POTRAWY Z RYŻU I KASZY.doc

(206 KB) Pobierz
Hamburger Ryżowo – Soczewicowy

POTRAWY Z RYŻU I KASZY

 

 

Arroz con leche


składniki
3/4 szklanki ryżu
mniej niż 1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1l mleka
2 żółtka
oraz w ilości wg uznania:
rodzynki
cynamon
wiórki kokosowe

sposób przygotowania
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do żaroodpornego naczynia.
2. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 2 godzin, co jakiś czas mieszając.

Należy uważać, aby ryż nie zrobił się zbyt suchy.

 

Arroz Con Tomate (Ryż po hiszpańsku)


A moze tak spanish rice, czyli ryz po hiszpansku?
Tak naprawde to jedza go meksykanie

1/2 szklanki posiekanej zielonej papryki
1/2 szklanki posiekanej cebuli
1 zabek drobno posiekanego czosnku
1/2 lyzeczki bazylii pokruszonej miedzy palcami
1/2 lyzeczki rozmarynu pokruszonego miedzy palcami
2 lyzki oliwy
1 szklanka ryzu (najlepiej z dlugimi ziarnkami)
1 szklanka posiekanych pomidorow
sol i pieprz

Poddusic w garnku papryke, cebule, czosnek i przyprawy. Dodac ryz i mieszac az sie zaszkli.Dodac sol i pieprz. Zalac to 2 szklankami wody i dalej robic jak napisalas.

PS.Jak ktos lubi ostro moze dodac posiekana ostra papryke. Ja dodaje jalapenio.
From: Andrzej Bobola

Z tego przepisu wychodzi ryz w meksykanskim kolorze, bialo, zielono , czerwony. Meksykanie jedza to z miesem np. steak piccado, czyli cienkie marynowany plat miesa pieczony na grilu, albo ze swoimi nadziewanymi miesem nalesnikami, enchilada. Mozna stosowac tam gdzie sie stosuje zwykly ryz.

 

 

 

Arroz de marisco czyli ryż z owocami morza


składniki
1 duża cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku drobno posiekane
0.5 szklanki wina białego wytrawnego
250g ryżu
200g krewetek dużych i małych ( obranych lub nie,jak kto lubi)
200g mięsa z kraba lub paluszków krabowych pokrojonych
na mniejsze kawałki
250g małży z muszlami lub bez
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
pół pęczka natki kolendry lub pietruszki


sposób przygotowania
Jeśli krewetki i małże są surowe obgotować 2-3min we wrzątku. Zachować wywar. Usmażyć na oliwie cebulę i czosnek.Dodać ok. 3 szkl. wywaru( gdy nie mamy wywaru może być kostka rosołowa rozpuszczona w wodzie , tu są kostki z wywarem z owoców morza lub ryb , takie byłyby lepsze) i wino, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem na małym ogniu. Jeśli trzeba dodawać jeszcze wywaru w czasie gotowania. Pod sam koniec gotowania ryżu dodać owoce morza i gotować jeszcze 3 min.Dodać posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.

Proporcje są trochę na oko. W zależności od upodobań można dodać wiekszej lub mniejszej ilości owoców morza lub ominąć ten gatunek którego się nie lubi.
Podawać najlepiej z vinho verde, czyli zielonym winem
( zielone bo młode, kolor ma biały i jest lekko musujące) lub z ulubionym białym winem.

 

 

 

Babeczki Ryżowe W Owocowym Sosie

 

Składniki:              4 łyżki ryżu, ⅓ szklanki mleka, 200 ml mleczka kokosowego, sok i skórka otarta z 1 pomarańczy, kawałek cynamonu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka dżemu pomarańczowego, 1 kostka gorzkiej czekolady, 2 kiwi, 1 gruszka, 1 gałązka świeżej bazylii.

Sposób przyrządzania:   Mleko zagotuj, dodaj ryż, cukier waniliowy, mleczko kokosowe, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotuj około 25 minut. zestaw z ognia. Gdy przestygnie, wymieszaj z dżemem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj startą czekoladę. Gruszkę pokrój w kostkę, połowę zmiksuj z kiwi i sokiem z pomarańczy. Wymieszaj z resztą pomarańczy. Dwie filiżanki wyłóż folią spożywczą. Każdą wypełnij w jednej połowie ryżem jasnym, a w drugiej połowie ryżem czekoladowym. Ryż wyłóż na talerzyki. Udekoruj listkami melisy i podawaj z sosem.

 

 

 

Babka ryżowa


1,5 szklanki ryżu
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
1 łyżka margaryny
4 jaja
4 łyżki cukru
cukier waniliowy Ryż ugotować we wodzie i mleku - dodać margarynę.Pozostawić aby ryż napęczniał i ostygł w zamkniętym naczyniu.
Żółtka zmiksować z cukrem a następnie wymieszać z ryżem.
Na koniec dodać pianę ubitą z białek,wszystko delikatnie wyrobić.
Tortownicę z kominkiem wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą - wyłożyć masę.Piec około 45min.
Ciasto podawać posypane obficie cukrem pudrem lub z pomadą czekoladową.

 

Babka ryżowa z morelami


1 i 1/2 szklanki ryżu,
2 szklanki mleka,
1 szklanka wody,
sól,
1 łyżka masła,
1 paczka cukru waniliowego,
50 dag moreli,
3 jaja,
2-3 łyżki cukru,
bułka tarta, tłuszcz do formy

Ryż opłukać, osączyć, włożyć do wrzącego mleka z wodą, dodać sól, masło i ugotować na sypko. Do ugotowanego ryżu dodać utarte z cukrem żółtka, zapach waniliowy i wymieszać z ubitą pianą z białek. Włożyć masę do przygotowanej formy i wypiekać w piekarniku ok. 40 min. Morele wymyć, wypestkować. Z 2 szklanek wody i 1 łyżki cukru przygotować syrop, gotując przez 10 min, odstawić do ostudzenia. Upieczoną babkę wyłożyć na półmisek. W środek włożyć morele i oblać syropem.

 

 

Babka z ryżu z truskawkami


25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag margaryny,
2 jajka,
15 dag cukru,
cukier waniliowy,
sól,
zapach cytrynowy do ciast,
tłuszcz i bułka tarta do formy,
40 dag truskawek,
1 szklanka śmietany

Zagotować wodę z solą i na wrzątek wrzucić umyty ryż. Gdy wchłonie wodę dodać mleko i margarynę, a następnie gotować na małym ogniu. Ryż wyłożyć do miski. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę i dodać do ryżu. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, dodając zapachy. Przełożyć do formy (z kominkiem) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i przestygnięciu wyjąć babę z formy na płaski talerz. W otwór włożyć część umytych i osączonych owoców. Resztę owoców ułożyć obok. Całość polać bitą śmietaną.

 

 

 

Cieciorka Z Brokułami W Pomidorach

 

Składniki:              1 szklanka cieciorki, czyli grochu włoskiego, 5 dużych pomidorów, 2 brokuły, 3 łyżki oliwy z oliwek, garść świeżych liści oregano i bazylii, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki cynamonu.

Sposób przyrządzania:   Cieciorkę namocz na noc w 2 litrach zimnej wody. Odcedź, opłucz, zalej ponownie 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Cały czas uzupełniaj wodę. Będzie to trwało około godziny. Aby sprawdzić, czy cieciorka jest ugotowana, wyciągnij jedno ziarenko i zmiażdż je między palcami. Powinno być w środku miękkie. Gdy cieciorka się gotuje, sparz wrzątkiem pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Świeże zioła umyj dokładnie i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp do niej cynamon, paprykę i smaż przez kilka sekund. Dodaj pokrojone pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i gotuj pod przykryciem 15 minut. Brokuły umyj, pokrój w różyczki i ugotuj na parze, nie dłużej niż 7 - 8 minut. Brokuły powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane. Wymieszaj sos pomidorowy z ugotowaną cieciorką i brokułami, dosól do smaku.

Z czym podawać?:   Cieciorkę z brokułami w pomidorach możesz podać na obiad z kasza gryczaną, ryżem lub kuskusem.

 

 

 

Farsz Z Zielonej Soczewicy

 

Składniki:              1 szklanka zielonej soczewicy, ⅓ kostki masła, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka kurkumy lub curry, 1 łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przyrządzania:   Soczewicę dokładnie umyj, wsyp do garnka, zalej 2,5 szklanki wody, posól i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu. Powinna się gotować intensywnie, ale uważaj, żeby nie kipiała. Po około półgodzinie woda powinna się wygotować, a soczewica zmięknąć tak, że pojedyncza fasolka da się rozetrzeć pomiędzy palcami. Zdejmij pokrywkę i, cały czas mieszając, odparuj pozostałą wodę. Kiedy soczewica zamieni się już w gęstą pastę, zdejmij ją z ognia. Ostudź. Na patelni rozpuść masło i wsyp przyprawy. Smaż je przez kilka sekund, żeby wydobyć ich aromat. Uważaj jednak, aby nie przypalić ani masła, ani przypraw! Wlej masło do farszu wymieszaj dokładnie mikserem lub drewnianą gałką.

 

 

 

Hamburger Ryżowo – Soczewicowy

 

Składniki:               200 g ryżu z soczewicą, 1 mała czerwona papryka drobno posiekana, 60 g startego żółtego sera, 2 płaskie łyżeczki mąki, 2 ubite jajka, 4 duże bułki z ziarnem sezamowym rozcięte na pół, 4 łyżki majonezu, 1 mała czerwona cebula pokrojona w plasterki i rozdzielona na krążki, ½ małej drobno posiekanej sałaty, ¼ ogórka pokrojonego w plastry, olej, sól, pieprz, bułka tarta.

Sposób przyrządzania:  Ryż z soczewicą ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na patelni na rozgrzanym oleju obsmażać przez 5 minut czerwoną paprykę. Zdjąć patelnię z gazu a podsmażoną paprykę wymieszać z ugotowanym ryżem i soczewicą oraz żółtym serem. Przyprawić solą i odrobiną pieprzu. Rozłożyć mieszaninę na mokrym talerzu, tak aby powstało koło o średnicy 20 cm i chłodzić w lodówce 2 godziny. Pokroić schłodzone ciasto na ćwiartki. Posypać każdy kawałek niewielką ilością mąki, strzepując jej nadmiar. Obtaczać w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć krokiety przez 2 – 3 minuty po każdej stronie. Na dolnej połowie każdej bułki ułożyć ryżowo – soczewicowy krokiet, przybrać cebulą, sałatą, ogórkiem i przykryć drugą połową bułki.

 

 

 

Hummus

 

Składniki:              ¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny, 1-2 łyżki oliwy, 1-2 łyżki tahiny (jeśli jest), sól.

Sposób przyrządzania: Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować (godzina do półtorej), zachować wywar z gotowania. Zmiksować wszystkie składniki na gładką pastę, rozcieńczać paroma łyżkami wywaru z gotowania ciecierzycy. Schłodzić. Ważne uwagi: Podawać do chleba, jako dip, etc. Dobrze pasuje do hummusa natka pietruszki. Można przygotować także bez tahiny, czyli miazgi sezamowej - otrzymujemy inny smak, ale też dobry.

 

 

Kasza krakowska do gulaszu

 

Składniki:
Składniki:
1 szklanka kaszy krakowskiej,
2 dag suszonych grzybków,
1 jajo,
1 łyżka masła,
sól.

Opis wykonania:
Sposób przyrządzenia: Namoczone poprzedniego dnia w dwóch szklankach wody grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy, zachowując wywar, i kroimy na drobne kawałki. Kaszę myjemy na sicie, przekładamy do miski, gdzie łączymy z surowym jajem dokładnie mieszając. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do rondla i zalewamy wrzącym wywarem z grzybów (2 szklanki). Dodajemy płaską łyżeczkę soli, łyżkę masła i gotujemy ok. 5 minut. Wsypujemy posiekane grzybki, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do ciepłego piekarnika (ok. 120 st. C) na godzinę

 

 

 

Kasza Krakowska Zapiekana Z Naleśnikami

 

Składniki:              20 dag mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 1 szklanka kaszy krakowskiej, ½ szklanki śmietany, 5 dag cukru, trochę mielonego cynamonu lub wanilii, tłuszcz do smażenia naleśników, 1 łyżeczka masła.

Sposób przyrządzania:  Z jaj, maki i mleka i wody zrobić odpowiedniej gęstości ciasto naleśnikowe i usmażyć naleśniki. Kaszę wymieszać ze śmietaną, cukrem i wanilią. Wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne wyłożyć naleśnikami, na nich położyć kaszę i przykryć warstwą naleśników. Skropić stopionym masłem i ustawić do gorącego piekarnika na 30 – 40 minut. Po upieczeniu wyjąć babkę na półmisek i polać sokiem lub konfiturami z wiśni.

 

 

Kasza krakowska z konfiturami

 

Składniki:
Składniki:
20 dag kaszy krakowskiej,
400 ml mleka,
2 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
3 jajka,
10 dag rodzynków,
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej,
1 łyżeczka drobno pokrojonej wanilii,
sól,
konfitury z wiśni i sok wiśniowy do polania.

Opis wykonania:
Sposób przyrządzenia: Do wrzącego mleka dodajemy masło, wsypujemy roztartą w palcach kaszę, bez grudek, i gotujemy na małym ogniu ok. 40 minut, nie mieszając, aż wchłonie płyn. Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z ostudzoną kaszą. Dodajemy rodzynki, wanilię, skórkę cytrynową i pianę z białek. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy cukrem. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do gorącego piekarnika na 15-20 minut. Wypieczoną kaszę podajemy z konfiturami i sokiem.

 

 

 

Kaszka Krajana Do Rosołu Lub Bulionu

 

Składniki:              12,5 dag kaszki krakowskiej, 3 dag masła, 1 łyżeczka drobno posiekanej natki, ½ litra wody, sól.

Sposób przyrządzania:   Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać nieco soli, posiekaną drobno natkę, masło i powoli wsypywać kaszkę, cały czas mieszając trzepaczką do sosów, aby nie powstały grudki. Gotować kilka minut aż kaszka zgęstnieje, szybko wykładać na płaskie półmiski, wygładzając drewnianą łopatką moczoną w zimnej wodzie i pozostawić na 1 godziną, aby kaszka stężała po czym pokroić nożem w równiutkie kostki.

 

 

Kasza na sypko

 

Składniki:
kasza

Opis wykonania:
Przebraną, suchą kaszę wsypujemy na rozgrzany olej lub smalec i mieszamy tak długo, aż ziarna wchłoną cały tłuszcz. Wówczas zalewamy osolonym wrzątkiem w proporcji wody do kaszy 2:1. Gotujemy na bardzo małym ogniu, a gdy kasza wchłonie płyn, szczelnie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego uprzednio i wyłączonego już piekarnika na 30 minut, by kasza doszła.

 

Kasza po żydowsku

 

Składniki:
Składniki:
80 dag szpondra wołowego,
30 dag kaszy jęczmiennej grubej,
40 dag fasoli jaś,
2 szklanki bulionu,
2 cebule,
2 marchewki,
2 łyżki smalcu gęsiego,
sól, pieprz do smaku.

Opis wykonania:
Sposób przyrządzenia: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na patelni na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy mięso pokrojone na nieduże kawałki, pokrojoną marchewkę, kaszę, fasolę z wodą, w której się moczyła i bulion. Wszystko razem mieszamy solimy i posypujemy pieprzem. Szczelnie przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika - do temp. 200 st. C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i zapiekamy około 1,5 godz

 

 

 

Kolorowy Ryż

 

Składniki:              200 g ryżu, 100 g zielonego groszku z puszki, 100 g kukurydzy z puszki, 100 g papryki czerwonej i zielonej, 1 szklanka rosołu warzywnego lub 2 łyżeczki vegety.

Sposób przyrządzania:  Ryż opłukać, posolić, zalać wrzącą wodą i ugotować na sypko. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę, dodać groszek i kukurydzę oraz masło, wlać wywar z jarzyn i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 5 minut. Jarzyny wymieszać z ugotowanym ryżem, doprawić do smaku, podawać na gorąco.

 

 

 

Kolorowy ryż II

 

Składniki:
1 szklanka ryżu
2 cebule
2-3 papryki różnego koloru
20-30 dkg bekonu
kostka rosołowa
2 łyżki oleju

Opis wykonania:
Obrać cebule i papryki. Pokroić cebulkę i bekon.Troszkę podsmażyć bekon i cebulkę na oleju, dodaćobraną i pokrojoną paprykę. Podusić. Rozpuścićrosołek w niewielkiej ilości wody, zalać wszystkoi dusić dalej. Ugotować ryż. Wymieszać ryż zresztą i podsmażyć na patelni. Jeżeli ktoś chceto można posypać startym serem żółtym. Smacznego!2 porcje

To nie jest danie bardzo wykwintne, ale pyszne i sycące

 

Kostka Z Kaszy Manny

 

Składniki:              10 dag kaszy manny, 3 – 4 razy tyle wody ile wynosi objętość kaszy, 2 dag tłuszczu, sól.

Sposób przyrządzania:   Kaszę wymieszać z zimną wodą, wlać do wrzącej wody, ugotować często mieszając. Wyłożyć kaszę na płaski półmisek oblany wodą, rozsmarować zwilżonym nożem, zastudzić, pokroić w kostkę, włożyć na talerze i zalać zupą.

 

 

 

Kotleciki Z Żółtego Grochu

 

Składniki:              20 dag żółtego grochu, 10 dag ryżu, 1 cebula, 2 jajka, 4 łyżki startego żółtego sera o ostrym smaku, mielona curry, sól, pieprz, bułka tarta panierowania, olej do smażenia.

Sposób przyrządzania:   Groch starannie przebrać, opłukać pod bieżącą wodą i osączyć. Gotować w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękki, osączyć. Opłukany pod bieżącą wodą ryż osaczyć i wrzucić do dużej ilości lekko osolonej, wrzącej wody. Ugotować na sypko, około 15 minut. Ostudzić i zemleć razem z ugotowanych grochem.

              Cebulę obrać, opłukać, posiekać. W rondelku rozgrzać olej i wrzucić posiekana cebulę. Lekko podsmażyć, dodać do masy grochowo – ryżowej. Wbić jajka, wsypać żółty ser starty na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku szczyptą curry, soli i pieprzu. Masę wymieszać, bardzo dokładnie wyrobić.

              Uformować nieduże kotleciki, lekko spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej. Włożyć na rozgrzany olej i smażyć, aż się zrumienią.

Z czym podawać?:   Podawać z keczupem oraz sezonowymi surówkami.

              1 porcja – 500 kcal

 

 

 

Kotlety Ryżowe

 

Składniki:              2 szklanki ugotowanego ryżu (powinien się kleić), 2 jajka, 2 – 3 łyżki masła, ½ szklanki tartego sera, 3 łyżki siekanej natki pietruszki, sól, pieprz, odrobina bułki tartej.

 

Sposób przyrządzania:  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. jeśli masa jest za rzadka dodać więcej bułki tartej. Formować małe kotleciki i od razu kłaść je na rozgrzany olej. Należy dobrze je podsmażyć z jednej strony, by się nie złamały przy obracaniu.

Z czym podawać?:   Można  polać sosem pomidorowym lub grzybowym.

 

 

Kotlety ryżowe z serem

 

Składniki:
1 szklanka ryżu
3 małe lub 2 duże jajka
5 dag ostrego, startego sera żółtego
2 łyżki śmietany
2 dag masła
sól, pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Opis wykonania:
Ugotować ryż w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła i soli.Ostudzić. Dodać do niego żółtka, starty ser, śmietanę i ubitą z białek pianę. Wszystko dokładnie wymieszać.Z masy formować kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu

 

 

 

Kotlety Z Pęczaku I Mięsa

 

Składniki:              20 dag pęczaku, 3 razy tyle wody ile wynosi objętość kaszy, 30 dag mięsa, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 1 jajko, 5 dag tartej bułki, 1 łyżeczka posiekanej natki, sól, pieprz, 6 – 7 dag tłuszczu do smażenia.

Sposób przyrządzania:   Mię...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin