- Wielki puchar pełen waniliowego kremu, który kryje w sobie kruche bezy i soczyste owoce szczególnie smakuje kobietom. Dlatego polecam ten przepis mężczyznom, którzy chcieliby zrobić swojej wybrance słodką niespodziankę. Wykonanie nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Składniki kremu wystarczy wymieszać i ładnie podać z owocami. Proste i skuteczne. Dla: 4 osób Czas przygotowania: 25 min. Czas chłodzenia: 2 godz.
· 2 opakowania bezów
· 250 g serka mascarpone
· 3 jajka
· 1 laska wanilii
· 100 g cukru
· 100 g homogenizowanego serka waniliowego
· 300 g truskawek
· 300 g malin
· 1/2 szklanki czerwonego wina
· 4 łyżki wody różanej
· szczypta soli
Jak to zrobić: 1. Wyciągnij serek mascarpone z lodówki, żeby się ogrzał (najlepiej 15 min. przed rozpoczęciem wszystkich działań.) 2. Rozbij 3 jajka oddzielając białka od żółtek. Przełóż je do osobnych miseczek. 3. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i wyskrob ostrzem noża waniliowe pesteczki ze środka. Dodaj je do żółtek. 4. Wsyp do żółtek 100 g cukru i całość ubijaj, aż żółtko stanie się białe, a płyn uzyska podwójną objętość. 5. Pokrój opłukane i odszypułkowane truskawki na 4 części. 6. Zmiksuj mascarpone z serkiem homogenizowanym i z żółtkami. 7. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij je na sztywną pianę. Wymieszaj ją ostrożnie z masą serową. 8. Weź 4 duże kieliszki. Na dnie każdego z nich połóż pokrojoną na 4 części bezę. Zalej ją łyżką czerwonego wina. 9. Na bezę połóż kilka cząstek owoców i zalej warstwą masy serowej. Na masę idą znów bezy z winem itd. W kieliszku powinny zmieścić się 3 takie warstwy. 10. Na koniec wlej 1 łyżkę wody różanej i wstaw do lodówki na 2 godz. Bon appetit!
KRONO-Adam