z powrotem pokrojone mieso i flaki. Zagotowac. Podawac odrazu. Mozna rowniez nastepnego dnia przelozyc do kokilek i zapiec w piekarniku.
ulia.meow