5. Tłuszcze.odt

(33 KB) Pobierz

TŁUSZCZE

 

Należą do podstawowych bezazotowych substancji pochodzenia naturalnego: roślinnego lub zwierzęcego.



Są to połączenia di- i triestrowe glicerolu i kwasów tłuszczowych jednakowych lub różnych.

 

Otrzymywanie tłuszczów roślinnych:

1)                 przez wytłaczanie

                     do celów leczniczych: na zimno- płynne, na ciepło- stałe

                     do celów technicznych- na ciepło przechodzą w substancje toksyczne

2)                 ekstrakcje rozpuszczalnikiem organicznym w temperaturze 65 stopni, np. heksan

3)                 wygotowanie wodą

4)                 proces rafinacji , czyli oczyszczanie od śluzów, gum, wosków, pigmentów

 

Właściwości tłuszczów

Ulegają hydrolizie kwasowej, zasadowej i enzymatycznej.

Z alkilami tworzą sole zasadowe, czyli mydła.

W temperaturze pokojowej są substancjami stałymi (nasycone kwasy tłuszczowe) lub płynnymi (nienasycone kwasy tłuszczowe).

Rozpuszczają się w rozpuszczalnikach tłuszczowych, np. heksan, benzen, toluen, eter etylowy. Nie rozpuszczają się w wodzie, mogą tworzyć z nią emulsje dyspersyjne, koloidy, które można stabilizować emulgatorami (białka, mydła). Nie rozpuszczają się wcale lub bardzo trudno w alkoholu etylowym, wyjątkiem jest olej rycynowy.

Ulegają jełczeniu hydrolitycznemu (wilgoć, lipazy) lub utleniającemu (tlen, światło).

Wiązania nienasycone można uwodornić katalitycznie.

Niektóre mają zdolność wysychania, reagują z bromem i jodem, występuje jednoczesna izomeryzacja.

 

Podział olejów roślinnych:

1)                 w zależności od konsystencji w temperaturze pokojowej

                     stałe

                     półstałe

                     płynne

2)                 w zależności od zdolności absorpcji tlenu z powietrzem

                     schnące- olej lniany

                     półschnące- olej sojowy, sezamowy, słonecznikowy, bawełniany

                     niewysychające- olej oliwkowy, migdałowy, rycynowy, arachidowy

3)                 w zależności od stopnia nasycenia kwasów tłuszczowych

                     nasycone- kakaowy, kokosowy, palmowy

                     mononienasycone- rzepakowy, oliwkowy, arachidowy

                     wielonienasycone- sojowy, bawełniany, migdałowy, słonecznikowy, lniany, z nasion dyni, z wiesiołka, z ogórecznika

OLEJE NASYCNE

1.                  Oleum Cacao- olej kakaowy

Theobroma cacao- kakaowiec właściwy

Sterculiaceae- zatwarowate

 

OTRZYMYWANIE

Tłoczenie na ciepło w temperaturze 60-70 stopni z jąder nasiennych.

 

ZASTOSOWANIE

Podłoże do czopków, globulek, maści.

Masa kakaowa do produkcji czekolady.

 

2.                  Cocois oleum- olej kokosowy

Cocois mucifera- palma kokosowa

Arececeae- palmowate

 

OTRZYMYWANIE

Wyciskanie nasion na gorąco.

 

ZASTOSOWANIE

Stosowany do produkcji mydeł, detergentów, tłuszcz spożywczy.

 

3.                  Palmae oleum- olej palmowy

Elaeis olifera- palma olejna

Arececeae- palmowate

 

ZASTOSOWANIE

Tłuszcz jadalny do produkcji margaryny, mydeł, świec.

 

 

OLEJE PŁYNNE MONONIENASYCONE

1.                  Ricini oleum- olej rycynowy

Ricinus communis- rącznik zwyczajny

Euphorbiaceae- wilczomleczowate

 

DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Sole sodu i potasu kwasu rycynowego drażnią śluzówkę jelita cienkiego. Działanie przeczyszczają- ce występuje do upływie od 0,5 do 3 godzin/

Pobudza wzrost włosów.

W zaparciach stosuje się 1 do 2 łyżek dla dorosłych, 0,5 łyżki dla dzieci.

W przygotowaniu do operacji i prześwietleń- 10-60 ml.

W TPL do produkcji mazideł, emulsji, podłoży maściowych, tabletek.

W przemyśle kosmetycznym do produkcji mydła.

 

2.                  Olivarum oleum- olej oliwkowy

Olea europea- oliwka europejska

Oleaceae- oliwkowate

 

DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Działa żółciopędnie, żółciotwórczo i przeczyszczająco.

W stosowaniu zewnętrznym przeciwzapalnie, osłaniająco, zmiękczająco.

Stosowany jako rozpuszczalnik substancji lipofilowych.

Do produkcji maści,emulsji, mazideł, kremów, do odżywiania pozajelitowego, produkcja mydeł.

3.                  Arachidis oleum- olej arachidowy

Arachid hypogea- orzech ziemny

Fabaceae- motylkowate

 

ZASTOSOWANIE

Do mazideł, plastrów, mydeł, iniekcji, kropli do oczu.

Do czopków w krajach tropikalnych po utwardzeniu, ma wyższą temperaturę topnienia od oleju kakaowego.

 

4.                  Rapae oleum- olej rzepakowy

Brassica campestris- kapusta rzepak

Brassicaceae- kapustowate

 

DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Tłuszcz spożywczy do sporządzania emulsji, mazideł, plastrów, mydeł.

 

 

OLEJE PŁYNNE WIELONIENASYCONE

1.                  Lini oleum- olej lniany

Linum usitatissinum- len zwyczajny

Linaceae- lnowate

 

DZIAŁANIE I ZASTOSOWANIE

Przeciwzapalne, zmiękczające, uelastyczniające, regenerujące, łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i obniża cholesterol.

W schorzeniach skóry (egzema, oparzenia), do mazideł (np. Linomag), olej spożywczy, w przemyśle do produkcji farb i lakierów.

 

2.                  Sojae oleum- olej sojowy

Glycine soja- soja

Fabaceae- motylkowate

 

ZASTOSOWANIE

Do celów spożywczych (margaryna), do produkcji lecytyny, do otrzymywania sosu sojowego, do odżywiania pozajelitowego.

 

3.                  Sezami oleum- olej sezamowy

Sezamum indicum- sezam indyjski

Pedaliaceae- połapkowate

 

SKŁADNIKI

Głównym składnikiem jest sezamol, warunkujący stabilność i odporność na jełczenie.

 

ZASTOSOWANIE

Do celów spożywczych, do produkcji mazideł i plastrów.

 

4.                  Helianthi oleum- olej słonecznikowy

5.                  Gossypi oleum- olej bawełniany

6.                  Amygdalanum oleum- olej migdałowy

Zgłoś jeśli naruszono regulamin