Moja kuchnia zimny bufet.txt

(54 KB) Pobierz
Moja kuchnia
ZIMNY BUFET
Podstawowe informacje na temat zimnego
bufetu zamieszczamy na stronach...........................        4-5
Dowiecie si� tu, czego nie powinno zabrakn�� na stole z zimnym bufetem, jak 
przygotowa� taki st�, jakie poda� napoje.
Na stronie..................................................................          
6
kr�tki pokaz dekoracyjnego sk�adania serwetek -
bardzo przydatnych na przyj�ciach z zimnym bufetem.
Pikantny p�misek z kanapkami powinien by�
przygotowany wcze�niej, prezentujemy go na
stronie........................................................................            
7
�elatyna pomaga w zachowaniu �wie�o�ci potraw, a jednocze�nie bardzo podnosi ich 
walory estetyczne. U�yli�my jej wi�c do przygotowania babeczek z pulchn� mas� 
szynkow�, mi�snych kopczyk�w na selerowych kr��kach, nadziewanych kr��k�w 
papryki, tu�czyka w galarecie, tortu z owczego sera Roquefort, makaronowego 
puddingu i kolorowej mozaiki w bagietce. Kolejne przepisy umieszczamy na 
stronach.........................................      8-12
Wytwornie haftowane serwetki uk�adane dekoracyjnie w kszta�t lilii znajdziecie 
na stronie..............          13
Uznanie Waszych go�ci uzyska z pewno�ci� atrakcyjny melon z nak�utymi 
jarzynowymi szasz�ykami. Przepisy na szasztyczki na stronach..............    
14/15
Zimny bufet z wszelakimi r�no�ciami czeka na
Was na stronach.......................................................     16-21
S� tam wi�c serowe koreczki, nadziewane kapelusiki z ciasta francuskiego, ciasto 
amsterdamskie, chrupi�ce ciasteczka, pikantne ptysie, paszteciki z nadzieniem 
szynkowym, rogaliki nadziewane past� �ososiow� i pyszne k ????? w rozmaitych 
smakach.
Na bufet skandynawski zapraszamy mi�o�nik�w
zak�sek rybnych na stronach....................................    2 i 22
Tu znajdziecie �ledzie zapiekane w musztardzie, "Smorebrod", �ledzie w zalewie 
s�odko-kwa�nej, �ledziow� sa�atka po sztokholmsku.
Dope�nieniem przyj�cia (a tak�e naszego zeszytu)
b�d� serowe koreczki. Szczeg�y na stronie..........          25
Owocowe kruszony oraz mleczne cocktaile
owocowe, kt�re maj� uchroni� przed ci�k� g�ow�
o poranku, prezentujemy na stronach.......................    26/27
Nadziewane rurki mi�sne, kruche babeczki z mas� drobiow�, kanapki w oryginalnych 
kszta�tach i smakach, chrupi�ce udka z kurczaka - to nowe atrakcyjne pomys�y na 
dania z drobiu na stronach ...    28/29
Przygotowuj�c przepis na brzoskwiniowy pudding oraz tort na herbatniczkach, 
my�leli�my przede wszystkim o �asuchach. Te przepisy zamieszczamy na 
stronach...............................................................     
30/31
JfWc�O
CZ.<y3??J4<JCZ3<!Oy\l\ i CZ<\p&JUW3{�J^
�iiczu <zy\?.aakcja
do��czaj�c przepisy
iva przygotowanie
atrakcyjnego zimnego
bufetu - tak niezb�dnego
w nadchodz�cym
karnawale.
OZ - Druck und Verlags - GmbH, Romerstrasse 90, D-7888 Rhein-
feiden. Wydawca: H. + E. Medweth.
Phnted in Germany, � Copyright 1991. Wydawca wersji polskiej:
Przedsi�biorstwo Produkcyjno-Us�ugowe
0004Q[]gDC9l?
ul. Czarnieckiego 1, 50-950 Wroc�aw 2,
skr. poczt. 608, tel. 55-42-25, fax 55-11 -05.
Redaktor Naczelny: Helena Leszczyszyn, Sekretarz Redakcji: �ucja
Wo�, Redaktor Techniczny: Ewa Nyczowska, T�umaczenie: Beata
Sierocka, Sk�ad tekst�w: Alicja Ebertowicz.
Strona tytu�owa: Babeczki z pulchn� mas� szynkow�, glazurowe kopczyki na 
selerowych kr��kach, makaronowy pudding oraz nadziewane kr��ki papryki - 
(przepisy na str. 9-11)
Gar�� podstawowych informacji
Co to jest zimny bufet?
Przed komponowaniem zimnego bufetu nale�y wiedzie�, �e u�o�enie sto�u nie 
powinno by� przypadkowe.
Musi ono przebiega� w pewnej ustalonej kolejno�ci, a poszczeg�lne potrawy 
tradycyjnie ju� uk�ada si� - poczynaj�c od lewej strony -mniej wi�cej w takim 
oto porz�dku:
Jako przystawka na zaostrzenie apetytu pierwsza ustawiana jest ryba.
W centralnym punkcie stawiane s� mi�sa, otoczone sa�atkami, sosami i innymi 
drobnymi dodatkami, za� prawa strona zarezerwowana jest dla ser�w i potraw na 
s�odko. Pomi�dzy wszystkimi tymi p�miskami i salaterkami umieszcza si� 
koszyczki z pokrojonym chlebem lub kawa�kami bagietek i innego rodzaju drobnym 
pieczywem.
Mo�na te� do��czy� do poszczeg�lnych potraw eleganckie napisy, aby go�cie 
orientowali si� w nazwach i wiedzieli o jakie ewentualnie przepisy prosi� swych 
dospodarzy.
Czym popija si� potrawy z zimnego bufetu? Na pewno stosowne b�dzie czerwone lub 
bia�e wino, a tak�e piwo i woda mineralna. Je�li jednak chcemy poda� nieco 
wytrawniejszy trunek - zw�aszcza gdy uroczy�cie �wi�tujemy w�a�nie jak�� okazj� 
- bardzo stosowny b�dzie dobry szampan. Dope�ni on elegancji sto�u no i 
dostarczy dodatkowych mi�ych emocji, sprawiaj�c, i� nasz zimny bufet 
rzeczywi�cie d�ugo jeszcze b�dzie wspominany przez zaproszonych go�ci.
Zimny bufet, jak ka�de porz�dne menu musi by� skomponowany w harmonijn� ca�o��; 
poszczeg�lne cz�ci musz� pasowa� do siebie pod wzgl�dem smakowym, od�ywczym i 
estetycznym. W charakterze przyk�adu u�o�yli�my tu dla Was st� z zimnym 
bufetem. Wa�n� zalet� prezentowanych potraw jest mi�dzy innymi i to, �e ich 
przygotowanie nie poch�ania zbyt du�o czasu i jest rzeczywi�cie 
nieskomplikowane. A efekt na d�ugo pozostaje w pami�ci.
Jak ju� powiedziano - w centrum stotu ustawiane s� mi�sa. Bardzo efektownie 
wygl�da mi�dzy nimi p�misek z ca�� porcj� solio, lej pieczeni, z kt�rej odci�to 
ju� par� plastr�w, a przygotowany ostry n� zach�ca do krojenia dalszych porcji. 
Na naszym stole proponujemy piecze� wieprzow�. Smaczne b�dzie w tym celu mi�so 
peklowane i lekko podw�dzone. Je�eli nie mo�na kupi� gotowej tak przygotowanej 
ju� porcji mi�sa, mo�na spreparowa� j�samemu, a nast�pnie upiec w piekarniku w 
tradycyjny ju� spos�b.
Jako drugi mi�sny p�misek poda� mo�na galaretk� z kurczaka,
krojon� w plastry (tak�e dost�pn� czasem w sklepach).
Obok mi�s ustawiony jest zio�owy majonez (przygotowany z kupnego
majonezu z dodatkiem �mietany oraz du�ej ilo�ci drobno posiekanej
zieleniny i zi�), pikantny sos musztardowy z pokrojonym w kosteczk� konserwowym 
og�rkiem oraz oliwki faszerowane papryk�. Natomiast przybranie stanowi� cz�stki 
jajek na twardo, kr��ki cebuli, pomidory i ga��zki zieleniny.
Oczywi�cie nie mo�e na takim stole zabrakn�� p�miska z w�dzonymi rybami. Ryby 
uw�dzone zachowuj� d�u�ej �wie�o��, st�d wybrali�my w�a�nie taki ich rodzaj. 
Gatunki ryb mo�na ��czy� w zale�no�ci od tego, co oferuje nam handel. A za 
przybranie wystarcz� ga��zki koperku i kr��ki cebuli. Jako aromatyczne 
uzupe�nienie - ma�a miseczka chrzanu w �mietanie.
Go�cie ch�tnie dodaj� sobie do wybranych potraw �wie�� zielona sa�at�. Poniewa� 
jednak sa�atka z samych li�ci sa�aty szybko traci �wie�o��, nie nadaje si� do 
wcze�niejszego przygotowania na nasz st�.
Proponujemy wi�c sa�atki z mieszanych jarzyn - zawsze jak najkr�cej gotowanych. 
Mo�na u�y� do tego zielonego groszku, marchewki, szparag�w, kalafiora, 
skorzonery itp. Fantazja nie zna tu granic.
Aje�li przy przygotowaniu skorzystamyzjarzyn mro�onych, w�wczas b�dzie to 
jeszcze dodatkowa oszcz�dno�� czasu.
Do przyprawienia potrzebny b�dzie oczywi�cie sos. Na jeden kilogram ugotowanych 
jarzyn potrzebnych b�dzie 5 �y�ek dobrego octu winnego, 10 �y�ek oleju, s�l, 
�wie�o mielony pieprz i 2 �y�ki musztardy. Trzeba przy tym pami�ta�, �e taka 
sa�atka potrzebuje du�o czasu na zmacerowanie si� i przesi�kni�cie aromat�w i 
smak�w.
Inna sa�atka �atwa w przyrz�dzaniu i odpowiednia do pozostawienia na stole przez 
d�u�szy czas - to sa�atka shanghajska Przyrz�dza si� j� z drobno posiekanej 
kapusty peki�skiej, utartych na grubej tarce kwa�nych jab�ek oraz majonezu 
doprawionego musztard�. Na kr�tko przed podaniem posypuje si� upra�onymi 
ziarenkami sezamowymi lub posiekanymi w�oskimi orzechami.
Natomiast na sa�atk� �r�dziemnomorsk� sk�adaj� si� ziarenka kukurydzy (z 
puszki), bardzo drobno posiekana czerwona i zielona papryka oraz �wie�y og�rek. 
Sos (na 1 kilogram ugotowanych ju� jarzyn) przygotowujemy z 5 �y�ek octu, 8 
�y�ek oleju, 5 �y�ek ketchupu pomidorowego, soli pieprzu i sosu Tabasco (do 
smaku).
Na kr�tko przed podaniem nale�y posypa� sa�at� posiekanym szczypiorkiem. Nie 
mo�e r�wnie� zabrakn�� �wie�ego mas�a oraz tacy z serami w paru gatunkach, 
udekorowanymi �wie�ymi owocami i r�nymi rodzajami pieczywa.
Dla dope�nienia ca�o�ci potrzebne b�dzie jeszcze tylko co� s�odkiego. My 
przygotowali�my �wie�utki krem z bia�ego serka i malin, lekko �ci�ty �elatyn� a 
przed podanien I przybrany malinami, bit�smietan� i posypany cukrem waniliowym. 
Jako s�odkie dania polecamy tak�e nasze przysmaki ze strony 24/25. A teraz mo�na 
ju� "�wi�towa�". Zapraszamy wi�c na zimny bufet.
5
Dekoracyjnie sk�adane serwetki
Kolorystyczne akcenty na rustykalnym sto/e
A robi si� to w taki oto spos�b:
^^???^^ warstwy ���>*
??  ? u w powsta�� wcze�niej "kiesze�".
1. Serwetk� z�o�y� w cztery warstwy i odgi�� g�rny naro�nik wierzchniej warstwy.
4. Nast�pnie z�o�y� serwetk� na p� i w powsta�� kiesze� wsun�� sztu�ce. Przy 
podawaniu zimnego bufetu wystarcza sam widelec.
Propozycje jeszcze elegantszych sposob�w uk�adania serwetek znajdziecie na 
stronie 13.
2. Odgi�ty naro�nik ponownie odwin��, tworz�c tym razem plis� o szeroko�ci ok. 3 
cm.
6
Nie zapomnij o koreczkach!
Pikantny p�misek z kanapkami
Koreczki na apetyt
Proporcje na 8 sztuk:                (przy brzegach p�miska)
8 kromek paryskiej bu�ki, margaryna Rama do posmarowania bu�ek, 250 g mielonego 
mi�sa na beef steak po tatarsku, 1 jajko, 1 ma�a cebula, 1 �y�ka kapar�w, s�l 
selerowa, sos Tabasco (do smaku), 2 jajka na twardo,
Dekoracyjnie sk�adane serwetki
Serwetki papierowe s� wprawdzie bardzo praktyczne, ale nie maj� jednak tyle 
uroku, co serwetki z tkaniny.
Kolorystyczne akcenty na rustykalnym stole
Serwetki z mi�sistych materia��w i w socz...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin