Karpatka
Karpatka - składniki
CIASTO:1 szklanka wody - 5 jajek1/2 kostki margaryny - 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia1 szklanka mąki
MASA:1/2 litra mleka-odlać pół szklanki no i dodać:2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyźki mąki pszennejWlać do gorącego mleka
dodać:1 szklanką cukru. Gdy ostygnie utrzeć z jedną kostką margaryny. do zpachu olejek ARAKOWY dodawać stopniowo zimny budyń do margaryny. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Karpatka - sposób przygotowania
CIASTO: Zagotować wodę z margaryną i powoli dosypywać mąkę, dobrze wystudzić i pomałudodawać po jednym jajku. 5 jajek dobrze wyrobići dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Upiec dwa placki.
czarnulka_61