Jabłka.doc

(175 KB) Pobierz

obrazek


Co jabłka są dobre dla zdrowia?



Rak


Możliwość jabłek w prewencji chorób nowotworowych jest znana nauce od dawna, ale dopiero teraz naukowcy z USA znaleziono dlaczego tak się dzieje. W Zespół badawczy z University of Wisconsin, że elementy aktywne - antyoksydanty - znaleziono w skórce jabłek, według gazety London Daily Mail. To przez tych przeciwutleniaczy jabłka nie pozwalają na powstawanie raka prostaty u mężczyzn i kobiet - raka piersi. W związku z tym naukowcy zalecają, jeść jabłka z skórki, najlepiej codziennie. W tym przypadku jednak, upewnij się, że na powierzchni jabłka nie przeszły obróbki chemicznej. Ogólnie rzecz biorąc, pożądane jest, aby jabłek ekologicznych lub organiczne - uprawiane bez użycia środków chemicznych do zwalczania szkodników. Naukowcy zalecają również do codziennego użytku bananów. Te ostatnie mają wyjątkową zdolność do absorpcji w organizmie ze względu na nadmiar soli w nich zawarte są bardzo aktywne związki potasu. Tak więc, banany ochrony układu sercowo-naczyniowego z powodu choroby.

Rozsiane


Amerykańscy naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie jabłek i soku jabłkowego zapobiega niszczeniu komórek mózgu, co prowadzi do utraty pamięci. Ponieważ program PRESS-SERVICE "jakości i bezpieczeństwa żywności z USA (sprzedawany pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa tego kraju), takie ustalenia są zawarte w badaniu przeprowadzonym przez amerykańskich naukowców z University of Massachusetts. Badano jak regularne spożywanie soku jabłkowego może wpłynąć na proces niszczenia i starzenia się mózgu dorosłych myszy. Doświadczenia wykazały, że zawarte w jabłkach i substancji soku jabłkowego chronić komórki mózgu przed zniszczeniem przez myszy, które w normalnych warunkach prowadzi do pojawienia się ich objawy podobne do objawów choroby Alzheimera u ludzi. Według informacji prasowej, badania stosowane standardowe testy do przejścia labirynt myszy i kontynuacji badań próbek z tkanek mózgu.
Eksperyment pokazał, że znacznie przyspieszyć mysz labirynt, który miał zbilansowaną dietę z dodatkiem wody, soku jabłkowego. Oni codziennie spożywają ilość soku, co odpowiada spożycia przez ludzi 2-3 filiżanek soku jabłkowego lub 2-4 jabłka, raportów. Zgodnie z tymi w komunikacie prasowym powiedział Dr Thomas Shea, który kieruje Centrum Studiów komórkowych neurologii na Uniwersytecie, "Badanie to potwierdza, że spożycie jabłka i sok jabłkowy w połączeniu ze zrównoważoną dietą może chronić mózg przed skutkami stresu oksydacyjnego, w celu zapobiegania, które powinny być regularnie konsumpcji żywności, które zawierają antyoksydanty (przeciwutleniacze), takie jak jabłka.

Life


Każdy może trzech lat, aby zwiększyć czas trwania ich życia, jeśli jest to dzień jeść jabłka. Jest to zakończenie pierwszego globalnego badania wpływu stylu życia i odżywiania na czas naukowcy z brytyjskiego University of Cambridge. Badanie zostało przeprowadzone z udziałem 25000 osób w wieku od 49 do 79 lat. Naukowcy odkryli, że każdy z nas jest w stanie w wykonywaniu dość proste, a neobremenyayuschih zalecenia, aby dodać dziesięć lat zdrowego i aktywnego życia zawodowego spełnienia, ITAR-TASS zgłoszonych. Najskuteczniejszym sposobem na zwiększenie długości życia są zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. W tym przypadku, nawet włączenie zwykłej diecie jedno jabłko dziennie, dodaje tylko trzy lata, a wykonywać codziennie przez godzinę - dwa lata więcej. Jednak najbardziej skuteczny sposób na rzucenie palenia. W tym przypadku przeciętna osoba wydłużenie czasu życia przez pięć lat, mówią naukowcy brytyjscy.

Odchudzanie


Japońscy naukowcy odkryli, że jabłka są świetnym sposobem, aby schudnąć. Informacje zawarte w soczystych owoców polifenoli biologicznie czynnych, grupa nie gromadzenia tłuszczu w organizmie i ułatwia jego wydalanie. Prowadzone były przez ekspertów japońskich piwa Asahi, we współpracy z naukowcami z University of Hirosaki. Doświadczenie przeprowadzono na szczurach, które podzielono na trzy grupy sześciu zwierząt każda. Dla każdej kategorii, przygotowanych dań kuchni - zrównoważony, a pozostałe dwie wysokiej energii z dodatkiem polifenoli jabłek i bez. Po dziesięciu tygodniach przy tłustych gryzoni odzyskane na 50 i 90 proc w porównaniu z pierwszą grupą. Różnica w wysokości 40 procent, wyjaśniają naukowcy korzystne działanie polifenoli.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin