gnocchi.doc

(21 KB) Pobierz

Jedna ze wzmianek o makaronie pochodzi z "Dekamerona" G. Boccaccio (z 1353 roku). Tekst wspomina o gotowaniu klusek w rosole i wrzucaniu na górę startego sera parmigiano. Włoscy "kuchenni historycy" po analizach różnych źródeł doszli do wniosku, że były to prawdopodobnie "gnocchi" ( coś na kształt naszych kopytek) z przepisu Cristoforo da Messisbugo z nieco późniejszych czasów. Oto przepis:
Skladniki:
20 deko mąki pszennej,
10 deko kaszki mannej,
5 jajek, sól, litr rosołu z kury lub jalówki
10 deko startego sera parmigiano, 0,5 deko masła.
Zmieszać mąkę z kaszką, dodać jajka i sól. Powinniśmy otrzymać ciasto nie za twarde, lekko luźne. Można rozluźnić wodą lub zagęścić mąką.Aby uformować gnocchi, trzeba podzielić ciasto na kawałki i każdy kawałek zrolować na grubość kciuka. Ciąć na kawałki długości cala. Następnie kładziemy duży widelec, wypukłością na wierzch, bierzemy jeden kawałek ciasta i lekko (z wyczuciem) wyciskamy w dół na widelcu. W efekcie uzyskamy charakterystycznie pokarbowane kluski lekko zawinięte do wewnatrz formą przypominające muszlę. W garnku podgrzewamy rosół do wrzenia i wrzucamy kluski raz po raz nie przerywając wrzenia. Po wypłynięciu na wierzch wyjmujemy łyżką cedzakową. Posypać na talerzu parmezanem i polać roztopionym masełkiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin